Home      |      Weblog      |      Articles      |      Satire      |      Links      |      About      |      Contact


Militant Islam Monitor > Satire > Muslims in Holland confront Dutch officials over arrest of two Arab men with backpacks who acted suspiciously in train

Muslims in Holland confront Dutch officials over arrest of two Arab men with backpacks who acted suspiciously in train

November 4, 2005

MoskeeŽn: opheldering loos terreuralarm http://www.telegraaf.nl/binnenland/27974071/MoskeeŽn:_opheldering_loos_terreuralarm.html

AMSTERDAM - De Unie van Marokkaanse MoskeeŽn Amsterdam en Omstreken (Ummao) heeft minister Donner (Justitie) in een brief om opheldering gevraagd over het loos terreuralarm van afgelopen dinsdag. Twee moslimjongeren werden toen in een trein in Amsterdam aangehouden, omdat zij zich verdacht gedroegen. De unie verzoekt de minister deze aanhouding grondig te onderzoeken.

De organisatie is verontwaardigd over de manier waarop een arrestatieteam van de Amsterdamse politie de moslimjongeren heeft geboeid en afgevoerd. De moskeeŽn vinden dat dit incident de geloofwaardigheid van de overheid aantast, moslims stigmatiseert, de mensenrechten aantast en een sfeer van paniek zaait.

Volgens Ummao-voorzitter A. Marcouch vraagt de overheid burgers waakzaam te zijn zonder uit te leggen waarop. ĄOp deze manier worden volstrekt onschuldige islamitische Nederlanders met een baardje en djelleba voor mogelijke terroristen aangezien."

Marcouch vindt dat justitie in het loze alarm aanleiding had moeten zien om duidelijkheid te geven over de vraag waarop alertheid is geboden. ĄDe boodschap had moeten zijn: dit is dus niet wat we bedoelen met terroristen", aldus de voorman. Door de verdachtmakingen niet van de hand te doen, worden wantrouwen en onverdraagzaamheid jegens moslims gelegitimeerd, meent de voorzitter.

Volgens Marcouch is in moslimkringen, vooral onder jongeren, grote verontwaardiging ontstaan en zou het Ąrechtsgevoel" van zijn achterban in het geding zijn. ĄAls mensen enkel om hun islamitische uiterlijk voor potentiŽle terroristen worden aangezien, blijft er niet veel meer over van de godsdienstvrijheid", zei hij.

-------------------------

MIM: While Muslims complained that police took wudu washing Muslims in a train into custody when their behaviour aroused suspicion a 'liberal Muslim theologian' says that people must understand orthodox Muslims pain.

Translation:

"Some orthodox Muslims have terrible views, but they are not terrible people. Behind the agression which they often show, lies pain which must be acknowledged. "We are always saying to them" you are no good".

So said the liberal Muslim theologian Mohamed Ajouaou Friday at a study afternoon at the University of Tilburg.

He admits that he does not know what is behind their pain. It has something to do with their uncertainty about their identity.

'Pijn orthodoxe moslims erkennen'

http://www.nrc.nl/ANP/LAATSTE_NIEUWS/ANP-041105-194-anp.html

TILBURG (ANP) - Sommige orthodoxe moslims hebben verwerpelijke opvattingen, maar het zijn geen verwerpelijke mensen. Achter de agressie die ze vaak tentoonspreiden, zit pijn die erkend moet worden. ,,Wij zeggen nu eigenlijk voortdurend tegen hen: u deugt niet."

Dat zei de liberale moslimtheoloog Mohamed Ajouaou vrijdag tijdens een studiemiddag aan de Universiteit van Tilburg. Hij benadrukte dat over ,,verwerpelijke" opvattingen en daden als het doden van 'ongelovigen', discriminatie van vrouwen en homo's en religieus gemotiveerd huiselijk geweld geen compromis mogelijk is. ,,Die moeten veroordeeld worden."

Hij heeft geregeld gesprekken met orthodoxe moslims die bijvoorbeeld met grote agressie beweren dat liberale geloofsgenoten de islam kapotmaken. ,,Ik dwing me dan om de discussie voort te zetten, ook al word ik afgedaan als iemand die verkeerde dingen zegt. Achter hun agressie zit pijn die ik me probeer voor te stellen", aldus Ajouaou, adviseur van de welzijnsorganisatie Prisma Brabant en publicist.

Hij is er naar eigen zeggen nog niet achter waar die pijn uit bestaat. Ze zou iets te maken kunnen hebben met een onzekere identiteit. Zijn pleidooi voor inlevingsvermogen geldt overigens niet voor radicale imams, benadrukte Ajouaou. ,,Dat zijn doorgewinterde ideologen. Die moet je gewoon bestrijden."

Printer-friendly version   Email this item to a friend