Als Gods woord in een ouderling. Niet anders kan het effect worden omschreven van de toespraak van minister Donner van Justitie, dinsdagmiddag in Amsterdam, waar hij een gehoor van imams, rabbijnen, priesters en protestantse predikanten feliciteerde met de eerste steen van de Westermoskee. Religie, zei de bewindsman, een vreedzame samenleving kan er niet buiten.
Stichtelijke woorden sprak Donner, gereformeerd van huis uit, tijdens de feestelijke bijeenkomst in een voor de gelegenheid opgetrokken circustent op het terrein van een voormalige Opelgarage, waar de werkplaats al jaren dienst doet als moskee annex winkeltjes van de religieus-politieke Turkse organisatie Milli Görüs. In Duitsland wordt de organisatie door de overheid gewantrouwd; in Amsterdam staat Milli Görüs te boek als een betrouwbare en integratiebevorderende gemeenschap.
De garage van het Turkse genootschap maakt binnenkort plaats voor een echte moskee met woningen, winkels en een parkeergarage, ontworpen door een joods architectenechtpaar uit Parijs. Twaalf jaar lang was de moskee onderwerp van een felle strijd tussen voor- en tegenstanders van een buurtbepalend nieuw godshuis van verstrekkende omvang in stadsdeel De Baarsjes, een volkswijk met meer dan honderd nationaliteiten.
Donner: ‘U bent er nu van af. Ik blijf er mee zitten. Want vorige week heeft de heer Geert Wilders aan mij en mijn collega van VROM in de Tweede Kamer vragen gesteld. Hoe dat zit met die minaret van 42 meter hoog, en wat ik hier heb te zoeken. Welnu, ik vind het een eer om hier te mogen zijn.' Uit het donderend applaus viel op te maken dat de CDA-politicus in de Turkse gemeenschap geen kwaad meer kan doen. Enkele oudere Turkse moslims kregen tranen in de ogen.
Met name de hoogte van de minaret – al ‘de Scudraket van Amsterdam' genoemd – leidde nog kortgeleden tot een door een ex-wethouder geleid buurtprotest. Tot aan de Raad van State, de hoogste bestuursrechter. Een onafhankelijke commissie bepaalde vorige maand dat het compromis van 34 meter hoog een lelijk straatbeeld zou opleveren; 42 meter was beter. Volgens minister Donner is dat bepaald aan de zuinige kant. ‘De toren van de Westerkerk aan de rand van de Jordaan, ooit de grootste protestantse kerk van Nederland, waarnaar de moskee met een knipoog is vernoemd, is 85 meter hoog.'
Kerktorens, hield de bewindsman zijn gehoor voor, zijn de afgelopen vijftig jaar uit het Nederlandse stadsleven verdwenen. Velen, aldus Donner, verbonden daaraan ten onrechte de conclusie dat ook de religie was verdwenen. De Westermoskee bewijst volgens hem het tegendeel: ‘Zonder religie is een duurzaam en vreedzaam leven niet mogelijk.' De strijd om de nieuwe moskee – volgens de Turkse eigenaar de mooiste van Europa – is voor Donner het bewijs ‘dat een palm slechts groeit als men er een steen op legt. Hij groeit dan tegen de krachten in op z'n best.'
Voor lichte teleurstelling zorgde de weigering van de minister zijn rap tegen drugs ten gehore te brengen. Een Turkse rapper verzorgde nu de muzikale omlijsting.
|