This item is available on the Militant Islam Monitor website, at http://www.militantislammonitor.org/article/id/1699

One day after launching anti terror campaign Dutch Minister lays foundation for new mosque and Islamic mini city

February 28, 2006

Yesterday:

Verdonner looking glum at the launch of the anti terror campaign - the word Muslim was never mentioned

undefined

Today - Multikulti uber alles :Donner admiring the mosque 'maquette' next to Jewish architect who designed the new "Turkish Dutch" Islami City complex

undefined

Justice Minister Donner admires the planned "Islamicity" project together with Dhimmis and Muslims

See video:

Donner appreciates the advent of the Wester mosque

VIDEO
Donner waardeert komst Westermoskee

Below: An artist rendering of the mosque complex for which Donner placed the cornerstone of "typical Dutch brick'

One day after Dutch Justice Minister Donner announced the launch of an anti terror campaign -(which is just an exercise in civic vigilance, and studiously avoided mention of Muslims, )he lays the cornerstone to start building an Islamic mini city in the heart of A'dam. http://www.militantislammonitor.org/article/id/1694

The apartments and shops appear to be part of the mosque complex which means an entire Muslim enclave. The group which owns the property is the radical Islamist Milli Gorus.

http://www.blikopnieuws.nl/bericht/20727

Donner lays the first stone for "Dutch" Mosque

On Tuesday afternoon Justice Minister Donner has given the start signal for the building of the Western Mosque in the Baarsjes section of the city. Between 400 and 500 people were witness to the the placing of the " typical Dutch brick" which will be used for the building of the new mosque. The building begins with a parking garage of two stories with room for 238 cars which will be under the mosque and under the plain which surrounds the mosque, There will also be 111 rental apartments and 2000 square meters on shopping, office and business premises.

In 1994 the Turkish organisation Milli Gorus bought the unused Riva Terrein, with the plan to build a mosque. The plans were made with the city district the Baarsjes and the Oosten/Kristal were worked out, but encountered resistance from some in the surroundings who formed a foundation BORT ) Interests of those living around the Riva Terrain). Ultimately all the parties involved came to an agreement.

The mosque is the symbol fo multicultural Amsterdam. It brings the Dutch and Turkish culture literally together. The two cultures can be seen in the architecture, its not for nothing that the mosque has a Dutch name.


------------------------

Donner legt de eerste steen voor Nederlands Moskee

Amsterdam - Minister Donner van Justitie heeft dinsdagmiddag in Amsterdam het startschot gegeven voor de bouw van de Westermoskee in stadsdeel De Baarsjes. Zo'n 300 tot 400 mensen waren getuigen van het leggen van de éérste ‘oer Hollandse baksteen', die voor de bouw van de nieuwe moskee wordt gebruikt.

De bouw begint met een parkeergarage van twee verdiepingen voor 238 auto's, die onder de moskee komt en onder het plein dat de moskee omringt. Ook komen er 111 huurwoningen en ruim 2000 vierkante meter aan winkel-, kantoor- en bedrijfsruimte.

In 1994 kocht de Turkse vereniging Milli Görüs het in onbruik geraakt Riva-terrein, met als doel om op deze locatie een moskee te bouwen. De plannen die in samenspraak met stadsdeel De Baarsjes en het Oosten/Kristal verder werden uitgewerkt, stuitten op bezwaren van een aantal omwonenden, verenigd in de stichting BORT (Belangen Omwonenden Riva Terrein). Uiteindelijk zijn alle betrokken partijen tóch tot overeenstemming gekomen.

De moskee staat symbool voor multicultureel Amsterdam. Het brengt de Nederlandse en Turkse cultuur letterlijk bij elkaar. In de architectuur zijn beide twee culturen bijvoorbeeld duidelijk terug te vinden. Niet voor niets krijgt de moskee een Nederlandse naam.

---------

m start bouw unieke moskee 28-02-06
undefined
In Amsterdam is begonnen met de bouw van een unieke moskee. Een moskee die de Turkse en Nederlandse cultuur bij elkaar brengt en symbool staat voor de multiculturele samenleving.

Het gebouw aan de Baarsjesweg in Amsterdam-West is bijzonder vanwege de samenvloeiing van bouwstijlen. Het is ontworpen naar voorbeeld van de Aya Sofia moskee in Istanbul en opgetrokken uit rode Hollandse baksteen.

Uitzonderlijk is ook dat de moskee een Hollandse naam krijgt: Westermoskee. Bovendien is het de eerste Turkse moskee waarbij mannen en vrouwen door één deur naar binnen gaan.

Integratie
Aan de bouw van de moskee ging een jarenlange strijd vooraf, maar uiteindelijk slaagden woningcorporatie Het Oosten, moslimorganisatie Milli Görüs en stadsdeel De Baarsjes erin het multiculturele project te realiseren. Met de bouw van de moskee wil het trio de integratie in de buurt bevorderen.

Net zoals vroeger gebruikelijk was rond kerken en kathedralen, wordt de Westermoskee het middelpunt van het stedelijk leven. Rondom het bedehuis worden 111 woningen gebouwd en komen winkels, kantoorpanden en horecagelegenheden. Om parkeeroverlast van moskeegangers tegen te gaan, wordt er ook een parkeergarage met twee verdiepingen gebouwd.

De moskee aan de Baarsjesweg wordt niet de grootste, maar met 42 meter wel de hoogste van Amsterdam. Er is plaats voor 500 tot 700 gelovigen. Het ontwerp (in Amsterdamse School-stijl) is van het Frans-joodse architectenechtpaar Breitman.

Startsein
Vanmiddag is met een feestelijke bijeenkomst het startsein voor de bouw gegeven. Een imam wijdde de bouwgrond op ceremoniële wijze in. Minister Donner van Justitie hield een toespraak. Na het officiële gedeelte trad een Marokkaanse rapgroep op en werden er traditionele Turkse hapjes en drankjes geserveerd.

De bouw van het hele project zal ongeveer twee jaar in beslag .

---------------------------------------------

MIM: Minaret will be lower the the West Tower

http://www.volkskrant.nl/binnenland/article233758.ece

woensdag 1 maart 2006 uur.
Minaret nog altijd lager dan Westertoren
Van onze verslaggever Willem Beusekamp

AMSTERDAM - Vorige week werden er nog Kamervragen over gesteld. Maar na twaalf jaar debat en buurtprotest is woensdag de eerste steen gelegd van de Amsterdamse Westermoskee.

Als Gods woord in een ouderling. Niet anders kan het effect worden omschreven van de toespraak van minister Donner van Justitie, dinsdagmiddag in Amsterdam, waar hij een gehoor van imams, rabbijnen, priesters en protestantse predikanten feliciteerde met de eerste steen van de Westermoskee. Religie, zei de bewindsman, een vreedzame samenleving kan er niet buiten.

Stichtelijke woorden sprak Donner, gereformeerd van huis uit, tijdens de feestelijke bijeenkomst in een voor de gelegenheid opgetrokken circustent op het terrein van een voormalige Opelgarage, waar de werkplaats al jaren dienst doet als moskee annex winkeltjes van de religieus-politieke Turkse organisatie Milli Görüs. In Duitsland wordt de organisatie door de overheid gewantrouwd; in Amsterdam staat Milli Görüs te boek als een betrouwbare en integratiebevorderende gemeenschap.

De garage van het Turkse genootschap maakt binnenkort plaats voor een echte moskee met woningen, winkels en een parkeergarage, ontworpen door een joods architectenechtpaar uit Parijs. Twaalf jaar lang was de moskee onderwerp van een felle strijd tussen voor- en tegenstanders van een buurtbepalend nieuw godshuis van verstrekkende omvang in stadsdeel De Baarsjes, een volkswijk met meer dan honderd nationaliteiten.

Donner: ‘U bent er nu van af. Ik blijf er mee zitten. Want vorige week heeft de heer Geert Wilders aan mij en mijn collega van VROM in de Tweede Kamer vragen gesteld. Hoe dat zit met die minaret van 42 meter hoog, en wat ik hier heb te zoeken. Welnu, ik vind het een eer om hier te mogen zijn.' Uit het donderend applaus viel op te maken dat de CDA-politicus in de Turkse gemeenschap geen kwaad meer kan doen. Enkele oudere Turkse moslims kregen tranen in de ogen.

Met name de hoogte van de minaret – al ‘de Scudraket van Amsterdam' genoemd – leidde nog kortgeleden tot een door een ex-wethouder geleid buurtprotest. Tot aan de Raad van State, de hoogste bestuursrechter. Een onafhankelijke commissie bepaalde vorige maand dat het compromis van 34 meter hoog een lelijk straatbeeld zou opleveren; 42 meter was beter. Volgens minister Donner is dat bepaald aan de zuinige kant. ‘De toren van de Westerkerk aan de rand van de Jordaan, ooit de grootste protestantse kerk van Nederland, waarnaar de moskee met een knipoog is vernoemd, is 85 meter hoog.'

Kerktorens, hield de bewindsman zijn gehoor voor, zijn de afgelopen vijftig jaar uit het Nederlandse stadsleven verdwenen. Velen, aldus Donner, verbonden daaraan ten onrechte de conclusie dat ook de religie was verdwenen. De Westermoskee bewijst volgens hem het tegendeel: ‘Zonder religie is een duurzaam en vreedzaam leven niet mogelijk.' De strijd om de nieuwe moskee – volgens de Turkse eigenaar de mooiste van Europa – is voor Donner het bewijs ‘dat een palm slechts groeit als men er een steen op legt. Hij groeit dan tegen de krachten in op z'n best.'

Voor lichte teleurstelling zorgde de weigering van de minister zijn rap tegen drugs ten gehore te brengen. Een Turkse rapper verzorgde nu de muzikale omlijsting.


This item is available on the Militant Islam Monitor website, at http://www.militantislammonitor.org/article/id/1699