Home      |      Weblog      |      Articles      |      Satire      |      Links      |      About      |      Contact


Militant Islam Monitor > Articles > Jordan issues arrest warrant against Dutch MP Geert Wilders - demands extradition if he travels abroad

Jordan issues arrest warrant against Dutch MP Geert Wilders - demands extradition if he travels abroad

June 20, 2008

Translation MIM

Wilders fears arrest warrant from Jordan


PVV leader Geert Wilders fears that Jordan will soon issue an international arrest warrant against him due to his film Fitna. This means that he runs the risk to be extradited if he travels abroad...Minister Maxime Verhagen from the Foreign Office is well aware of this matter and takes it very seriously according to Wilders..

.A group calling itself The Messenger of Allah Unites Us has made filed a suit in Jordan against Wilders. It accuses the Dutch Lower House member of racism and incitement to hate against Islam and the Muslims. The suit was received by the court in the Jordanian capital. Wilders expects that the court will quickly issue a sub poena and an international arrest warrant. The reception of the suit also went very quickly.

If that happens , that Jordan can file a request to finding and arresting Wilders. That has no consequences as long as he stays in Holland, according to the House member. But he runs a risk abroad. Also countries which have no extradition treaty with Jordan can extradite him,for example due to business interests.

Wilders experiences the situation as a serious limitation on his freedom of movement..

. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

- Wilders vreest arrestiebevel van Jordanie

Fot AP/Nanna KreutzmannDEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders vreest dat JordaniŽ binnenkort een internationaal arrestatiebevel tegen hem uitvaardigt vanwege zijn film Fitna. Dat zou betekenen dat hij het risico loopt uitgeleverd te worden als hij zich naar het buitenland begeeft.

Wilders bevestigt een bericht in de Volkskrant hierover. Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken is op de hoogte en neemt de zaak zeer serieus, aldus Wilders.

Tegen Wilders is in JordaniŽ een klacht ingediend door een groep die zich The Messenger of Allah Unites Us noemt. Deze beschuldigt het Nederlandse Tweede Kamerlid van racisme en het aanzetten tot haat tegen de islam en moslims. De klacht werd maandag door de rechtbank in de Jordaanse hoofdstad Amman ontvankelijk verklaard.

Wilders verwacht dat de rechtbank snel overgaat tot een dagvaarding en een internationaal arrestatiebevel. "Het ontvankelijk verklaren van de klacht ging ook heel snel."

Mocht dat gebeuren, dan kan JordaniŽ via Interpol een verzoek tot opsporing en aanhouding van Wilders doen. Dat heeft geen gevolgen zolang hij in Nederland blijft, aldus het Kamerlid. Maar in het buitenland loopt hij dan een risico. Ook landen die geen uitleveringsverdrag met JordaniŽ zouden hem dan kunnen uitleveren, bijvoorbeeld met het oog op handelsbelangen.

Wilders ervaart de stuatie als een ernstige belemmering van zijn bewegingsvrijheid. Hij is wel erg te spreken over de steun die hij krijgt van Verhagen, met wie hij al diverse keren contact heeft gehad over de zaak. http://www.parool.nl/parool/nl/1/Home/article/detail/19005/2008/06/20/Wilders-vreest-arrestatiebevel-van-Jordani.dhtml
(ANP)

------------------

arrestatiebevel voor Wilders">Jordaans arrestatiebevel voor Wilders

Van onze verslaggever Marc Peeperkorn
gepubliceerd op 20 juni 2008 02:47, bijgewerkt op 20 juni 2008 12:32

DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders vreest binnenkort opgepakt te worden in het buitenland omdat JordaniŽ hem internationaal wil vervolgen voor zijn film Fitna. Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken is op de hoogte van de arrestatiedreiging. In een voorlopige analyse van het ministerie worden de risico's voor Wilders in kaart gebracht.

De PVV-leider bevestigt dat Verhagen en de Nationaal CoŲrdinator Terrorismebestrijding (NCTb) bezig zijn met de zaak. ĎGelukkig nemen ze het zeer serieus. Op deze manier wordt mijn bewegingsvrijheid gigantisch beperkt en kan ik als politicus niet opereren.'

Maandag verklaarde de rechtbank in de Jordaanse hoofdstad Amman de klacht om Wilders internationaal te vervolgen ontvankelijk. Deze klacht is ingediend door The Messenger of Allah Unites Us, de groep die ook een boycot tegen Nederlandse producten in JordaniŽ heeft georganiseerd.

De groepering beschuldigt Wilders onder meer van racisme, het aanzetten tot haat en belediging van de islam en moslims.

Wilders denkt dat de rechtbank in Amman snel zal overgaan tot de daadwerkelijke dagvaarding en het uitvaardigen van een internationaal arrestatiebevel. ĎHet ontvankelijk verklaren van de klacht ging reuzesnel, het verzoek tot aanhouding verwacht ik deze of volgende week', aldus de PVV'er.

Uit de analyse van Buitenlandse Zaken blijkt dat JordaniŽ dan meerdere opties heeft om Wilders uitgeleverd te krijgen. Zo kan Amman via Interpol een verzoek tot opsporing en aanhouding van Wilders doen uitgaan. Nederland kan zo'n verzoek aanvechten.

Meer voor de hand ligt dat JordaniŽ landen waar Wilders op bezoek gaat direct verzoekt hem uit te leveren. Daarvoor is het niet strikt noodzakelijk dat een land een uitleveringsverzoek heeft met Amman. Er kunnen ook handelsbelangen zijn waarom een land toch tot uitlevering overgaat.

In alle gevallen wordt de vrijheid van Wilders om te reizen beperkt. Wilders hekelt de onzekerheid: ĎJe weet nooit wanneer het gaat gebeuren.' De ministeries van Buitenlandse Zaken en Justitie willen niet op de zaak vooruitlopen. ĎWij wachten de stappen van JordaniŽ af', aldus Justitie. http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1033337.ece/Jordaans_arrestatiebevel_voor_Wilders

Printer-friendly version   Email this item to a friend