Home      |      Weblog      |      Articles      |      Satire      |      Links      |      About      |      Contact


Militant Islam Monitor > Articles > Pakistani suspected of belonging to terrorist network planning attacks in the West arrested in Holland

Pakistani suspected of belonging to terrorist network planning attacks in the West arrested in Holland

March 14, 2008

Dutch police arrest Pakistani suspected of belonging to terrorist network
The Associated Press Friday, March 14, 2008

AMSTERDAM, Netherlands: Dutch authorities have arrested a Pakistani man suspected of belonging to a terrorist cell, prosecutors said Friday.

The National Prosecutor's Office said in a statement that the 26-year-old suspect was arrested in the early hours in the southern city of Breda.

Prosecutors said he is believed to belong to an international network of Islamic extremists preparing attacks in Western Europe.

The same cell had plotted to carry out a suicide attack in Barcelona that was thwarted in January by Spanish authorities who made several arrests, according to Dutch prosecutors.

Spanish police consider it an organized cell that was preparing attacks in several countries. The cell has no known name or affiliation with networks such as al-Qaida.

In Amsterdam, there was no evidence that the man, whose name was not released, was preparing an attack on the Netherlands, the prosecutors said.

According to the press statement, the man entered the country in September 2007, and was under police observation since January after a tip from intelligence agencies alerted them to his presence. He signed up for a vocational college but worked odd jobs instead of attending classes.

A special police force that arrested him also seized a computer and two cell phones, prosecutors said.

The man is scheduled to appear before a judge in Rotterdam on Monday.

http://www.iht.com/bin/printfriendly.php?id=11078464

---------------------------------------------------------------

Bredase student gezochte terrorist

Van onze verslaggevers

BREDA - De 26-jarige Pakistaan Akeel A. die door de nationale recherche gisternacht in een woning in Breda is aangehouden, wordt ervan verdacht onderdeel uit te maken van een internationaal netwerk dat aanslagen beraamde in onder meer Spanje en Duitsland.

Zijn aanwezigheid in Nederland was voor de Nationale Co÷rdinator Terreurbestrijding (NCTb) vorige week een van de voornaamste redenen het dreigingsniveau te verhogen van 'beperkt' naar 'substantieel'. "Deze kwestie was een belangrijker oorzaak dan de zaken die rondom Geert Wilders spelen,", aldus een woordvoerster.

De in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad geboren A. werd van zijn bed gelicht in een eengezinswoning in Breda, waar hij sinds september verbleef. Hij verzette zich niet tegen zijn aanhouding. In de woning zijn twee telefoons en een computer in beslag genomen.

A., die is overgebracht naar de gevangenis in Scheveningen, stond tot februari ingeschreven voor de studie International Business en Management aan de hogeschool in Breda, maar kwam zelden opdagen. Volgens een woordvoerder van de recherche verdiende hij wat geld met schilderklussen.

De nationale recherche hield A. al sinds een tip van de AIVD in januari in de gaten. In die maand werd in Barcelona een groep Pakistani aangehouden die volgens de Spaanse justitie zelfmoordaanslagen wilde plegen in Barcelona.

De verdachten zouden behoren tot kringen die betrokken waren bij de moord op de Pakistaanse oppositieleidster Benazir Bhutto. De aanslagen moesten gepaard gaan met de eis tot terugtrekking van Navo-troepen uit Afghanistan. Anders zouden meer zelfmoordaanslagen volgen, onder andere in Frankrijk, Engeland en Duitsland.

Akeel A. is volgens een Spaanse politie-informant de pleger van een aanslag in Frankfurt, waarheen hij op 18 januari vertrok. Hij keerde later terug naar Breda. A. werd sinds het oprollen van de cel in Spanje gezocht.

http://www.parool.nl/nieuws/2008/MRT/15/bin2.html

Printer-friendly version   Email this item to a friend