Home      |      Weblog      |      Articles      |      Satire      |      Links      |      About      |      Contact


Militant Islam Monitor > Articles > Professor Hans Jansen explains why the Koran is "a license to kill"

Professor Hans Jansen explains why the Koran is "a license to kill"

January 27, 2008

Translation MIM.

The chairman of the Dutch Muslim Council,Abdelmajid Khairoun, fears street violence and that that Wilders in "now surely in danger". Okay Pala, the chairman of the radical movement Hizb ut Tahrir has drawn a parallel with the fate of Theo van Gogh. The Grand Moefti of Syria threatened at a meeting of the European Parliament that WIlders must be held responsible if his film leads to "violence and bloodshed"

" What exaggerated reactions they are" said arabist Hans Jansen. "But we must be concerned. The Grand Mufti is a civil servant of the Syrian state, who one can say is clad as an Imam".
Therefore the words on of the Syrian are ominous. If there is one country that will profit if there are riots ,it is a big possibility that it is Syria. That country has alot of problems. Protests against an anti Koran film are a welcome diversion. Just like in other Arab countries in Damascus they" have a battalion of civil servants who are only occupied with that strategy."These civil servants make policy and do not lie awake from the world to come and hell fire"...Jihad is the battle for triumph of Islam and it is simply the use of violence against non believers."..

We Westerners make ourselves guilty of insulting Islam, simply when we don't become Muslims. Because that way we deny that the Koran is God's word" (complete article below).

Koran License to Kill


'Koran jachtakte'

door Joost de Haas AMSTERDAM - De voorzitter van de Nederlandse Moslim Raad, Abdelmajid Khairoun, vreest straatgeweld en zegt dat Geert Wilders 'nu zeker gevaar loopt'. Okay Pala, voorman van de radicale beweging Hizb ut-Tahrir (Bevrijdingspartij), trekt zelfs een vergelijking met het lot van Theo van Gogh. En de grootmoefti van SyriŽ dreigt bij een bezoek aan het Europees Parlement dat Wilders verantwoordelijk moet worden gesteld als zijn film over de Koran leidt tot 'geweld en bloedvergieten'.

"De cartoonrellen in 2006 werden destijds ook aangestuurd door Arabische regimes. "Afbeeldingen van de profeet Mohammed zijn sowieso verboden volgens de islam", aldus Jansen. "Wat dat betreft is het plan van Ehsan Jami om een film te maken over de profeet wellicht veel gevaarlijker." Hans Jansen heeft naam gemaakt als ťťn van de meest kritische arabisten. Hij studeerde in de jaren zestig in de Egyptische hoofdstad Cairo en keerde daar later - begin jaren tachtig - terug als directeur van het Nederlands Instituut. Op zijn werkkamer in Amsterdam hangt een vergeelde foto uit die tijd, van Jansen met een bekend geestelijke. "Een aardige man, maar ronduit fundamentalistisch." Jansen, sinds 2003 bijzonder hoogleraar voor 'het hedendaags islamitisch denken' aan de Universiteit van Utrecht, legt de laatste hand aan een nieuw boek: 'Zelf Koranlezen', dat naar verwachting in april uitkomt. "De Koran is voor moslims Gods woord, Gods stem hier op aarde. Geen wonder dus dat kritiek heel gevoelig ligt. Ook de profeet is heilig. Kritiek wordt altijd onmiddellijk keihard de kop ingedrukt, zeker als de suggestie wordt gewekt dat Mohammed alles zelf heeft verzonnen in de Koran.

Wij westerlingen maken ons al schuldig aan belediging van de islam, simpelweg wanneer we geen moslim worden. Want daarmee ontkennen wij dat de Koran Gods woord is. Zeggen dat het allemaal door Mohammed is bedacht, wordt helemaal gezien als een ontoelaatbare belediging." In mei 2004, een half jaar voor de moord op Theo van Gogh, sprak Jansen tegenover de commissie voor Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer over de strijd tegen het terrorisme. Hij verklaarde toen onder andere: "Koran en Bijbel spreken beide niet positief over de vijanden van God. Toch is er een verschil. Het verschil zit hem daarin dat sommige groepen militante moslims de Koran als een jachtakte beschouwen, als een soort license to kill, terwijl de Bijbel die functie in de wereld van het christendom verloren heeft." De Koran als jachtakte was niet alleen de inspiratiebron voor Mohammed Bouyeri, maar leidde ook tot 9/11 en een reeks kleinere aanslagen, zoals de moord op de Egyptische president Sadat in 1981.

Jansen: " Niet-moslims en andersdenkenden in de moslimwereld moeten volgens de militanten gedood worden. De Koran spreekt van bestrijden in de zin van dood maken. Zo zegt de Koran over de ongelovigen: 'Doodt hen waar ge hen maar aantreft'. En dat wordt nog twee keer herhaald." Volgens Jansen is het een zwaktebod wanneer de critici van Geert Wilders niet op de inhoud van de Koran willen ingaan. In dat opzicht hekelt hij ook historicus Geert Mak, die na de moord op Van Gogh het boekje 'Gedoemd tot Kwetsbaarheid' publiceerde. "Mak betwijfelde of de Koran inderdaad heel specifiek opdraagt tot het doden van ongelovigen."

Hij pakt het boekje erbij en wijst op pagina 59. "Hier schrijft een duidelijk getergde Mak: 'Alsof er in de Koran een recept zou staan voor het afslachten van godsdienstige tegenstanders'. Welnu, wat lezen we in Koran 8:12? 'Hakt dan in op de nekken van de ongelovigen, en op elk vingerkootje'. Een duidelijk recept, lijkt mij, ook voor Mohammed Bouyeri." De islam verschilt ook van andere godsdiensten door het begrip 'jihad'. Jansen: " Zoals sommigen ons willen doen geloven, gaat het echt niet in de eerste plaats om zelfverbetering. Jihad is de strijd voor de triomf van de islam en komt gewoon neer op het gebruiken van geweld tegen ongelovigen."

Alternatif

Jihadisten zien de islam als een alternatief voor de democratie. Zoals Okay Pala van Hizb ut-Tahrir onlangs tegenover De Telegraaf verklaarde: "Wij zijn het niet eens met de vrijheid van meningsuiting, want we verwerpen de democratie! Ons alternatief is de islam. Er is geen tussenweg: wij kiezen voor de absolute waarheid, het woord van Allah." De radicalisering is volgens Jansen gevoed door het met oliedollars gespekte 'wahhabisme' uit Saoedi-ArabiŽ, nu aangeduid als salafisme. De ultraorthodoxe versie van de islam wordt in Nederland aangestuurd vanuit vier bekende moskeeŽn. De arabist vindt dat moslims die de jihad voorstaan ten onrechte een beroep doen op onze godsdienstvrijheid. "De islam is niet gevaarlijk door het heilige boek. Het gevaar komt van mensen die zich, op grond van wat de Koran zegt, het recht aanmeten om als God te beschikken over leven en dood van anderen. Zij die met geweld hun religie willen laten overwinnen, moeten uitgesloten worden van de godsdienstvrijheid. " http://www.telegraaf.nl/binnenland/3127723/__Koran_jachtakte___.html?p=10,1

Printer-friendly version   Email this item to a friend