Home      |      Weblog      |      Articles      |      Satire      |      Links      |      About      |      Contact


Militant Islam Monitor > Articles > Dutch court labels Hofstad Groep "criminal terrorist organisation" nine members get up to 15 years

Dutch court labels Hofstad Groep "criminal terrorist organisation" nine members get up to 15 years

January 23, 2008


Hofstad Groep labelled criminal terrorist organisation. Nine members get up to 15 years - 5 are acquitted.

http://www.nrc.nl/binnenland/article243673.ece/Zware_straffen_voor_leden_Hofstadgroep

Zware straffen voor leden Hofstadgroep [14.03.06]

Gepubliceerd: 10 maart 2006

Door een onzer redacteuren

AMSTERDAM, 10 MAART. De Hofstadgroep is een criminele terroristische organisatie. Dit heeft de Amsterdamse rechtbank vanmorgen in haar vonnis vastgesteld. Negen leden van de zogenoemde Hofstadgroep rond Mohammed B. werden celstraffen tot vijftien jaar opgelegd. Volgens de rechtbank maakten ze deel uit van deze criminele terroristische organisatie die als oogmerk had opruiing, het aanzetten tot haat en bedreiging had. Vijf verdachten werden vrijgesproken. Dit is de eerste keer sinds de invoering van de nieuwe wet terroristische misdrijven in de zomer van 2004, dat er verdachten zijn veroordeeld voor deelname aan een criminele terroristische organisatie. Drie hoofdverdachten, Jason W., Ismael A. en Nouredine el F. werden tot respectievelijk vijftien, dertien en vijf jaar gevangenis veroordeeld. Jason W. verwondde op 10 november vijf leden van een arrestatieteam met een handgranaat. De rechtbank achtte zijn huisgenoot Ismael A. medeplichtig. Verdachte Noureddine el F. kreeg vijf jaar opgelegd. De rechter rekende hem zwaar aan dat hij een schietklaar machinepistool in zijn rugtas had, waarnaar hij probeerde te grijpen bij zijn arrestatie.

De rechtbank achtte overigens niet bewezen dat de drie deze misdrijven pleegden met een terroristisch oogmerk. Mohammed B., volgens de rechtbank de leider van de groep, kreeg geen straf, overeenkomstig de eis van het openbaar ministerie, omdat hij al is veroordeeld tot levenslang voor de moord op Theo van Gogh. De rechtbank stelde drie verdachten op vrije voeten, omdat de opgelegde straf korter of gelijk is aan het al uitgezeten voorarrest. „Bedreiging met terroristische misdrijven raakt de openbare orde in het hart", zo motiveerde de rechtbank de straffen tijdens het uitspreken van het vonnis. „De vrijheden en de daaraan gestelde wettelijke beperkingen, waarborgen dat mensen van heel verschillende levensovertuiging in vrijheid en vrede met elkaar kunnen samenleven. Het is deze rechtsorde die bedreigd wordt door de misdrijven waarop de groep het oog had." Wie haat zaait en geweld predikt, zo oordeelde de rechtbank, legt de basis voor het plegen van misdrijven die erop gericht zijn de bevolking ernstige vrees aan te jagen en de Nederlandse rechtsorde te vernietigen. „Dit is waaraan de verdachten hebben bijgedragen.

De rechtbank rekent hen dit zwaar aan." De rechtbank ging niet geheel mee in de redenering van de officieren van justitie Plooy en Van Dam in januari tijdens hun requisitoir. De beide officieren trokken toen een directe lijn van de ideologie van de terroristische Hofstadgroep naar de geweldsdelichten die door leden van de groep zijn begaan, zoals de moord op Van Gogh. De rechtbank ging in haar oordeel hier niet in mee. Ook al was de geloofsovertuiging van de radicaal-islamitische groep „inherent gewelddadig", aldus het vonnis, niet staat vast dat er binnen de groep voorbereidingen zijn gemaakt voor bijvoorbeeld het vermoorden van Theo van Gogh.

Wel vond de rechtbank dat er voldoende bewijs aanwezig was dat de groep tot doel had een aantal minder zware delicten met een terroristisch oogmerk te plegen, zoals opruiing en bedreiging. Enkele advocaten reageerden teleurgesteld op de uitspraak. R. Maanicus zou vanmiddag met zijn cliënt Jason W. overleggen over het mogelijk instellen van hoger beroep. ,,Absoluut, we gaan in hoger beroep," kondigde R.A. van der Horst aan namens zijn cliënt Ismael A.

http://www.nrc.nl/binnenland/article243673.ece/Zware_straffen_voor_leden_Hofstadgroep

------------------------------------------

Hofstadgroep geen terreur groep

De leden van de Hofstadgroep vormen geen terroristische organisatie, zegt het Haags gerechtshof.

De rechtbank was tot de conclusie gekomen dat de leden een terroristische groep vormde gericht op haat zaaien, opruien en bedreigen. Maar het Hof is het daar in hoger beroep niet mee eens.

"Het OM heeft niet kunnen bewijzen dat er sprake was van een gestructureerd samenwerkingsverband", aldus het arrest.

De straf van Jason W., de belangrijkste verdachte, blijft hetzelfde: 15 jaar. Hij gooide bij zijn arrestatie in het Laakkwartier in Den Haag handgranaten naar de politie.

Vrij
Ismaël A., een andere verdachte die daar bij was, kreeg nu 15 maanden celstraf opgelegd. In eerste instantie werd hij veroordeeld tot 13 jaar cel, maar het hof sprak hem vrij van het medeplegen van de vijfvoudige moordpoging.

Ismaël A.'s straf wordt verrekend met zijn voorarrest. Dat betekent dat hij meteen wordt vrijgelaten.

De vijf andere verdachten zijn vrijgesproken.

Reacties
Het Openbaar Ministerie is teleurgesteld en overweegt in cassatie te gaan.

De verdediging reageert juist verheugd op de uitspraak. Volgens advocaat Bart Nooitgedagt van Ismaïl A. mogen Nederlanders nu weer vertrouwen hebben in de Staat.

"Je kunt niet zomaar als terrorist worden gekwalificeerd."

Politiek Den Haag is kritisch over het arrest van het hof. CDA en VVD vrezen dat de uitspraak aantoont dat de terrorismewetgeving in Nederland tekortschiet.

Zij willen de wet zonodig aanpassen.

http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2008/1/23/230108_hofstadgroep.html

----------------------------------------------

Vrijspraak voor leden Hofstadgroep

Geen terroristische organisatie Adri Vermaat

De Hofstadgroep is geen terroristische organisatie en de leden zijn niet strafbaar. Uit niets blijkt dat zij openlijk haat en angst zaaiden.

Het gerechtshof in Den Haag sprak gisteren zeven leden van de Hofstadgroep vrij. Meer nog dan de vrijspraak, en de kans op forse schadeclaims van de ex-verdachten, is het oordeel dat de Hofstadgroep géén terreurgroep is een dreun voor Nederlandse terreurbestrijders.

De laatsten juichten twee jaar geleden ingetogen, nadat de rechtbank van Amsterdam in het proces tegen dezelfde Hofstadgroep besliste dat zij een terroristische organisatie was. De rechters zeiden destijds dat terreur niet begint of eindigt met alleen het gooien van bommen. Groepen die de samenleving bedreigen en angstig maken vanuit een bepaalde ideologie, iets wat de Hofstadleden werd verweten, zijn evengoed terreurnetwerken, zei de rechtbank in maart 2006.

Voornaamste pluspunt voor terreurbestrijders van de inlichtingen- en veiligheidsdienst AIVD en het Openbaar Ministerie was dat het vroegtijdig opsporen en aanpakken van terreurverdachten succes had. Maar het hof in Den Haag verstoort deze droom met zijn vonnis ruw. Zowel de Hofstadgroep als de individuele leden ervan kunnen vanwege ontbrekend bewijs niet worden gekoppeld aan terreur, een strijd om in Nederland een islamitische staat te vestigen, aldus het hof.

De 'eenzijdige oriëntatie' op een gewelddadige stroming die uit computerbestanden zou blijken, doen daar niets aan af. Evenmin is er, aldus het hof, bewijs dat leden van de Hofstadgroep tijdens huiskamerbijeenkomsten bij de latere moordenaar van Theo van Gogh, Mohammed B., gewelddadige plannen ontvouwden of een geheel eigen samenwerkingsverband vormden. „Er werd doorgaans wel over geloof gesproken; soms uitgebreid, maar soms kort", aldus het vonnis. „De één ging er naartoe om over het geloof te kunnen praten, de ander kwam er voor de gezelligheid, en voor een volgende vormden het geloof en de gezelligheid beide de drijfveer."

Het hof legde gisteren wel vijftien jaar gevangenisstraf op aan Jason W.. Hij heeft, volgens het hof zónder terreuroogmerk, in november 2004 in de Antheunisstraat in Den Haag een handgranaat gegooid naar vijf leden van het arrestatieteam. Medeverdachte Ismail A., die eerder evenals W. achttien jaar cel tegen zich hoorde eisen, krijgt vijftien maanden voor het in bezit hebben van vier granaten. Die straf heeft hij er opzitten.

http://www.trouw.nl/hetnieuws/nederland/article899857.ece/Vrijspraak_voor_leden_Hofstadgroep

------------------------------------------------

MPs call for changes to terror laws
Thursday 24 January 2008 http://www.dutchnews.nl/news/archives/2008/01/mps_call_for_changes_to_terror.php Government and opposition MPs have called for possible changes to Dutch laws on terrorism following yesterday's dismissal of charges against the so-called Hofstad group. The appeal court ruled that the seven men said to form the Hofstad network are not members of a terrorist organisation. The seven, including Mohammed Bouyeri who was convicted of murdering film-maker Theo van Gogh in 2004, were earlier sentenced to up to 15 years in jail. The appeal court ruled that there is not enough evidence to convict the men of being part of an organised network. The meetings they held were not organised as such and there was not enough proof that they all shared the same beliefs, the court said.

The public prosecution department said it was extremely disappointed by the appeal court ruling and would study the verdicts carefully before deciding whether to take the case to the Council of State, the country's highest judicial body. Opposition Liberal (VVD) MP Fred Teeven, a former justice ministry official, called for changes in the law. 'As the law now stands, the police and justice ministry officials can't do anything. It is unacceptable that we can't tackle this kind of network,' news agency ANP reports him as saying. Haersma Buma of the ruling Christian Democrats (CDA) said he would also back changes to the law if the Council of State shares the appeal court's position. The appeal court did uphold the 15-year sentence imposed on Jason Walters at the original trial for throwing a grenade at police officers during his arrest in 2004. He was found guilty of five counts of attempted murder but did not have a terrorist motive, the appeal court said. Ismail Akhnikh, sentenced to 13 year for his role in the grenade attack, saw his jail term slashed to 15 months. He was found not guilty of attempted murder but guilty of possessing grenades. The other five were found not guilty.

--------------------------------------------

Dossier overzicht

Proces Hofstadgroep

Hofstadgroep geen terreurgroep

Hogere eisen tegen leden Hofstadgroep

Proces van dag tot dag (rechtbank)

Mohammed B. getuigt in Hofstadproces

Straffen tot 15 jaar in Hofstadproces

Processen Samir A.

Eerste zaak Samir A. terug naar hof

Acht jaar cel voor Samir A.

Portret Samir A.

Proces Mohammed B.

Levenslang voor Mohammed B.

Portret Mohammed B.

De levenslange gevangenisstraf

http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2008/1/23/230108_hofstadgroep.html

-------------------------

Dutch appeals court overturns terrorism conviction in "Hofstad" group case The Associated Press
Wednesday, January 23, 2008 http://www.iht.com/articles/ap/2008/01/23/europe/EU-GEN-Netherlands-Terror-Trial.php
AMSTERDAM, Netherlands: An appeals court in the Netherlands on Wednesday overturned the convictions of seven men on charges they belonged to a terrorist network. The seven were associates of Mohammed Bouyeri, who is serving a life sentence for the murder of filmmaker Theo van Gogh in 2004. The decision was a blow to prosecutors and the government which hailed the original convictions as evidence its tough new terror laws introduced after the Sept. 11 attacks in the United States were working. The court upheld a 15 year sentence on a separate charge for one of them, Jason Walters, who threw a hand grenade and injured several police officers in a standoff at a barricaded house in The Hague 10 days after van Gogh's murder. The court reduced the sentence for Ismail Aknikh, who was with Walters during the standoff, from 13 years to 15 months. He is to be released shortly because he has already served that time, court spokeswoman Inge Oevering said. Four of the remaining five men were already freed because they received sentences of less than two years. They were only seen to have played a supporting role in the network, dubbed the "Hofstad" group by prosecutors. The fifth, Nouredine el Fahtni, is serving a four-year sentence for a separate terrorism conviction. In a summary of its ruling, the Hague Appeals Court said that the group "could not be considered a criminal and terrorist organization, because no lasting and structured cooperation has been established, nor any shared ideology." "The suspects were not aiming, as a group, to commit or incite violent acts. All suspects are therefore acquitted of participating in a criminal and terrorist organization." Bouyeri was convicted separately for Van Gogh's murder, which was found to be an act of terrorism. Prosecution spokeswoman Thea Tjeerdema said the prosecution was considering an appeal to the Supreme Court. None of the suspects were at the court to hear Wednesday's ruling. The original conviction, in March 2006, followed a spate of acquittals in high-profile terrorism cases. Group members were found to have spread hateful propaganda among their friends and on the Internet, encouraging Muslims to join a holy war against the West. All attended cult-like meetings at Bouyeri's home in 2003 and 2004 under the guidance of a spiritual leader, Redouan al-Issar, who fled the country shortly before Van Gogh's murder and is now believed to be in jail in Syria. Wednesday's ruling said that evidence that was supposed to show the suspects adhered to a radical, violent vision of Islam, including "hundreds of gigabytes of data" seized from their computers, was "not more than marginal" in legal value. The court conceded the men possessed and studied texts endorsing violence in the name of Islam, but said prosecutors had taken them out of context. And anyway, possession of radical texts "does not justify the conclusion that those that carry them � even if they do follow the philosophy they espouse � have the ... goal of carrying out violent acts in order to introduce Sharia law into the Netherlands and make it an Islamic state," as prosecutors argued, judges said.

Printer-friendly version   Email this item to a friend