Home      |      Weblog      |      Articles      |      Satire      |      Links      |      About      |      Contact


Militant Islam Monitor > Articles > Court sentences Hofstadgroep member Samir Azzouz to four years for preparing attacks on government buildings

Court sentences Hofstadgroep member Samir Azzouz to four years for preparing attacks on government buildings

September 17, 2007

Hof veroordeelt Samir A. tot 4 jaar cel

Amsterdam, 17 sept. Het gerechtshof in Amsterdam heeft terreurverdachte Samir A. vanmiddag veroordeeld tot vier jaar cel wegens het voorbereiden van een terroristische aanslag op overheidsgebouwen waaronder het gebouw van de Tweede Kamer en het hoofdkantoor van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. Samir A. (rechts). (Foto WFA) Samir A. (rechts).
Het betreft een Ďoude' zaak, waarbij Samir A. in november 2005 door het gerechtshof in Den Haag werd vrijgesproken van het voorbereiden van een terroristische aanslag. Het hof oordeelde destijds dat Samir A. weliswaar de intentie had om een aanslag te plegen, maar van hem ging geen daadwerkelijke dreiging uit. Het hof vond zijn voorbereidingshandelingen te onbeholpen en primitief. A. bezat tijdens zijn arrestatie patroonhouders, een geluiddemper, een kogelwerend vest, een nachtkijker, een portofoon, plattegronden van en routebeschrijvingen naar het Binnenhof, Schiphol, de kerncentrale Borssele en het gebouw van de AIVD. Omdat A. over verkeerde kunstmest beschikte en hij onmogelijk een effectieve bom kon vervaardigen, achtte het hof A. destijds niet gevaarlijk voor de samenleving.

Het Openbaar Ministerie ging in cassatie, waarop de Hoge Raad oordeelde dat het gerechtshof een te beperkte en dus onjuiste uitleg heeft gegeven aan het begrip voorbereidingshandelingen, en de zaak verwees naar het gerechtshof Amsterdam. Het Amsterdamse hof oordeelde vanmiddag dat A. over diverse spullen beschikte die er op duidden dat hij een aanslag wilde plegen.

Samir A. was niet aanwezig bij de uitspraak in Amsterdam. Zijn advocaat Victor Koppe wilde niet direct reageren op de veroordeling.

Het OM had begin deze maand zes jaar geŽist. Advocaat-generaal R.H.J. de Vries stelde in zijn requisitoir dat de intentie gericht op het plegen van misdrijven het kader vormt waarbinnen voorbereidingshandelingen en -middelen beoordeeld moeten worden. In de voorbereidingsfase moet sprake zijn van een bepaalde Ďveruiterlijking' van kwade intenties. Hoewel Samir A. 17 jaar oud was toen hij in deze zaak werd aangehouden, zag justitie gezien de ernst van het feit en de persoonlijkheid van de dader grond voor toepassing van het meerderjarigenstrafrecht.

Door onze redacteur Ahmet Olgun http://www.nrc.nl/binnenland/article769744.ece/Hof_veroordeelt_Samir_A._tot_4_jaar_cel

Printer-friendly version   Email this item to a friend