Home      |      Weblog      |      Articles      |      Satire      |      Links      |      About      |      Contact


Militant Islam Monitor > Articles > Turkish Muslims in Holland radicalising quickly Milli Gorus leader seen as 'moderate' replaced by fundamentalist

Turkish Muslims in Holland radicalising quickly Milli Gorus leader seen as 'moderate' replaced by fundamentalist

October 9, 2006

maandag 15 mei 2006 10:46

http://www.elsevier.nl/nieuws/nederland/nieuwsbericht/asp/artnr/98653/zoeken/ja/

Milli Gorus Nederland radicaliseert snel

De Turks-islamitische beweging Milli Görüs is in hoog tempo aan het radicaliseren. Dit weekeinde werd bekend dat de extremistische Duitse tak van de Turkse moslimorganisatie de Nederlandse afdeling overneemt. Maandag benoemden de Duitse fundamentalisten een nieuwe voorzitter.

Het Duitse hoofdkantoor van Milli Görüs in Keulen geldt als militant en zeer conservatief. De invloed op de Turkse gemeenschap in Duitsland is groot, en de inlichtingendienst daar houdt de Turkse islamisten dan ook scherp in het oog.

Ongerust
Maandag voltooiden de Duitse fundamentalisten hun machtsovername in Nederland met de benoeming tot voorzitter van Öner Hamurcu, nu nog voorzitter van de Turkse moskee in Amersfoort. In Nederland telt de organisatie ongeveer 30.000 leden en 23 moskeeën verspreid over heel Nederland.

Snelle radicalisering Milli Görüs Nederland Tot nieuwe directeur is Yusuf Altuntas benoemd. Hij volgt Haci Karacaer op die onlangs aftrad, naar eigen zeggen wegens ‘vermoeidheid'. Karacaer zegt in de Volkskrant zich zeer ongerust te maken over de toekomst van een geradicaliseerde Nederlandse tak van de Turkse islamisten. Zaterdag zette het Amsterdamse Centrum voor Buitenlanders (ACB) de subsidie aan Milli Görüs stop uit protest tegen de fundamentalistische machtsovername.

Westermoskee
Onder Karacaer groeide Milli Görüs in Nederland uit tot een legitieme gesprekspartner voor de overheid. Het kreeg na vijftien jaar lobbyen een grote moskee in het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes (lees Protesten tegen komst hoge minaret bij moskee).

De nog te bouwen Westermoskee moet ondanks protesten van buurtbewoners een minaret van 42 meter krijgen. Eind februari gaf minister van justitie Piet Hein Donner (CDA) het officiële startschot voor de bouw van de moskee, die nu in Turkse fundamentalistische handen valt.

Lees het Elsevier-commentaar Milli Görüs is nooit uit geweest op integratie.

Door Bas Benneker

Publicatiedatum: 15 mei 2006

Printer-friendly version   Email this item to a friend