Home      |      Weblog      |      Articles      |      Satire      |      Links      |      About      |      Contact


Militant Islam Monitor > Articles > Fortuyn possible new name for LPF -Dutch political party founded by assassinated PM candidate who warned against Islamisation

Fortuyn possible new name for LPF -Dutch political party founded by assassinated PM candidate who warned against Islamisation

July 26, 2006

http://www.nrc.nl/binnenland/article398089.ece

Fortuyn' is het populairste alternatief voor naam LPF

Door onze redacteur Petra de Koning

Den Haag, 26 juli. Uit een ledenraadpleging van de Lijst Pim Fortuyn (LPF) blijkt dat ‘Fortuyn' als nieuwe naam voor de partij het meest populair is.

Bert Snel, voorzitter van de LPF, zegt dat die „trend" zichtbaar wordt uit enquêteformulieren die het bestuur terugkrijgt van leden.

„Als de komende weken blijkt dat deze trend zich voortzet, zullen wij die naam overnemen", zegt Snel. ‘Fortuyn' heeft ook de voorkeur van het partijbestuur, dat uiteindelijk het laatste woord heeft over de naamswijziging.

Bijna drie weken geleden werd bekend dat de LPF van naam zal veranderen. Volgens het bestuur blijkt uit onderzoek dat „de merknaam" LPF „dood" is. Partijvoorzitter Bert Snel zei toen ook dat de LPF met een nieuwe lijsttrekker zou komen van wie hij de naam nog niet bekend wilde maken. Hij zei wel: „Het wordt een enorme klapper." Nu zegt Snel dat die kandidaat nog steeds de lijsttrekker zou kunnen worden. „Maar deze kandidaat kwam later zelf met iemand anders die óók zou willen en hij zei: ‘Als die het doet, wil ik nummer twee zijn'."

Volgens Snel is het bestuur nu ook met die kandidaat in gesprek. Een derde kandidaat, Kamerlid Hilbrand Nawijn (Groep Nawijn), is afgevallen, aldus Snel. „Op de bestuursvergadering van gisteravond is besloten dat hij het niet wordt." Snel zegt dat het bestuur een peiling heeft gehouden onder „leden die wat te betekenen hebben" en daaruit kwam dat er weinig steun is voor Nawijn.

„Mensen zijn zijn contact met Dewinter (van het extreem-nationalistische Vlaams Belang, red.) nog niet vergeten." Vorig jaar waren de contacten van Nawijn met Filip Dewinter aanleiding voor het vertrek van Nawijn uit de LPF-fractie.

In de Volkskrant zei Nawijn vanochtend dat hij door de LPF was gevraagd als lijsttrekker. Nawijn zou dat verzoek in overweging hebben genomen en voorwaarden hebben gesteld. Partijvoorzitter Snel zegt dat het bestuur gisteren tot de conclusie is gekomen dat de partij met Nawijn als lijsttrekker een te kleine kans heeft op succes.

Partijvoorzitter Snel zegt dat de partij pas in augustus of september bekendmaakt wie de nieuwe lijsttrekker wordt. Hij spreekt berichten tegen dat het LPF-bestuur gesprekken heeft gevoerd met internetondernemer Roel Pieper. Er is alleen „via via" contact geweest. „Omdat werd gezegd dat hij geïnteresseerd zou zijn." Dat contact heeft volgens Bert Snel niet geleid tot een gesprek over Piepers mogelijke kandidatuur.

Printer-friendly version   Email this item to a friend