Home      |      Weblog      |      Articles      |      Satire      |      Links      |      About      |      Contact


Militant Islam Monitor > Articles > Ahmed Aboutaleb: Muslim Mayor Of Rotterdam "Every Muslim Is A Bit Of A Salafist" - Considers Himself A Jihadist

Ahmed Aboutaleb: Muslim Mayor Of Rotterdam "Every Muslim Is A Bit Of A Salafist" - Considers Himself A Jihadist

Moroccan Muslim Mayor Declares "I Wage Jihad In It's Purest Form" - "Don't Ban Salafism"
December 27, 2017

"Geert Wilders the head of the Freedom party and a frequent critic of radical Muslim activity declared, "A Moroccan as mayor of the second largest city in Holland is just as crazy as a Dutchman as mayor of Mecca" [Aboutaleb would be a] "better mayor of Rabat in Morocco than mayor of Rotterdam. In a short time we will have an imam as archbishop. Craziness."

MIM: For more on Aboutaleb's Islamism see:

"Hypocritical Mayor Ahmed Aboutaleb ' Wouldn't Want His Daughter To Marry A Dutchman' Attacks Wilders For His 'Less Moroccans In NL' Remarks" http://www.militantislammonitor.org/article/id/7104

"Muslim Mayor For The Netherlands Second Largest City?" http://www.militantislammonitor.org/article/id/3674

"Moroccan Mayor Of R'dam Joins With Muslim Groups And Mosques To Plan "Open Day" aka Jihad Through Conversion" http://www.militantislammonitor.org/article/id/6389

"Terror Tied Rotterdam Mosque Holding 'Defensible Muslim" Youth Event Partners With Muncipality To Fight 'Radicalization" http://www.militantislammonitor.org/article/id/7287

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Rotterdam mayor Ahmed Aboutaleb caused a social media uproar with an interview on NPO Radio 1 in which he said that "every Muslim is a bit of a salafist".

PVV leader Geert Wilders called for Aboutaleb's resignation.

The Rotterdam mayor discussed several topics with Thijs van den Brink, but it was his statements regarding Islam that caused a commotion, AD reports. For example, he said he sometimes considers himself a jihadist. "I get up every day at 7 o'clock to do good for a city in the Netherlands. That is the jihad in its purest form." Van den Brink pointed out that this is not the form "we know in the Netherlands". To which Aboutaleb responded that there are many definitions of jihad, "of which the armed struggle is only one form". "And that also falls apart in the defense and the attack deployment", he said.

Aboutaleb is also not worried about salafism. "Salafists can also be found among Christians, if you approach it linguistically. Salaf is a progenitor, and a salafist is someone who wants to look like his progenitor. For example, a Muslim who wants to look like Mohammed. In Christianity you also have people who want to look like Christ in their actions. Every Muslim is a bit of a salafist", he said. He thinks salafism should not be banned, but the line should be drawn in the use of violence. The Salafists who want to be violent form a compact group, Aboutaleb said. "You have to track them down and isolate them."

These statements caused quite the commotion on social media, with dozens of people commenting. "The Moroccan mayor of Rotterdam Ahmed Aboutaleb calls himself a salafist", Wilders said on Twitter. "A salafist as a mayor of the 2nd biggest city of the Netherlands is a total disgrace and a threat. He should be removed from office immediately."

https://nltimes.nl/2017/12/26/every-muslim-bit-salafist-rotterdam-mayor

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Beroering over uitspraken Aboutaleb: 'Elke moslim is een beetje salafist'

Uitspraken van burgemeester Aboutaleb op NPO Radio 1 hebben voor veel ophef gezorgd. Hij stelt in een gesprek met Tijs van den Brink 'dat elke moslim een beetje salafist is.' Zijn mening zorgde voor een storm van kritiek op twitter. PVV-leider Geert Wilders vindt dat Aboutaleb moet opstappen.

Barbara de Jong en Marcel Potters Laatste update: 17:29

De Rotterdamse burgemeester stelt in het interview - waar meerdere onderwerpen ter sprake kwamen - dat hij weleens heeft gezegd 'een jihadist' te zijn. ,,Ik sta elke dag om 7 uur op om het goede te doen voor een stad in Nederland. Dat is de jihad in zijn puurste vorm." Volgens Van den Brink is dat niet de vorm 'zoals we die in Nederland kennen'.

Er zijn vele definities van jihad, nuanceert Aboutaleb vervolgens, 'waarvan de gewapende strijd slechts een vorm is'. ,,En die valt ook nog eens uiteen in de verdediging en de aanval inzetten."

Ook stelt hij zich in de kern geen zorgen te maken over het salafisme. ,,Salafisten vind je ook onder christenen, als je het taalkundig benadert. 'Salaf is voorganger, en een salafist is iemand op zijn voorganger wil lijken. Bijvoorbeeld een moslim die graag op Mohammed wil lijken. In het christendom heb je ook mensen die graag op Christus willen lijken in hun doen en laten. Elke moslim is een beetje salafist."

Het beleid inrichten op het tegengaan van salafisten is hetzelfde als je beleid voeren op het tegengaan 1,7 miljard moslims in de wereld, stelt Aboutaleb. Hij vindt het een slechte zaak om het salafisme te verbieden. De grens ligt volgens de burgemeester bij het gebruiken van geweld. De salafisten die dat doen vormen een overzichtelijke groep. ,,Die moet je opsporen en isoleren."

Leefbaar Rotterdam wil opheldering over het interview en roept Aboutaleb op het matje.

Het interview werd gehouden in het programma Dit is de Dag op NPO Radio 1. Luister hier het gesprek terug.

Geert Wilders Geert Wilders @geertwilderspvv

Aboutaleb: ik ben een salafist. Levensgevaarlijk. Een salafist als burgemeester van Rotterdam. Aftreden, optappen en wegwezen dus!twitter.com/tijsvandenbrin… 6:44 AM - 25 Dec 2017

Geert Wilders Geert Wilders @geertwilderspvv

Aboutaleb: opzouten met je salafisme. Wegwezen. Ga lekker in Marokko de salafist uithangen. twitter.com/rdstad/status/… 4:45 AM - 26 Dec 2017

Tanya Hoogwerf Tanya Hoogwerf@TanyaHoogwerf

Het salafisme is de kweekvijver van jihadisme. We moeten als stad waken voor de groter wordende invloed van extremisme onder invloed van juist deze stroming en deze geen vaste grond laten krijgen in de stad. Dit om de vrijheid en veiligheid van een ieder te bewaken. twitter.com/tijsvandenbrin…

https://www.ad.nl/rotterdam/beroering-over-uitspraken-aboutaleb-elke-moslim-is-een-beetje-salafist~abfa4988/

------------------------------------------------------------------------------------

MIM: Aboutaleb survived a motion of disapproval,warning and regret by the municipal council regarding his claims. He refused to retract his statement that "every Muslim is a bit of a Salafist".

De burgemeester van Rotterdam overleefde vanavond een motie van treurnis in de gemeenteraad. Steen des aanstoots: zijn uitspraak dat elke moslim een beetje salafist is.

"Geen Rotterdammer die hoeft te twijfelen aan de veiligheid in de stad of aan zijn intenties. Ook Ahmed Aboutaleb onderkent de gevaren van islamitische fanatici, zo bezwoer de burgemeester van Rotterdam vanavond in het debat met de gemeenteraad. Maar hij weigerde zijn omstreden woorden in het radioprogramma ‘Dit is de dag' – ‘Elke moslim is een beetje salafist' – terug te nemen."

https://www.trouw.nl/democratie/burgemeester-aboutaleb-trotseert-de-kritiek-van-de-raad~a025b01b/ -

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MIM:Aboutaleb also stood by his outrageous claim that "there are also Salafists among Christians"

Aboutaleb: ook onder christenen heb je salafisten

Burgemeester Aboutaleb neemt zijn omstreden opmerkingen over salafisme niet terug. Dat bleek vandaag in de Rotterdamse gemeenteraad. De Rotterdamse burgemeester baarde vorige maand opzien door in een interview te stellen dat elke moslim een beetje salafist is, hijzelf ook. Gewoonlijk wordt met salafisme gedoeld op een extreem-fundamentalistische stroming in de islam.

"Met het interview was geen woord mis, maar misschien is het medium radio te vluchtig daarvoor", zei Aboutaleb vandaag in de gemeenteraad. De burgemeester deed de gewraakte uitlating in het radioprogramma Dit is de Dag.

Geen zorgen

De Rotterdamse burgemeester maakt zich in de kern geen zorgen over het salafisme, zei hij. "Salafisten vind je ook onder christenen, als je het taalkundig benadert. Salaf is voorganger, en een salafist is iemand die op zijn voorganger, Mohammed of Christus, wil lijken. In alle religies kom je dat tegen."

Aboutaleb is tegenstander van het verbieden van salafisme, zei hij ook. "Als er in de kring van salafisten mensen zijn die de overtuiging hebben om geweld in te zetten tegen anderen, dan ligt daar de grens. Dat is een overzichtelijke groep, die moet je opsporen en isoleren", aldus Aboutaleb.

Gefrustreerd

Geert Wilders en Leefbaar Rotterdam hadden direct forse kritiek op de uitlatingen van Aboutaleb. Volgens Tanya Hoogwerf van Leefbaar Rotterdam leiden ze tot een inflatie van het woord salafisme en wordt het werk van politie en AIVD erdoor gefrustreerd. Ze riep Aboutaleb in de raadsvergadering vandaag op zijn woorden terug te nemen.

In het debat uitten ook het CDA en de VVD kritiek op Aboutaleb. "De uitspraken van de burgemeester hebben tot vragen en zorgen in de maatschappij geleid. De vraag die opkwam, is of de burgemeester een andere agenda heeft", aldus VVD-fractievoorzitter Jan Willem Verheij.

De SP roept Aboutaleb op de komende tijd terughoudend te zijn met politieke uitspraken. Een motie van treurnis tegen Aboutaleb kreeg geen meerderheid in de raad.

https://nos.nl/artikel/2211502-aboutaleb-ook-onder-christenen-heb-je-salafisten.html


Printer-friendly version   Email this item to a friend