Home      |      Weblog      |      Articles      |      Satire      |      Links      |      About      |      Contact


Militant Islam Monitor > Articles > Syrian Muslim "Asylum Seeker" Is ISIS Jihadi - Arrested In Dutch "Refugee" Center

Syrian Muslim "Asylum Seeker" Is ISIS Jihadi - Arrested In Dutch "Refugee" Center

December 3, 2015

Asielzoeker vast voor terrorisme

Den Haag -

De politie heeft een 18-jarige asielzoeker uit SyriŽ opgepakt op verdenking van terrorisme. De man verbleef op een asielzoekersboot in Zaandam. Daar zou hij tegen andere vluchtelingen hebben opgebiecht dat hij heeft gevochten voor Al Qaida en IS.

  De man is afgelopen maandag opgepakt in Den Haag, meldt het Openbaar Ministerie. Sindsdien wordt hij verhoord. De rechter-commissaris in Rotterdam heeft vandaag zijn voorlopige hechtenis met twee weken verlengd.

  De SyriŽr verblijft sinds oktober in Nederland.

  Alert

  Een woordvoerster van minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) benadrukt dat onderzoek nu eerst moet uitwijzen "wat er aan de hand is en of hier sprake is van iemand die zich uit terroristische motieven in de asielstroom heeft gemengd". Daarmee wordt dus gedoeld op de mogelijkheid dat asielzoeker van plan geweest kan zijn om hier een aanslag te plegen.

  Het ministerie stelt dat instanties "zeer alert" zijn op het risico dat terroristen zich onder migranten begeven. Asielzoekers worden volgens het departement zo goed mogelijk gescreend. Uit een eerder rapport bleek echter dat die screening in de beginfase van het asielproces weinig voorstelt en nu blijkt de asielzoeker ook niet tijdens zo'n onderzoek te zijn aangehouden.

  De Nationaal CoŲrdinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zag eerder ook risico's . "In het jongste dreigingsbeeld staat dat de NCTV niet uitsluit dat dat de vluchtelingenroute wordt misbruikt, maar er zijn tot nu toe nog 'geen bevestigde gevallen' van jihadistische terroristen die misbruik maken van asielroutes. Ook in dit geval moeten we eerst het onderzoek afwachten", aldus de woordvoerster van Van der Steur.

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/24828667/__Asielzoeker_vast_voor_terrorisme__.html

  -------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Syrische vluchteling uit Zaandam opgepakt voor deelname aan IS

  ZAANDAM Een asielzoeker die woont in de vluchtelingenopvang op een van de voormalige bajesboten in Zaandam is opgepakt voor deelname aan terreurgroep IS. Het gaat om een 18-jarige man uit SyriŽ, meldt het Openbaar Ministerie.

  De man zou tegen andere vluchtelingen hebben gezegd dat hij een strijder is van Al-Qaida en IS. De vluchteling werd afgelopen maandag opgepakt in Den Haag en wordt verdacht van deelname aan een terroristische organisatie.

  Aanslag
  Volgens het Openbaar Ministerie is hij in oktober in Nederland aangekomen. Het OM laat aan RTV NH weten dat de man in zijn eentje opereerde. De man zit voorlopig vast en wordt verhoord.

  De SyriŽr was volgens het OM zo ver bekend niet van plan om een aanslag te plegen in Nederland. "We hebben geen concrete aanwijzingen dat de man ook maar iets van plan zou zijn geweest in Nederland."

  Veiligheid bajesboot
  Het OM verwacht niet dat er nog meer IS-strijders wonen op de voormalige bajesboten in Zaandam. "Er is voor ons verder geen aanleiding om anders naar de asielzoekersboot te kijken", aldus de woordvoerder.

  Vanavond is er in Zaandam een bijeenkomst over de opvang van extra vluchtelingen. RTV NH zendt die bijeenkomst live uit.

  later meer

  http://www.rtvnh.nl/nieuws/175493/syrische-vluchteling-uit-zaandam-opgepakt-voor-deelname-aan-is

  Printer-friendly version   Email this item to a friend