Home      |      Weblog      |      Articles      |      Satire      |      Links      |      About      |      Contact


Militant Islam Monitor > Articles > Four Muslim Former Soldiers From Belgium Went To Syria For Jihad - Others Under Surveillance

Four Muslim Former Soldiers From Belgium Went To Syria For Jihad - Others Under Surveillance

March 10, 2015

Vier Belgische ex-militairen naar SyriŽ voor de jihad

Vier Belgische ex-militairen zijn voor de jihad naar SyriŽ gegaan. Twee van hen zijn er nu nog, een is gewond teruggekeerd naar BelgiŽ en een ander is in het Midden-Oosten om het leven gekomen. Dat maakte minister van Defensie Steven Vandeput vandaag bekend in de Belgische Tweede Kamer.

De vier ex-militairen zijn allen volledig opgeleid in het Belgische leger. Een van de twee actieve jihadisten was al ontslagen uit het Belgische leger voor de opstand in SyriŽ begon. De ander had de strijdkrachten in 2008 verlaten. Toen was al bekend dat hij banden had met radicalen. De gewonde was gedeserteerd uit het Belgische leger en daarna ontslagen. Vervolgens ging hij naar SyriŽ. De omgekomen ex-militair was een reservist die in 2010 het leger had verlaten.

Een Belgische ex-militair riep een paar weken geleden op tot aanslagen tegen BelgiŽ. Defensie in Brussel meldde toen dat er een paar militairen met extreme ideeŽn in de gaten worden gehouden, maar het blijkt heel moeilijk om ze te ontslaan. Minister Vandeput zegt wel dat nieuwe militairen tegenwoordig goed worden gecontroleerd voordat ze worden toegelaten.

Zeker ťťn Nederlandse ex-militair heeft zich in SyriŽ aangesloten bij de jihad. Het gaat om de Nederlands-Turkse man Omar Yilmaz. Hij heeft als soldaat der tweede klasse bij de Koninklijke Landmacht gediend. Extremistische groepen als Islamitische Staat en al-Nusra zien de Europese ex-militairen graag komen, omdat ze goed getraind zijn.

http://www.parool.nl/parool/nl/225/BUITENLAND/article/detail/3895068/2015/03/10/Vier-Belgische-ex-militairen-naar-Syrie-voor-de-jihad.dhtml

Printer-friendly version   Email this item to a friend