Home      |      Weblog      |      Articles      |      Satire      |      Links      |      About      |      Contact


Militant Islam Monitor > Articles > Amsterdam Is Designated A 'Jihad City'

Amsterdam Is Designated A 'Jihad City'

April 3, 2014

Amsterdam aangewezen als jihadstad

03-04-14 08:33 uur

In Nederland zijn vijfduizend professionals onder wie docenten en agenten getraind in het herkennen van radicalisering. Amsterdam, Den Haag en Almere zijn aangewezen als 'jihadsteden'. Daar worden jihadgangers intensief gevolgd.

De Nationaal CoŲrdinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en de veiligheidsdienst AIVD hebben de inzet van mensen en middelen tegen jihadgangers verscherpt, zo blijkt uit vertrouwelijke stukken in het bezit van het AD. Jihadstrijders die terugkeren uit SyriŽ, worden in Nederland intensief gevolgd.

Daarvoor wordt de politie ingezet. Agenten mogen de vrijheidsstrijders en de mensen in hun omgeving openlijk in de gaten houden en hun plannen verstoren. 'Elke jihadganger komt bij terugkeer in het vizier van de autoriteiten,' zo staat te lezen in de stukken.

Zo heeft de Koninklijke Marechaussee de controle aan de grens op in- en uitreizen verscherpt. Sinds maart 2013 zijn dertien paspoorten van jihadgangers vervallen verklaard. Daarnaast zijn inmiddels 'enkele tientallen' uitkeringen stopgezet. Vier keer is besloten om financiŽle tegoeden van jihadstrijders te bevriezen.

Verschillende plaatsen in Nederland zijn aangemerkt als speciale 'jihadsteden'. In totaal gaat het volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie om 'minder dan tien gemeenten'. Dit zijn in elk geval Amsterdam, Den Haag en Almere. Het ministerie van VVD-bewindsman Ivo Opstelten weigert het exacte aantal 'jihadgemeenten' bekend te maken. Het zou gaan om de plaatsen Rotterdam, Delft, Zoetermeer, Gouda, Arnhem en Zeist.

Omdat de aanpak van jihadisten specialistische kennis vergt die niet in elke gemeente voorhanden is, staan specialisten gemeenten bij. In uitzonderlijke gevallen worden ambtenaren van het NCTV gestationeerd op gemeentehuizen in het land. Volgens de notities zijn in Nederland naar schatting 'enkele honderden' aanhangers van de jihad. Het rapport 'Aanpak Gewelddadig Extremisme' beschrijft dat de impact van een extremistische actie op de samenleving zeer groot kan zijn.

(Door: Ellen van Gaalen en Marcia Nieuwenhuis)

http://www.parool.nl/parool/nl/5/POLITIEK/article/detail/3627680/2014/04/03/Amsterdam-aangewezen-als-jihadstad.dhtml

Printer-friendly version   Email this item to a friend