Home      |      Weblog      |      Articles      |      Satire      |      Links      |      About      |      Contact


Militant Islam Monitor > Articles > German Province To Provide Islam Lessons In Elementary School ' To Prevent Fundamentalism And Promote Integration'

German Province To Provide Islam Lessons In Elementary School ' To Prevent Fundamentalism And Promote Integration'

January 8, 2014

Duitse deelstaat begint met islamles op basisscholen

Robin de Wever − 07/01/14, 17:01

De Duitse deelstaat Hessen neemt het basisonderwijs over de islam in eigen hand. Op een aantal scholen kunnen moslimkinderen al in groep 1 laagdrempelige lesjes over hun godsdienst volgen. Het project moet helpen fundamentalisme tegen te gaan en integratie te bevorderen.

Nu beseffen Duitsers: we leven samen, werken samen en moeten samen onze kinderen onderwijzen

  • Hessens onderwijsminister Nicola Beer

Dat meldt de New York Times. De scholen maken gebruik van docenten die zijn opgeleid aan een speciale universitaire staatsopleiding. West-Duitse basisscholen doen al langer aan islamonderwijs, maar nooit eerder boden ze een curriculum dat werd opgesteld door de overheid. Traditionele islamlessen worden verzorgd door islamitische organisaties.

Hessen kent momenteel 29 klasjes nieuwe stijl, allemaal in wijken met veel immigranten. De lessen zijn niet verplicht en lijken qua structuur op de protestantse en katholieke pakketten. Die bestaan al langer en genieten ook goedkeuring van de staat.

Tolerantie en acceptatie
Leerkrachten gaan de nadruk leggen op zaken als tolerantie en het feit dat moslims van verschillende nationaliteiten ondanks hun diversiteit veel gemeen hebben. Op het programma staan onder meer de islamitische feesten en de persoonlijke relatie met God.

De afgelopen jaren waren kinderen voor islamonderwijs aangewezen op koranscholen, het internet of de moskee, stelt Hessens onderwijsminister Nicola Beer in de Times. Daardoor zijn sommigen volgens Beer 'vervreemd geraakt'. 'Nu beseffen Duitsers: we leven samen, werken samen en moeten samen onze kinderen onderwijzen.'

Eerst groep 1, daarna de rest
De deelstaat kiest voor een langzame uitrol: de eerste lessen gingen in augustus al van start, rest van de 29 scholen volgde de afgelopen maanden. Later dit jaar kunnen ook andere scholen deelnemen en beginnen de eerste lessen in groep 2. Volgend jaar beginnen de lessen ook in groep 3. Het is nog niet duidelijk of andere deelstaten de lessen ook gaan invoeren.

Net als Nederland biedt de Duitse overheid enkele opleidingen tot tot imam of islamitisch godsdienstleraar. Volgens critici streven die hun doel (het formuleren van een Duitse islam) echter voorbij. MoskeeŽn zouden te weinig geld hebben om academisch opgeleide geestelijken in dienst te nemen.

http://www.trouw.nl/tr/nl/4728/Islam/article/detail/3573335/2014/01/07/Duitse-deelstaat-begint-met-islamles-op-basisscholen.dhtml?google_editors_picks=true

Printer-friendly version   Email this item to a friend