Home      |      Weblog      |      Articles      |      Satire      |      Links      |      About      |      Contact


Militant Islam Monitor > Articles > "Dutch" Moroccan Jihadi Killed In Yemen - Mosque In Amsterdam Holds Memorial Service - No Sign Of Condemnation

"Dutch" Moroccan Jihadi Killed In Yemen - Mosque In Amsterdam Holds Memorial Service - No Sign Of Condemnation

November 4, 2013

MIM: The article says that "an Amsterdammer of Moroccan origin was killed in the Yemenite city of Damaj where he went to "study" at a "salafist theological school Dar al- Hadith."

His mosque in Amsterdam has held a memorial gathering for him. Not surprisingly there is no mention of any outrage or condemnation on the part of the mosque's leadership regarding the youth going abroad for jihad. Apparently there are more "Dutch" Muslims aka Jihadi wannabes "studying" at this radical madrassa in Yemen.

A'dammer gedood bij strijd Jemen

Bij gevechten tussen sjiitische en soennistische moslims in de Jemenitische stad Damaj is een Amsterdammer van Marokkaanse afkomst om het leven gekomen. Dat hebben bronnen aan de NOS bevestigd.

Gevechten

De omgekomen Nederlander, Ibrahim el Bey, zou naar Jemen zijn gereisd om te studeren aan de salafistische theologische school Dar al-Hadith. De school is in de jaren tachtig opgericht en trekt veel buitenlandse studenten aan.

In de regio Sa'dah in Noord-Jemen is al enkele jaren strijd tussen sjiieten en soennieten. Het conflict begon in 2007 en heeft al veel levens geŽist. Vorige week woensdag viel een groep strijders van de Houthiclan de salafistische school aan. Bij de aanval en de gevechten die daarop volgden zouden meer dan honderd doden zijn gevallen.

Buitenlandse strijders

De directe aanleiding voor de recente aanval is de beschuldiging door sjiieten dat de soennieten duizenden strijders uit het buitenland hebben gehaald. Volgens de soennieten gaat het echter om studenten van de theologische school in Damaj.

Hoe El Bey om het leven is gekomen is niet duidelijk. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat het niet op de hoogte is van de dood van een Nederlander in Damaj.

AIVD

In de Nasr moskee in Amsterdam is door vrienden en bekenden een speciale bijeenkomst gehouden voor de omgekomen Nederlander. Naar verluidt zouden nog meer Nederlandse moslims aan de theologische school in Damaj studeren.

De AIVD waarschuwt al enkele jaren voor de aantrekkingskracht van Jemen op jonge radicale moslims uit het Westen. Naast SyriŽ, SomaliŽ en Afghanistan is Jemen volgens de inlichtingendienst een van de bestemmingen voor jihadreizigers.

http://nos.nl/artikel/571004-adammer-gedood-bij-strijd-jemen.html?npo_cc_skip_wall=1&npo_cc=na&npo_rnd=854056299

Printer-friendly version   Email this item to a friend