Home      |      Weblog      |      Articles      |      Satire      |      Links      |      About      |      Contact


Militant Islam Monitor > Articles > Dutch Court Releases Al Qaeda Operative - Rejects U. S. Request For Extradition On Grounds He Has PTSD

Dutch Court Releases Al Qaeda Operative - Rejects U. S. Request For Extradition On Grounds He Has PTSD

April 17, 2013

Terreurverdachte Sabir K. komt morgen vrij

door

Terreurverdachte Sabir K. komt op vrije voeten. De rechtbank in Rotterdam heeft vandaag de hechtenis van K. met ingang van morgen geschorst.

Hij moet zich wel elke dag melden bij het dichtstbijzijnde politiebureau, meldt een woordvoerder van het landelijke parket van het Openbaar Ministerie vanavond aan persbureau Novum. Waarom is besloten de hechtenis van K. te schorsen, is niet bekendgemaakt.

VS denken dat hij met Al-Qaeda samenwerkt

K. werd in Pakistan opgepakt en in april 2011 naar Nederland uitgezet. Eenmaal aangekomen op Schiphol werd hij vervolgens opnieuw in de boeien geslagen. K. zou onder meer in 2010 een zelfmoordaanslag hebben beraamd op een Amerikaanse legerbasis in Afghanistan. De Verenigde Staten beschuldigen K. van samenwerking met Al-Qaeda en verdenken hem van het voorbereiden van terreurdaden.

Begin deze maand oordeelde de rechtbank in Den Haag nog in een door K. aangespannen zaak dat de terreurverdachte niet mag worden uitgeleverd aan de VS, zolang dat land niet bereid is hem een specifieke behandeling te geven voor zijn posttraumatische stressstoornis. Eerder zegden de VS alleen een alternatieve behandeling toe, terwijl minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) de specifieke traumabehandeling EMDR garandeerde.

K. heeft posttraumatische stressstoornis

K. lijdt aan een posttraumatische stressstoornis en een depressie. De terreurverdachte stelde eerder dat Amerikanen een rol hebben gespeeld bij martelingen die hij in Pakistan onderging. Als dat klopt, zou hij niet mogen worden uitgeleverd. De rechtbank oordeelde in februari geen concrete aanwijzingen te zien dat de Amerikaanse autoriteiten hierbij betrokken zijn geweest. Ook woog de rechtbank mee dat K. zijn straf in Nederland mag uitzitten als hij celstraf krijgt.

http://www.nrc.nl/nieuws/2013/04/16/terreurverdachte-sabir-k-komt-morgen-vrij/

Printer-friendly version   Email this item to a friend