Home      |      Weblog      |      Articles      |      Satire      |      Links      |      About      |      Contact


Militant Islam Monitor > Articles > Terror Sweep In Belgium: Muslims In Several Cities Taken In To Custody Including Head Of Sharia4Belgium

Terror Sweep In Belgium: Muslims In Several Cities Taken In To Custody Including Head Of Sharia4Belgium

April 16, 2013

Large Scale Terror Action In Belgium: Belkacem Taken Into Custody

In several cities in the country an action against terrorism is taken place at this moment, this was confirmed by the federal prosecutor's office. Fouad Belkacem of Sharia4Belgium was arrested in his house in Boom.

Detectives raided 46 addresses in the regions of Antwerp and Brussels. Possibly also in Mechelen...

Grote antiterreuractie in BelgiŽ: Belkacem opgepakt

In verschillende steden in land is momenteel een grootschaapse actie tegen mogelijke verdachten van terrorisme aan de gang, dat bevestigt het federale parket. Fouad Belkacem van Sharia4Belgium werd in Boom bij zijn thuis opgepakt.

Speurders zijn op 46 adressen in de regio's Antwerpen en Brussel binnengevallen. Mogelijk ook in Mechelen. Alvast Fouad Belkacem, voormalig kopstuk van de ontbonden extremistische organisatie Sharia4Belgium, werd opgepakt in zijn huis in Boom. Het federaal parket geeft om 15.00 uur een persconferentie in haar gebouwen in de Brusselse Wolstraat.

De actie wordt gecoŲrdineerd door het parket van Antwerpen. In Boom werd Fouad Belkacem opgepakt. Hij zat thuis een celstraf uit met een enkelband. Hij werd veroordeld in de nasleep van de niqab-rellen in Molenbeek. Er zijn huiszoekingen aan de gang bij nog leden van Sharia4Belgium.

Vooral moslimextremisten die jongeren aansporen om naar SyriŽ te gaan vechten worden geviseerd. Toch zou de actie, volgens de VRT, niets te maken hebben met de nieuwsberichten van de voorbij weken. De actie zou al langer in voorbereiding geweest zijn. Knack liet een imam aan het woord volgens wie er al minstens 12 Belgische jongeren zijn omgekomen in de Syrische burgeroorlog.

Bart De wever: 'Veel mensen opgepakt'

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) bevestigt dat er in Antwerpen veel mensen zijn opgepakt in het kader van de grootscheepse antiterreuractie. Dat zei hij in het VRT-radioprogramma De Ochtend. De Wever sprak ook van "meer dan tien voorleidingen". Aan Belga wou De Wever geen commentaar kwijt.

Volgens De Wever passen de huiszoekingen in een gerechtelijk onderzoek dat al loopt van vorige zomer. Het onderzoek zou gericht zijn op "moslims die radicalisme prediken en die jongeren ronselen voor de strijd in SyriŽ". De Wever bevestigde ook dat het onderzoek geleid wordt door een Antwerpse onderzoeksrechter.

Bart Somers: 'Juich krachtdadig optreden tegen ronselaars toe'

Mechels burgemeester Bart Somers (Open VLD) reageert voorzichtig positief op de invallen die eerder op de ochtend gebeurd zijn in het kader van de netwerken die strijders ronselen voor de burgeroorlog in SyriŽ. Ook in Mechelen vond minstens ťťn huiszoeking plaats. "Het gerechtelijk onderzoek is ook voor een burgemeester geheim", zegt Somers. "Maar als deze actie inderdaad kadert in het krachtdadig optreden tegen ronselaars, kan ik dat alleen maar toejuichen."

Nog volgens Somers is het "een positief signaal van het gerecht dat het wie jongeren ronselt om in SyriŽ te gaan vechten en de organisaties die dit faciliteren, aanpakt".
Over de eventuele resultaten van de actie wil of kan Somers niets kwijt.

Ook Vilvoordse burgemeester Bonte tevreden over optreden gerecht

Hans Bonte (SP.A), burgemeester van Vilvoorde, is tevreden dat het federaal parket een grootscheepse actie houdt tegen netwerken die strijders ronselen voor de burgeroorlog in SyriŽ. "Het gerechtelijk optreden komt geen dag te vroeg", zegt de burgemeester. "Het onderzoek loopt blijkbaar al maanden, maar het is dan ook al
maanden dat wij geconfronteerd worden met die ronselaars en de drama's die hun praktijken veroorzaken."

"We hadden gevraagd om een kordaat optreden en ik ben dan ook tevreden dat het er gekomen is", gaat Bonte verder. "Over de resultaten van de gerechtelijke acties heb ik voorlopig geen informatie, ik kan alleen maar hopen dat ze succes hebben."

Burgemeester Bonte is er zich daarnaast wel van bewust dat een justitieel optreden alleen niet voldoende zal zijn om geradicaliseerde jongeren te overtuigen niet te vertrekken en te deradicaliseren. "Daarvoor moeten alle overheden inzetten op een grondiger integratiebeleid. Anderzijds mag er, vanuit de federale en Europese overheden, ook minstens een scherpere veroordeling komen van wat er in SyriŽ gaande is."

Zwaargewonde Vilvoordenaar ook opgepakt

Hoeveel andere verdachten nog zijn opgepakt, is niet duidelijk. VTM meldt dat ook de jonge Vilvoordenaar die zwaargewond in het Brugmannziekenhuis in Brussel lag, ook is opgepakt, maar daarover geeft het federaal parket voorlopig geen commentaar. De man was uit Turkije teruggekeerd nadat hij daar een granaatscherf in het hoofd had gekregen.

Enkele media meldden eerst dat het om Houssien Elouassaki ging, een Sharia4Belgium-sympathisant die een werkstraf had gekregen na rellen rond het nikabmeisje in Sint-Jans-Molenbeek, in juni vorig jaar, en er door de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte (SP.A) van beschuldigd werd een spilfiguur te zijn in het ronselen van jongeren voor de strijd in SyriŽ. De informatie over de identiteit van de man bleek niet te kloppen, maar mogelijk gaat het om Hakim Elouassaki, de broer van Houssien.

Belgische jongeren naar SyriŽ

Pas zaten Bart De Wever (N-VA), Bart Somers (Open VLD) en Hans Bonte (SP.A), de burgermeesters van Antwerpen, Mechelen en Vilvoorde, samen om de sterke radicalisering bij een minderheid van islamitische jongeren te bespreken. De drie burgemeesters deelden na hun veragdering mee dat de radicaliserende jongeren maatwerk vergen.

De Wever verdedigde ook het systeem van de GAS-boetes als onderdeel van de aanpak, samen met preventieve maatregelen. Bonte stelde voor om de paspoorten van radicale jongeren af te pakken, zodat ze niet naar SyriŽ zouden kunnen afreizen. Minister van Binnenlandse Zaken JoŽlle Milquet (CDH), die een taskforce SyriŽ oprichtte, stelde voor om een wet in te voeren die het jongeren verbiedt te gaan vechten in SyriŽ.

Er zijn ondertussen al goed tien voorstellen gelanceerd om jongeren tegen te houden om in SyriŽ hun leven te wagen. De voornaamste onderwijsnetten reageerden echter afwijzend op het voorstel van De Wever, Somers en Bonte om radicaliserende jongeren aan te geven bij de politie.


http://www.knack.be/nieuws/belgie/grote-antiterreuractie-in-belgie-belkacem-opgepakt/article-4000280771070.htm

Also see an interview with Dutch convert to Islam who hopes to join the jihad in Syria.

http://www.nrc.nl/nieuws/2013/04/06/kijken-waarom-jongens-van-jan-de-witt-in-syrie-vechten/

Sharia4Belgium Is A Terrorist Organisation

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20130416_003

Printer-friendly version   Email this item to a friend