Home      |      Weblog      |      Articles      |      Satire      |      Links      |      About      |      Contact


Militant Islam Monitor > Satire > Deja Vu all over again: Iran protests over Swedish Muhammed cartoon - Update: Sweden expresses "regret"

Deja Vu all over again: Iran protests over Swedish Muhammed cartoon - Update: Sweden expresses "regret"

August 27, 2007

Iran protests over Swedish Muhammad cartoon

Published: 27th August 2007 18:17 CET
Online: http://www.thelocal.se/8305/

http://www.thelocal.se/8305/20070827/

Iran summoned a Swedish diplomat to its foreign ministry on Monday to protest against a cartoon in a Swedish newspaper depicting the head of Prophet Muhammad on a dog's body, Sweden's foreign ministry said.

"Gunilla von Bahr, Sweden's charge d'affaires, was summoned to the Iranian foreign ministry today where she received a protest from the Iranian government," foreign ministry spokeswoman Anna Björkander told AFP.

The Iranian government told Von Bahr the cartoon was "offensive to Prophet Muhammad," Björkander said, refusing to disclose any further details of the meeting.

The cartoon was drawn by Swedish artist Lars Vilks, whose series of drawings of the prophet as a dog have sparked a controversy in Sweden. Several art galleries refused to display the sketches amid fears of angry reactions from Muslims.

The Örebro local newspaper Nerikes Allehanda published one of the drawings on August 18 to illustrate an editorial on self-censorship and freedom of religion.

"The editorial was critical of the fact that so many had turned down Vilks's drawings for fear of the reactions they would provoke," Nerikes Allehanda's chief editor Ulf Johansson told AFP.

On Saturday, a week after the publication, a group of about 60 Muslims held a demonstration outside the newspaper's office to protest against the publication of the sketch.

The publication of 12 cartoons of the Prophet Muhammad in Denmark's biggest daily Jyllands-Posten in September 2005 led to violent demonstrations throughout the Muslim world in January and February 2006.

----------------------

MIM: Interview with the artist

http://sydsvenskan.se/nojen/article261159.ece

Nöjen

Svart på vitt om Lars Vilks
Av Andreas Ekström
Först publicerad: 24 augusti 2007 23:30, Senast uppdaterad: 24 augusti 2007 23:30

Lars Vilks har under ett långt konstnärsliv satt i system att göra folk förbannade – nu senast genom att teckna profeten Muhammed som rondellhund. Substans eller pladder? Döm själva.

Läs/Se mer • Iransk protest mot Muhammedteckning

Det började med en vanlig utställning. Tema: hund. Lars Vilks bjöds, som en av många konstnärer, in för att måla eller teckna något till en utställning i värmländska Tällerud.

Då tecknade Lars Vilks profeten Muhammed – som rondellhund. Och sedan var fan lös.
– De har haft tema katt tidigare. Så de varierar sig där, i Tällerud.

Lars Vilks småler när han säger det. Vi befinner oss i hans vardagsrum – eller vardagsrum förresten, en rumsbeteckning känns irrelevant. Här, i det hyrda huset strax utanför Nyhamnsläge i nordvästra Skåne, dras inga skarpa linjer mellan arbete och fritid.

De tre rondellhundarna hängdes aldrig upp i Tällerud, och som en direkt följd av det fick Sverige en egen Jyllands-Posten-debatt.

Rätt eller fel att göra karikatyr av Muhammed?

Rätt eller fel att visa dem?

Rätt eller fel att avstå från att visa dem, av rädsla för hot och våld?

-Det är svårt för mig att bli gammal. Jag fattar saker långsamt. Jag är alltid försenad, även om jag kanske har blivit lite snabbare, säger Lars Vilks. I debatten om hans religiöst provokativa teckningar har han utmålats som allt från extrempolitisk mörkerman till lättviktig fluffkonstnär. Foto: Håkan RöjderLars Vilks visar förtjust de tre ramade teckningarna. Vi har knappt kommit in bakom eternitfasaden innan han tar fram dem. Vi trängs med diabilder, papper, böcker, akvarellfärg, en sliten blommig soffa och mycket mer. Det är ostädat med ett slags systematik.

Du har en viss vana vid att hudflängas. Hur känner du när du får läsa att du är dum i huvudet?
– Jag har varit med om det länge. När man inte har några argument så släpper man lös annat. Man ska läsa texter och se var affekterna finns, då förstår man dem bättre. När man blir arg ska man inte skriva eller uttala sig. Då ska man ta ett steg tillbaka och fundera på var man står. Personer som har tagit i får ångra det.

Så du blir inte det minsta ledsen?
– Näe. Jag vet inte vad jag skulle bli ledsen för. Jag har väl en syn på vad jag själv kan. Jag har varit med ett tag ju. Jag har sett konsten som en fiktiv värld, som tål vilka ord som helst. För det flyter trots allt inget blod här. Man diskuterar och sedan säger man: "Det var en häftig debatt, ska vi ta en öl på det här?" Den som inte klarar av att slå om i det läget, och skilja på rollerna, han är oprofessionell.

Varför ville du teckna profeten Muhammed som en hund? Du kan knappast vara omedveten om att hundar ofta betraktas som smutsiga djur bland konservativa muslimer.
– Jag trodde inte att det här skulle skapa någon stor reaktion. Alla förstår inte humor. I Vestfossen i Norge har jag en bild utställd just nu som föreställer Muhammed som skär halsen av en jude medan en naziofficer ser på. Det har inte varit något liv om den.

På din beskrivning låter det som en sökt provokation. Vilket egenvärde har en sådan provokation?
– En provokation kan vara rätt tom, ju. Frågan är om man egentligen kan diskutera substans, men det här har rätt mycket substans. För vill man diskutera muslimer och islam, då är frågan: hur gör man det? Man kan ordna en debattkväll i Stockholm. Den kommer att mötas av ett begränsat intresse som sällan leder till nånting. Men gör man ett sådant här nedslag uppstår en konfrontation, som skapar stort intresse. Sedan har jag försökt klargöra min position. Att jag inte är islamofob. Att jag inte tillhör de högerextrema.

Vilka är dina skäl att göra detta i så fall?
– Jag anser mig inte besitta någon sanning. Jag har en udd mot islam, eftersom islam ofta företräds av sanningsbesittare, och sanningsbesittare är en otrevlig sort. Sådana personer är inte toleranta. Har man sanningen och denna sanning är den enda möjliga... Då ska man omvända de förtappade. Sanningen kommer att påvisa hur du ska bete dig, och det får förfärliga konsekvenser för andra. Vi har haft samma sak i kristendomen, då staterna styrdes på det sättet. Men vi är ju inte helt av med det ännu. En konstnär fick sex månaders samhällstjänst i Polen för att ha visat en nakenbild på ett kors. Det var 2003 som den domen föll. Tjugohundratre!

Jag antar att du får en del vänner du inte vill ha.
– Visst. Jag får en del påhejare bland sverigedemokrater. På hemsidan finns folk som skriver rätt dumma saker, som "de borde ta sina kameler och flytta hem" och sådär. Men detta ligger och pyr i folkleden. Det är bättre att det kommer fram.

Känner du dig hotad eller jagad?
– Nej. Alltså... jag har fått en del gruvliga hot via mejl och telefon. "Mina bröder i al-Qaida vet vad du gör, de ska skära halsen av dig"... Jag talade om det för polisen, men polisen är inte intresserad. Jag tolkar det som att de anser att någon hotbild inte föreligger. Jag får väl ha en blick över axeln. Hot kan skapa osäkerhet, och det finns människor som tar sådant väldigt hårt.

Hur ser du på bilden av dig själv som mediemanipulatör?
– När jag själv försökt sätta i gång något har det aldrig lyckats. Ändå tillskriver alla mig stor smarthet, som om jag sitter här och kan få världen att explodera. Dumheter. Det som inte är planerat är det som ger störst genomslag.

Du får ganska salta omdömen från konstvärlden.
– Ja, det är tveeggade reaktioner. Man vill ha uppmärksamheten, men det finns en inbyggd förväntan på att sådant som väcker uppmärksamhet per definition inte kan vara bra.

När Ingmarie Froman i tisdags i Svenska Dagbladet tyckte att du borde rita en "judesugga", så gjorde du det samma dag, och publicerade den på www.vilks.net. Det är en snabb debatt.
– Ja, man ska inte vara oäven! Det är så man ska gå till väga! Ville hon ha en judesugga så kan hon väl få det, även om det var ett ironiskt förslag. Men det blir självklart inget liv om det, för vi har ju hamnat där att man numera får säga nästan vad som helst om judar. Förintelsen har förlorat sin popularitet. I stället har vi fått "den onde juden i Israel".

Finns det faror med din internetsnabbhet? Att ha den där direkta publiceringskanalen?
– Jag skriver aldrig för omedelbar publicering. Jag snickrar. Letar i källor. Det är en ganska stor uppgift, att se till att jag har gediget material.

Hur ser en arbetsdag ut för dig?
– Varje morgon går jag upp klockan sju och skriver min lista. Den brukar omfatta 25 saker som jag ska göra under dagen.

Och om du är ledig?
– Det finns alltid saker att ta hand om. Det finns inte att jag skulle ta en ledig dag. Så det är ingen skillnad. Jag studerar konstvärlden. Jag tar reda på allting som sker där. Och en perfekt eftermiddag får jag tid att gå ut till Nimis med hammare och spik.

Är det det roligaste du vet?
– Alltså ... roligt ... Det är som ett träningspass. Man vill gärna göra det, men det finns ett motstånd. Man ska upp och klänga. Bära virke. Och så inte vara för trött när man kommer tillbaka.

Du bygger skulpturer och tecknar. Målar du något numera?
– Nej, jag försöker låta bli det. Skulle jag måla en olja ... vad skulle jag ange för skäl för att ge mig på det? Att jag behöver pengarna?

Gör du det?
– Ja, alltså, jag har ingen hög inkomst. Ni såg mina bilar. Två vita Saab 9000. Om en inte funkar så har jag den andra, och två billiga är bättre än en dyr.

Hur försörjer du dig?
– Jag föreläser. Säljer enstaka verk. Det är ingen hög inkomst, men jag lever billigt. Och jag är ganska anlitad som föreläsare. Jag gör ofta hundra eller hundrafemtio föreläsningar om året. Jag är ju lite entertainer. Jag kan ju det. Allvar är den enfaldiges sköld, brukar jag upprepa, och det lär vara ett citat från Montesquieu. Man behöver inte vara tråkig för att ämnet är allvarligt.

Jag brukar alltid erbjuda den som intervjuas att läsa texten före publicering.
– Nej nej. I trust you. Skriver du något ofördelaktigt så... dest o bättre.

Detta har hänt

Vilks Muhammedteckning.
Våren 2007: Lars Vilks inbjuds att medverka i en utställning i Tällerud på temat hundar.

20 juli: Teckningarna stoppas av museet dagen före vernissage.

25 juli: Lars Vilks meddelar att han i stället vill visa teckningarna i samband med en utställning i Bohuslän.


Vilks: 'Jude-sugga'.13 augusti: Konstskolan Gerlesborg meddelar att Vilks teckningar inte är välkomna.

22 augusti: Vilks publicerar en judisk nidteckning.

23 augusti: Debatten eskalerar, och Sveriges sekulära muslimer tar tillbaka erbjudandet att ställa ut Vilks verk och anordna en debatt.

space------------------------------------------------------


http://www.vilks.net/wp-content/uploads/2007/08/muh-hund-aiklit.JPG


http://reason.com/blog/show/122189.html

More Cartoon Offenses: Sweden & Opus

http://reason.com/blog/show/122189.html

Michael C. Moynihan | August 27, 2007, 5:43pm

Via Drudge, the Washington Post, according to "sources" at the paper, killed a Berkeley Breathed cartoon for fear of offending Muslims. From Fox:

The Washington Post and several other newspapers around the country did not run Sunday's installment of Berkeley Breathed's "Opus," in which the spiritual fad-seeking character Lola Granola appears in a headscarf and explains to her boyfriend, Steve, why she wants to become a radical Islamist.

...

Sources told FOXNews.com that the strips were shown to Muslim staffers at The Washington Post to gauge their reaction, and they responded "emotionally" to the depiction of a woman dressed in traditional Muslim garb and espousing conservative Islamic views.

There was also considerable alarm over the strip at the highest echelons of The Washington Post Co., according to the sources. Lago said she flagged some of the syndicate's newspaper clients for two reasons: because of the possibility that the jokes about Islam would be misconstrued and because of the sexual innuendo in the punchline.

But over in Sweden, where no mainstream newspapers dared run the Jyllands-Posten cartoons (and many of whom tongue-lashed those who did), another cartoon controversy is raging. The top story at Aftonbladet.se, website of Sweden's largest-selling tabloid, says the country's chargé d'affaires to Tehren, Gunilla von Bahr, was called into a meeting to discuss a cartoon of Mohammad that recently ran in the (local) Swedish newspaper Nerikes Allehanda. The Iranians were, apparently, offended by the Örebro daily, and desired Swedish government intervention.

When artist and art historian Lars Vilks, the man behind the beautiful "Nimis" sculpture in Skåne, couldn't find a gallery to display his series of ink drawings, which includes a representation of Mohammad as a dog, the paper published them in support. Sound familiar? The Iranian goverment, on a summer break from hanging gay men, has taken action, warning the Swedish government that the cartoon is "insulting to the prophet Mohammad." A Foreign Ministry spokesman was having none of it: "The Iranian government can protest whatever they want. But the Swedish Foreign Ministry and government have no reason to comment on this protest," the official told TT, the country's largest newswire.

A few English stories on the Vilks controversy here and here. None of them mention that a moderate Muslim group in Sweden offered to exhibit the drawings—that is until Vilks published this anti-Semitic drawing of a hook-nosed sow, gobbling up Palestinians. Caption: "Modern Jew sow, swollen by capitalism, on his way out to tear apart (att böka sönder) some peaceful villages. (In the style of Cézanne)"

Vilks Mohammad cartoon here.

-------------------------

MIM: Dhimmitude as usual in exchange for the usual "call for restraint": 8/31/07

"Sweden's government said it regretted any hurt but could not apologise as it was not responsible for the drawing and could not prevent its publication. "

"A Swedish Islamic centre has planned a demonstration outside the paper's offices in the town of Orebro, the AP news agency says.

An umbrella body representing 57 Muslim nations, the Organisation of Islamic Conference, condemned the latest cartoon and urged the Swedish government to punish those responsible.

The chairman of the body also urged Muslims to remain calm and exercise restraint. "

----------------------------------------------------------------------

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/6972093.stm


Sweden 'regrets' Prophet cartoon

Sweden's embassy in Pakistan has expressed regret over the publication of a cartoon depicting the Prophet Muhammad in a Swedish newspaper.

Pakistan had complained about the cartoon, which depicted the head of the Prophet on the body of a dog.

Sweden's government said it regretted any hurt but could not apologise as it was not responsible for the drawing and could not prevent its publication.

Other cartoons depicting the Prophet sparked worldwide protests last year.

Thousands of Muslims took to the streets in several countries in early 2006 in protest at the drawings, which were initially published by a Danish daily and later reproduced elsewhere.

Muslims regard any visual representation of the Prophet as blasphemous. Many Muslims also regard the dog as an impure animal.

Press freedom

The new drawing depicting the Prophet's head on the body of a dog was published in the Swedish newspaper Nerikes Allehanda on Sunday.

The cartoon's creator, Lars Vilks, told the Associated Press news agency the drawing was art.

"I'm not against Islam. Everybody knows that," he is quoted as saying.

The publication prompted the Iranian government to complain to Swedish diplomats earlier this week.

The Pakistani foreign ministry delivered its complaint to a Swedish diplomat in Islamabad on Thursday.

A Swedish foreign ministry spokeswoman said the government had "expressed regret that the publication of the cartoons had hurt the feelings of Muslims".

"We can't apologise for the cartoons because we did not publish them," spokeswoman Sofia Karlberg told the BBC News website.

Ms Karlberg said the government could not influence the publication of such cartoons because of rules concerning media freedom in the country.

Restraint urged

The Pakistani foreign ministry expressed sorrow at what it described as a growing tendency "among some Europeans to mix the freedom of expression with an outright and deliberate insult to 1.3 billion Muslims worldwide".

"Such acts deeply undermine the efforts of those who seek to promote respect and understanding among religions and civilisations," a foreign ministry statement said.

According to the Pakistani statement, the Swedish diplomat had said his government "fully shared the views of the Muslim community and termed the publication as unfortunate".

The Swedish foreign ministry told the BBC News website it could not confirm its diplomat in Islamabad had made these remarks.

A Swedish Islamic centre has planned a demonstration outside the paper's offices in the town of Orebro, the AP news agency says.

An umbrella body representing 57 Muslim nations, the Organisation of Islamic Conference, condemned the latest cartoon and urged the Swedish government to punish those responsible.

The chairman of the body also urged Muslims to remain calm and exercise restraint.

Was the Swedish government right to express regret about the publication of the cartoon? Should it have gone further and apologised or should it have stayed out of the debate? Send us your comments using the form below:

------------------------------------------

MIM: Being a Muslim means never having to say youre sorry.

http://www.themuslimweekly.com/fullstoryview.aspx?NewsID=332E74B132A281E371B25353&MENUID=INTNEWS&DESCRIPTION=International%20News

European body wants campaigns and dialogue to counter racist cartoons

An umbrella of Muslim organisations in Europe is urging dialogue and more know-Islam campaigns.


"Dialogue remains indispensable to contain incitement and smear campaigns seeking to isolate Muslims and their faith," the Federation of Islamic Organisations in Europe (FIOE) said in a statement to IOL.


"It would be a grave mistake to allow such campaigns to cause a rupture in ties between Muslims and non-Muslims or eclipse the positive and effective role played by Muslims in their European societies," it added.


"Muslims should not be into responses that associate the Islamic culture with violence."


On August 18, the Nerikes Allehanda local newspaper published a cartoon by Swedish cartoonist But Lars Vilks, depicting the head of a man the paper called Prophet Muhammad (pbuh) on the body of a dog.


Prime Minister Fredrik Reinfeldt met Muslim community leaders last Tuesday at Stockholm mosque.


He regretted that Muslims were offended by the cartoon but said freedom of expression was an "inalienable" right in Sweden.


Reinfeldt has also invited the ambassadors of twenty Muslim countries for a meeting last Friday to defuse the crisis.


"This tells of a racist nature and marks a flagrant violation of all moral values and considerations," said FIOE, a non-profitable European organisation established in 1989 that provides a framework for member bodies in 26 European countries.


"Such sketches of hate obviously aim to tarnish the positive image of Sweden which has for decades maintained good relations with the Muslim world."


FIOE urged a responsible media to be on guard against attempts to propagate religious hatred.


It stressed that freedom of expression must not be used as a pretext by racists to promote their hate ideology. "Freedom entails responsibility."


FIOE also urged more collective efforts to criminalise defamatory campaigns against Islam.


Following the Danish cartoons crisis, Muslim scholars, priests and rabbis have called for a UN Security Council resolution criminalising blasphemy.


FIOE, meanwhile, insisted that Muslims, particularly in Europe, have a responsibility to launch know-prophet campaigns.


"The repeated insults of the Prophet [pbuh] underline the increasing need to introduce the Prophet [pbuh] and his message of mercy to non-Muslims," read the statement.


"Clarifying misconceptions and showing the truth about Islam and its Prophet (pbuh) are the best answer to such smear and hate campaigns."


Printer-friendly version   Email this item to a friend