Home      |      Weblog      |      Articles      |      Satire      |      Links      |      About      |      Contact


Militant Islam Monitor > Articles > Tariq Ramadan denied entry into US because of terror ties welcomed as guest lecturer in Rotterdam - calls for Islamisation of Europe

Tariq Ramadan denied entry into US because of terror ties welcomed as guest lecturer in Rotterdam - calls for Islamisation of Europe

December 20, 2006

http://www.elsevier.nl/nieuws/nederland/artikel/asp/artnr/130765/index.html

Omstreden islamoloog hoogleraar in Rotterdam

vrijdag 15 december 2006 12:46

De Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) heeft de omstreden islamkenner Tariq Ramadan als gasthoogleraar aangesteld om een 'brug te slaan tussen de verschillende culturen'.

Tariq Ramadan
Islamoloog en arabist Tariq Ramadan pleit voor een Europese islam

De gemeente Rotterdam trekt 200.000 euro per jaar uit voor het gasthoogleraarschap, dat na twee jaar kan worden verlengd, zo maakte wethouder Orhan Kaya van Participatie (GroenLinks) vandaag bekend.

Terrorisme
Tariq Ramadan gaat een bijdrage leveren aan het onderzoek naar 'burgerschap en identiteit', en naar 'integratie en multiculturaliteit'. De Zwitser van Egyptische afkomst schrijft en spreekt veel over de islamitische gemeenschappen in Europa. Moslims in Europa kunnen trouw blijven aan hun geloof, en tegelijkertijd aan hun nieuwe vaderland, vindt Ramadan.

Daarvoor zou een nieuwe, Europese islam moet worden opgezet, want om te kunnen integreren moeten Europese moslims niet hun religie overboord zetten. Ramadan beschouwt de islam juist als 'tegengif' voor de Europese secularisatie.

Ook verzet hij zich er sterk tegen dat terrorisme gelijk wordt geschakeld aan de islam. Er zijn, betoogt Ramadan, ook miljoenen moslims die opbouwend werk in Europa doen.

'Zionist'
Alhoewel de islamkenner moslimterrorisme afwijst, geldt hij toch als omstreden. In september 2006 weigerde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken hem een visum te verstrekken, omdat hij geld had gedoneerd aan twee organisaties die geld inzamelen voor de Palestijnse terreurorganisatie Hamas.

Ook verzette Ramadan zich tegen de Amerikaanse inval in Irak met het argument dat Amerika zo IsraŽl wilde beschermen, en noemde hij de Amerikaanse vice-minister van Defensie Paul Wolfowitz daarom een 'zionist'.

Met het Nederlandse islamdebat is de Zwitser ook al bekend: tijdens een conferentie over de toekomst van Europa in Zweden in juni van dit jaar kwam hij hard in aanvaring met Ayaan Hirsi Ali: hij verweet Hirsi Ali toen geen andere mentaliteit bij moslims te willen bewerkstelligen, maar alleen het westerse publiek een plezier te willen doen.

Lees het blog van Leon de Winter Hoogleraar Ramadan wil Europa islamiseren

Door Robbert de Witt

Printer-friendly version   Email this item to a friend