Home      |      Weblog      |      Articles      |      Satire      |      Links      |      About      |      Contact


Militant Islam Monitor > Articles > Head of Arab European League allowed back into Belgium after going for Jihad - wont be charged in NL protest road block

Head of Arab European League allowed back into Belgium after going for Jihad - wont be charged in NL protest road block

November 7, 2006

MIM:

http://amsterdam.blog.nl/amsterdam/2006/11/06/abou_jahjah_morgen_in_amsterdam_voor_hoger_beroep_tegen_ael

Process tegen AEL

Het zou een politiek proces zijn en daarom komt Abou Jahjah (foto) morgen speciaal uit BelgiŽ naar Amsterdam. De leider van de Europese Liga (AEL) komt het hoger beroep bijwonen dat dient tegen een aantal AEL-aanhangers die begin december 2003 de A10 een tijd bezet hielden. Om aandacht te vragen voor de leefsituatie van de Palestijnen wierpen ze toen midden op de snelweg controleposten op en inspecteerden de auto's die daardoor stil kwamen te staan. Begin dit jaar gaf de rechtbank in Amsterdam de actievoerders geen straf, al was de wet wel overtreden. Dat het Openbaar Ministerie toen in hoger beroep is gegaan, ziet de AEL als een politieke zet. Als reactie op het hoger beroep zegt de AEL: "De actie was uitgevoerd met inachtneming van de deelnemers van het verkeer en diende een gerechtvaardigd belang. Met deze actie hebben we getracht het optreden van zionisten in Palestina op de politieke agenda te zetten."

"Activisme is een groot goed binnen een democratisch land. De vervolging van activisten belemmert het democratisch proces.De vervolging van activisten die zich inzetten voor Palestina is een verkeerd signaal richting moslims en Arabieren. Het is meten met twee maten en draagt bij tot uitsluiting" aldus de website van de AEL.

http://www.trouw.nl/laatstenieuws/ln_binnenland/article535284.ece/Actievoerders_AEL_lijken_vrijuit_te_gaan

Actievoerders AEL lijken vrijuit te gaan

(Novum) - De vier AEL-leden die twee jaar geleden actie hebben gevoerd op de ringweg van Amsterdam krijgen waarschijnlijk geen straf. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag in hoger beroep bij het gerechtshof in Amsterdam gevraagd hen schuldig te verklaren, maar geen straf op te leggen. Dat heeft de rechter in januari ook al gedaan. Dat meldt een van de advocaten van de actievoerders. Het hoger beroep is volgens hem daarom onzin.

Tijdens de avondspits van 9 december 2003 plaatste een groep leden van de Arabisch-Europese Liga een controlepost op de ringweg van de A10 bij Amsterdam. Zij wilden automobilisten wijzen op de situatie in de Palestijnse gebieden. Met bivakmutsen op en fakkels in hun hand deelden zij pamfletten uit. Na een kwartier beŽindigde de politie de actie. Vier demonstranten werden gearresteerd. Andere AEL-leden ontsnapten.

Het OM had eerder tegen ieder een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf geŽist. De rechtbank verklaarde de vier actievoerders schuldig aan het veroorzaken van hinder op de openbare weg, maar legde geen straf op. Het OM is hiertegen in beroep gegaan.

Advocaat Jasper Pauw vindt de gang van zaken opmerkelijk. Hij denkt dat de advocaat-generaal de eis heeft afgezwakt omdat bij soortgelijke acties van boeren of vrachtwagenchauffeurs ook geen straf wordt opgelegd. Pauw vermoedt dat de politieke motieven van de demonstranten aanvankelijk een rol hebben gespeeld in de beoordeling van justitie.

De advocaat-generaal heeft via een woordvoerder laten weten dat het hoger beroep niet onnodig was. De zaak is voor een tweede keer bekeken en daaruit heeft het OM opgemaakt dat het verkeer bij de AEL-actie niet stilstond. Voor het versperren van de weg zou de advocaat-generaal wel een straf hebben geŽist.

Op dinsdag 21 november doet het hof uitspraak.

Printer-friendly version   Email this item to a friend