Home      |      Weblog      |      Articles      |      Satire      |      Links      |      About      |      Contact


Militant Islam Monitor > Articles > Van Gogh murder investigation to see why security services underestimated killer's role in Hofstadgroep group

Van Gogh murder investigation to see why security services underestimated killer's role in Hofstadgroep group

October 27, 2006

MIM: Finally an investigation as to why Mohammed Bouyeri, the murderer of Theo van Gogh managed to prepare and carry out his ritual murder even though he was under surveillance by the AIVD - The General Intelligence and Security Services. A year before the murder Bouyeri, who was receiving welfare attacked a guard at the office yelling "I will cut your head off".

As a result of pressure from the Lower House there will soon be an investigation into the role of the AIVD (General Intelligence and Security Services) into the death of Theo van Gogh. Central is the question as to why the AIVD did not realise sooner that Mohammed Bouyeri was more then just a hanger on of the Hofstadgroep. The government has been avoiding this question until now.

Toch onderzoek Van Gogh

http://www.parool.nl/nieuws/2006/OKT/25/p2.html

BAS SOETENHORST


DEN HAAG - Op aandrang van de Tweede Kamer komt er toch op korte termijn een onderzoek naar de moord op Theo van Gogh en de rol van de AIVD, de binnenlandse veiligheidsdienst.

Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde gistermiddag onverwacht in met een motie van PvdA'er Bert Koenders. Daarin wordt gevraagd om een snelle evaluatie. Centraal staat de vraag waarom de AIVD Mohammed B. destijds zag als niet meer dan een meeloper in de Hofstadgroep. De regering gaat deze vraag tot nu toe uit de weg.

Het onderzoek werd eerder geblokkeerd door de vorige regeringscoalitie van CDA, VVD en D66, met als argument dat eerst alle lopende strafzaken tegen leden van de Hofstadgroep moeten zijn afgerond. De drie partijen waren ongevoelig voor het argument dat het proces tegen Van Goghs moordenaar is afgerond en de rechter heeft vastgesteld dat hij alleen handelde. De oppositie vermoedt dat de VVD het onderzoek traineerde vanwege de positie van minister van Binnenlandse Zaken Johan Remkes, die verantwoordelijk is voor de AIVD.

Dat de liberalen alsnog instemmen met een snelle evaluatie, gebeurt volgens ingewijden onder invloed van oud-fractieleider Jozias van Aartsen.

"Ik heb de afgelopen weken enkele keren met hem hierover gesproken," erkent VVD-Kamerlid Frans Weekers, die namens de fractie het woord voert over de evaluatie van de moord. "We hebben geen zin nog eens een jaar te wachten op een onderzoek."

Volgens Weekers moet het kabinet in enkele weken een evaluatie afronden. Dan kan de Kamer nog dit jaar in debat met (de dan demissionaire) minister Remkes

Printer-friendly version   Email this item to a friend