Home      |      Weblog      |      Articles      |      Satire      |      Links      |      About      |      Contact


Militant Islam Monitor > Articles > Hofstadgroep terrorist who helped Van Gogh murder plotter flee Holland found poisoned in bed

Hofstadgroep terrorist who helped Van Gogh murder plotter flee Holland found poisoned in bed

August 24, 2006

MIM Given that the Dutch police who shot Mohammed Bouyeri, Van Gogh's killer, cried in court and asked for compensation due to PTSD it is highly unlikely that the Dutch authorities had the daring to pull off a Mossad style liquidation, but the possibility is tantalising.

Hofstadgroep member poisoned

Puzzels around the death of Rachid B.

Translated by Beila Rabinowitz director of MIM

Hofstadgroep member poisoned

Middleburg Rachid B. 33 , a suspected member of the Hofstadgroep, is the possible victim of liquidation by poison.

B. was found in July in his apartment in Zeeland foaming at the mouth. Friends and family fear that the Dutch Muslim was murdered. The justice department has launched an investigation into the mysterious death of B.

The question of poisoning will also be probed. This was confirmed by a spokesman from the state prosecutor in Middleburg. B's lawyer Bart Nooitgedagt refrained from commentary pending the investigation B. alias Abu Fadel was arrested last year in London and extradited to Holland. I

n November 2004 he helped the spiritual leader of the Hofstadgroep, the Syrian Redouan al- Issa with his escape from Holland. B drove Al Issa to the airport in Brussels on the morning that Mohammed B.murdered Theo van Gogh in Amsterdam.

In the apartment of Rachid B. in Zierikzee meetings were held under the leadership of the Syrian. After the murder of Van Gogh B had contact with the fugitive Nouredinne El F, another head of the Hofstadgroep, El F. was arrested last year in June for possession of a loaded machine gun. The Moroccan received five years in jail after his trial. Together with his wife Soumaya he is also being prosecuted for his membership in a terrorist group together with Samir Azzouz.

Rachid B. was released in March because the chance of being convicted for being a member of the Hofstadgroep was seen as unlikely. He also was tried for illegal weapon possession but was acquitted.

. Raadsels rond dood Rachid B.
http://www.telegraaf.nl/binnenland/48772951/HOFSTADLID_VERGIFTIGD.html

Hofstadlid vergiftigd door Joost de Haas

MIDDELBURG - Rachid B. (33), een vermeend lid van de Hofstadgroep, is mogelijk het slachtoffer geworden van een liquidatie door vergiftiging. B. werd in juli in zijn Zeeuwse woning dood op bed aangetroffen met schuim op de mond. Vrienden en familie vrezen dat de Nederlandse moslim door een moordaanslag om het leven is gekomen. Justitie heeft een onderzoek ingesteld naar de raadselachtige dood van B. Daarbij wordt onderzocht of sprake is van een vergiftiging. Dat bevestigt een woordvoerder van het openbaar ministerie in Middelburg. B.'s advocaat Bart Nooitgedagt onthoudt zich van commentaar hangende het onderzoek. B., alias Abu Fadel, werd vorig jaar juni aangehouden in Londen en uitgeleverd aan Nederland. In november 2004 hielp hij de geestelijk leider van de Hofstadgroep, de SyriŽr Redouan al-Issa, bij diens ontsnapping uit ons land. B. reed Al-Issa naar het vliegveld in Brussel op de ochtend dat Mohammed B. in Amsterdam Theo van Gogh vermoordde. In de woning van Rachid B. in Zierikzee zouden ook huiskamerbijeenkomsten hebben plaatsgevonden onder leiding van de SyriŽr. Na de moord op Van Gogh had B. contact met de toen nog voortvluchtige Nouredine El F., een ander kopstuk van de Hofstadgroep. El F. werd vorig jaar juni in Amsterdam opgepakt met in zijn bezit een doorgeladen machinepistool. De Marokkaan kreeg in het proces tegen de Hofstadgroep een celstraf van vijf jaar. Samen met zijn vrouw Soumaya S. wordt hij in de zogeheten Piranha-zaak nog vervolgd voor deelname aan een terroristische organisatie rond Samir A. Rachid B. werd eind maart op vrije voeten gesteld, omdat de kans op een veroordeling wegens deelname aan de Hofstadgroep te klein werd geacht. Hij stond nog wel terecht voor verboden wapenbezit, maar werd in die zaak vrijgesproken.

Sinds de moord op cineast Theo van Gogh in november 2004 zijn talrijke arrestaties verricht. De arrestanten zouden elkaar kennen via de zogeheten Hofstadgroep, een radicaal-islamitisch netwerk. Veertien verdachten, onder wie Mohammed B., stonden sinds 5 december 2005 terecht in het Hofstadproces.

Wie zijn de verdachten die terechtstonden en hoe luidde het vonnis tegen hen?

http://www.nos.nl/nosjournaal/dossiers/terreurinnederland/TerreurFAQHofstad.html
Mohammed B.
Jason W.
Ismail A., alias Suhaib
Mohammed Fahmi B., alias Abu Mussab
Nouredine el F.
Jermaine W.
Rachid B.
Youssef E.
Ahmed H.
Zine Labidine A.
Mohammed el M.
Nadir A.
Zakaria T.
Mohammed el B.
Overige Hofstadverdachten

Mohammed B.

Mohammed B., alias Abu Zubair, is een Nederlander van Marokkaanse afkomst. Hij zit een levenslange gevangenisstraf uit wegens de moord op Theo van Gogh. Hij doodde de filmmaker op 2 november 2004 op klaarlichte dag. Vlak daarna werd hij gearresteerd.

Uitspraak in Hofstadproces
Zowel justitie als de rechter in Amsterdam ziet Mohammed B. als leider van de Hofstadgroep. Hij wordt schuldig bevonden aan deelname aan een criminele en terroristische organisatie. Omdat hij al levenslang heeft voor de moord op Van Gogh, krijgt hij geen straf.


Jason W.

Zoon van Amerikaanse vader en Nederlandse moeder. Zou bekeerd zijn tot de islam en verworden tot radicale moslim. Bezocht Pakistan waarschijnlijk twee keer, mogelijk voor jihad-training. Werd op 10 november 2004 aangehouden na een massale actie van speciale eenheden van onder meer politie en marine in het Haagse Laakkwartier.

W. had zich verschanst in een woning in Antheunisstraat, waar uiteindelijk drie handgranaten werden gevonden. W. werd daar ook opgepakt.

W. had contact met Samir A. en Mohammed B. De politie arresteerde W.'s jongere broer Jermaine in Amersfoort.

Uitspraak in Hofstadproces
W. krijgt 15 jaar celstraf opgelegd voor vijfvoudige poging tot moord en deelname aan een criminele en terroristische organisatie.


Ismail A., alias Suhaib

Nederlandse Marokkaan. Werd op 10 november 2004 samen met Jason W. aangehouden in de Antheunisstraat. Werd vorig jaar oktober eveneens gearresteerd, samen met Samir A., met wie hij bevriend zou zijn, op verdenking van het voorbereiden van een bomaanslag. Zou in een Pakistaans trainingskamp hebben gezeten met Jason W.

Uitspraak in Hofstadproces
A. krijgt 13 jaar celstraf opgelegd voor medeplichtigheid aan vijfvoudige poging tot moord en deelname aan een criminele en terroristische organisatie.


Mohammed Fahmi B., alias Abu Mussab

Nederlandse Marokkaan. Kwam op 17- of 18-jarige leeftijd in het kader van gezinshereniging vanuit al Hoceima naar Nederland. Ook gearresteerd in oktober 2003. In zijn Amsterdamse woning werden goederen gevonden die aan Samir A. zouden hebben toebehoord. Deze goederen zouden gebruikt kunnen worden om een explosief te vervaardigen.

Kwam vaak bij Mohammed B. over de vloer. De politie arresteerde hem op 10 november opnieuw, verdacht van lidmaatschap van een terroristische organisatie.

Uitspraak in Hofstadproces
Mohammed Fahmi B. krijgt 18 maanden cel opgelegd voor deelname aan een criminele en terroristische organisatie.


Nouredine el F.

Illegaal in Nederland verblijvende Noord-Afrikaan. Werd op 22 juni 2005, samen met twee vrouwen, opgepakt in Amsterdam. Spil in de Hofstadgroep. In de Amsterdamse woning van Mohammed B. trof de politie een door El F. ondertekend testament aan waarin deze zegt te willen sterven als martelaar. Volgens El F. is dit testament door Mohammed B. opgesteld. El F. noemde B. "gevaarlijk".

Werd op verdenking van aanslagen al eens gearresteerd tijdens het EK Voetbal in Portugal, maar werd daarna weer vrijgelaten. Bij zijn arrestatie in Amsterdam had hij een doorgeladen machinepistool, een tweede gevulde partroonhouder en een doos munitie bij zich.

Eťn van de gearresteerde vrouwen, Soumaya S., is de vrouw van Nouredine. Ze is in oktober veroordeeld tot negen maanden cel wegens verboden wapenbezit. De andere vrouw, Martine van den O., was al eerder vrijgelaten.

Uitspraak in Hofstadproces
Nouredine el F. moet 5 jaar de cel in voor verboden wapen- en munitiebezit.


Jermaine W.

Zoon van Amerikaanse vader en Nederlandse moeder. Jongere broer van Jason W. Op 10 oktober 2004 aangehouden in Amersfoort. Op zijn werk bij een bakkerij vonden collega's een briefje met aanwijzingen dat VVD-politica Hirsi Ali tijdens de jaarwisseling vermoord moest worden.

Uitspraak in Hofstadproces
De rechter spreekt hem vrij, omdat na een schrijfproef namelijk niet kon worden vastgesteld dat hij het briefje had geschreven. Het OM had om dezelfde reden al om vrijspraak gevraagd.
Rachid B.

Rachid B. is een jeugdvriend van Mohammed B. Hij werd op 10 november 2004 gearresteerd.

Mohammed B. zou Rachid B. kort voor de moord op Theo van Gogh enveloppen met geld en een testament hebben gegeven.

Hij is niet de Rachid B. die in de zomer van 2005 in Londen werd opgepakt op verdenking van medeplichtigheid aan terroristische voorbereidingen.

Uitspraak in Hofstadproces
Rachid B. wordt vrijgesproken. Er zijn geen bewijzen tegen hem.
Youssef E.

Bijnamen Semi en Bommetje. Verder niets bekend.

Uitspraak in Hofstadproces
Youssef E. moet 1 jaar de cel in voor deelname aan een criminele en terroristische organisatie.
Ahmed H.

Huisgenoot van Mohammed B. Volgens AIVD centrale figuur in de Hofstadgroep. Had geheime AIVD-informatie in bezit, afkomstig van AIVD-tolk Saleh B. Hield zich bezig met financiŽle zaken voor de groep. Woonde op het moment van de moord op Van Gogh al enkele weken bij Mohammed B.

Uitspraak in Hofstadproces
Ahmed H. krijgt 2 jaar gevangenisstraf opgelegd voor deelname aan een criminele en terroristische organisatie.
Zine Labidine A.

In oktober 2003 aangehouden, maar heengezonden. Van hem werden vingerafdrukken gevonden in woningen van twee medeverdachten. Ook vond de politie in de woning van Mohammed B. een handgeschreven briefje met het telefoonnummer van A. Hij zegt B. niet te kennen.

A. bleef wel verdacht, maar omdat zijn uiteindelijke straf lager dreigde uit te vallen dan de tijd die hij al in voorlopige hechtenis had gezeten, mocht hij gaan.

Uitspraak in Hofstadproces
Zine Labidine A. krijgt 18 maanden cel opgelegd voor deelname aan een criminele en terroristische organisatie.
Mohammed el M.

Reisde met Nouredine el F. tijdens het EK naar Portugal. Werd daar na een tip van de AIVD aan Portugese autoriteiten het land uitgezet. Zouden mogelijk aanslag hebben willen plegen. Bij hem thuis werden verdachte scheikundige formules gevonden.

Uitspraak in Hofstadproces
Mohammed el M. krijgt 2 jaar voor deelname aan een criminele en terroristische organisatie.
Nadir A.

Bezocht woning van Mohammed B. Was bevriend met Fahmi B. Werd opgepakt en weer vrijgelaten. Hij bleef wel verdacht.

Zijn telefoonnummer zou zijn gevonden bij een hoofdverdachte van de aanslagen in Madrid en Casablanca.

Uitspraak in Hofstadproces
Nadir A. wordt vrijgesproken.
Zakaria T.

Reisde rond de jaarwisseling 2003-2004 met Jason W. naar Pakistan, vermoedelijk voor de jihad. Duo keerde om onduidelijke redenen vervroegd terug.

Uitspraak in Hofstadproces
Zakaria T. wordt vrijgesproken.
Mohammed el B.

Kwam bij Mohammed B. over de vloer. Hij werd gearresteerd in Portugal.

Uitspraak in Hofstadproces
Mohammed el B. wordt vrijgesproken.
Overige Hofstadverdachten

Redouan Al I., alias sjeik Abu Khaled
SyriŽr. In oktober 2003 gearresteerd in Schiedam wegens illegaal verblijf. Via BelgiŽ, Griekenland en Turkije vluchtte hij naar SyriŽ.

Abu Khaled wordt gezien als de geestelijk leider van de Hofstadgroep. Onder zijn leiding zou de groep vanaf 2002 regelmatig bij elkaar zijn gekomen, ook in de woning van Mohammed B.

Samir A.
Marokkaanse Nederlander. Vervulde vermoedelijk een sleutelrol in het Hofstadnetwerk.

Werd in juni 2004 opgepakt voor een gewapende overval op een supermarkt. Bij een huiszoeking trof de politie plattegronden aan van mogelijke doelen voor een aanslag.

Op 6 april 2005 jaar werd hij vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Ook het hof sprak hem in november van dat jaar vrij.

Inmiddels zit A. weer vast. Op 14 oktober 2005 werd hij opnieuw gearresteerd op verdenking van het voorbereiden van aanslagen op politici en een overheidsgebouw.

Outman Ben A.
Voormalige tolk van de AIVD, die geheime informatie zou hebben doorgespeeld aan de Hofstadgroep. De rechtbank veroordeelde hem in december 2005 tot 4,5 jaar cel voor het schenden van staatsgeheimen.

Saleh B.
Zou onder meer de handgranaten hebben geleverd die door Jason W. zijn gebruikt bij de belegering in het Haagse Laakkwartier. Justitie heeft hem bij gebrek aan bewijs moeten vrijlaten.

Volgens de verdachten die terechtstaan in de Hofstadzaak is B. een infiltrant van de AIVD. Zowel B. als de AIVD ontkennen dat.

Rachid B.
Gaf in Zierikzee onderdak aan Redouan al I. en hielp hem vluchten. B. werd in juni 2005 opgepakt in Londen. In maart 2006 werd hij vrijgelaten, omdat er te weinig bewijs tegen hem was. Zijn proces stond los van het grote Hofstadproces.

In juli werd B. dood aangetroffen in zijn huis in Zierikzee. Vrienden en familie denken dat hij is vergiftigd. Justitie onderzoekt de zaak.

Soumaya S.
Samen met verdachte Nouredine el F., haar man, werd ze in juni 2005 opgepakt wegens wapenbezit. Ze kreeg negen maanden celstraf opgelegd.

Refat G.
In Nederland woonachtige BosniŽr. De SyriŽr Redouan al I. vluchtte op het paspoort van G. naar SyriŽ.

Bislan I.
Deze Tsjetsjeen werd in mei 2005 opgepakt in het Franse Tours. Zijn vingerafdrukken zaten op het 'testament' van Mohammed B.

Bilal L.
Riep op tot de onthoofding van politicus Geert Wilders. In de gevangenis zou hij geprobeerd hebben medegevangenen te ronselen voor de jihad.

-----------------------------

http://www.israelnationalnews.com/news.php3?id=110576

De dodenlijst van de Hofstadgroep 4-02-'05
Arrestatieteam in het Laakkwartier in Den Haag (foto: ANP)

Al snel na de moord op Theo van Gogh blijkt dat er ook andere potentiŽle doelwitten zijn. De brieven op het lichaam van de cineast maken duidelijk dat de dader het ook op politica Hirsi Ali heeft gemunt. Het is immers een dreigbrief aan haar adres, waarin onder andere staat "...en toch, mevrouw Hirsi Ali, durf ik mijn leven ervoor te wagen om te beweren dat het angstzweet u uitbreekt wanneer u dit leest."

Bovendien rijst de vraag of de verdachte de moord helemaal alleen heeft beraamd. Er blijken banden te bestaan tussen Mohammed B. en een kring van moslimextremisten die de Hofstadgroep wordt gedoopt.

Een dikke week na de moord op Van Gogh worden in Den Haag na een urenlange belegering twee leden van de Hofstadgroep aangehouden. De AIVD had aanwijzingen dat zij bezig waren met het voorbereiden van aanslagen.

Ook in Amersfoort en Amsterdam worden vijf mannen aangehouden. Zij zouden tot dezelfde terreurgroep behoren als de arrestanten in Den Haag, de zogenaamde 'Hofstadgroep'. Eťn van de vijf mannen wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op Van Gogh.

Kritisch
Een paar dagen later wordt bekendgemaakt dat met de aanhoudingen moordaanslagen op de Tweede-Kamerleden Ayaan Hirsi Ali en Geert Wilders zijn verijdeld. Zij hebben zich een aantal keren kritisch uitgelaten over de islam. Later blijken ook de Amsterdamse burgemeester Cohen en zijn wethouder Aboutaleb op de dodenlijst te staan.

Een gevonden briefje van ťťn van de in het Laakkwartier opgepakte mannen wijst uit dat het plan bestond om Hirsi Ali tijdens de nieuwjaarsnacht te vermoorden, zodat het geluid van het vuurwerk de aanslag zou verbloemen. Justitie heeft het over een 'beramingsbrief'. Hierin stond ook een vrij precieze omschrijving van een locatie waar Hirsi Ali mogelijk ondergedoken zat.

De notitie werd gevonden bij ťťn van de twee mannen die in Den Haag werden aangehouden na de lange belegering. Hij werd in zijn schouder geschoten, omdat hij de bevelen van het antiterreurteam niet opvolgde.

Balkenende
Eind januari komt ook naar buiten dat premier Balkenende en minister Zalm op de dodenlijst van Jason W. staan. Dat blijkt uit chatgesprekken die zijn gevonden op zijn computer.

W. zegt in die gesprekken onder meer dat hij toestemming zou hebben gekregen van jongeren-imam Abdul-Jabbar van de Ven voor het plegen van aanslagen op de Nederlandse overheid. Van de Ven kwam eind november in depubliciteit toen hij op televisie zei dat hij Kamerlid Wilders dood wenste.

Printer-friendly version   Email this item to a friend