Home      |      Weblog      |      Articles      |      Satire      |      Links      |      About      |      Contact


Militant Islam Monitor > Articles > Hofstadgroep member Azzouz facing charges on new evidence after having been acquitted 3 times

Hofstadgroep member Azzouz facing charges on new evidence after having been acquitted 3 times

April 24, 2006

MIM: Samir Azzouz is believed to have taken over the leadership of the Hofstadgroep after Mohammed

Bouyeri, was jailed for life for the killing of Theo van Gogh. Azzouz had been acquitted in three separate terrorismtrials, and is now facing charges after the police found a glove with traces of gun powder used for making explosives in his apartment.


maandag 24 april 2006 uur.

Nieuwe aanwijzingen tegen terreurverdachte Samir A.
ANP
http://www.volkskrant.nl/binnenland/article291990.ece/Nieuwe_aanwijzingen_tegen_terreurverdachte_Samir_A.
ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie heeft nieuwe bewijzen gevonden in de zaak tegen terreurverdachte Samir A. (19). Officier van justitie B. den Hartigh meldde maandag op een pro forma-zitting tegen A. en drie medeverdachten dat er zogeheten schotresten zijn gevonden op handschoenen die de politie in beslag nam in de woning van A.

A. wordt verdacht van het voorbereiden van aanslagen en deelname aan een terroristische organisatie. Hij staat terecht voor de rechtbank in Rotterdam, onder extreme veiligheidsmaatregelen. Met hem zijn maandag nog drie anderen voor de rechter verschenen, onder wie de 31-jarige Mohamed C. Deze zou met Samir A. en Nouredine el F. de kern van het vermeende terreurnetwerk hebben gevormd.

De rechtbank beŽindigde het voorarrest van de 22-jarige Brahim H., omdat het huidige dossier te weinig belastend materiaal bevat om hem langer te laten zitten.

Justitie arresteerde Samir en de anderen vorig jaar oktober, in het kader van het zogeheten Piranha-onderzoek. El F. zat toen al vast. Hij heeft terechtgestaan in het proces rond de Hofstadgroep en kreeg vijf jaar cel wegens het bezit van een zwaar kaliber machinepistool.

De afgelopen maanden vond de recherche ook schotresten op een handschoen die in het bezit was van een medeverdachte van Samir. In diezelfde handschoen ontdekten deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut DNA-sporen. Dat ging om een zogenoemd mengprofiel, waar ook het DNA van Samir A. in kon worden herkend.

In oktober vond het onderzoeksteam een videotestament van Samir A., waaruit afgeleid kan worden dat hij een zelfmoordaanslag wilde plegen. Op die beelden is op de achtergrond een vuurwapen te zien. Het OM heeft onderzoek naar dat wapen laten verrichten, aan de hand van de beelden. Volgens officier Den Hartigh gaat het om een Scorpion VZ61, oftewel een baby-uzi, een klein model machinepistool. Een getuige heeft verklaard dat hij hetzelfde wapen in het bezit van Nouredine el F. heeft gezien.

Het OM heeft nog ongeveer een maand nodig om het Piranha-dossier (44 ordners) te completeren. In het onderzoek is, evenals in de Hofstadzaak, een groot aantal digitale bestanden in beslag genomen, waarop jihadistisch materiaal zou staan.

De Piranhazaak draait om een soortgelijke ideologie als die van de Hofstadzaak: een gewelddadige revolutie ter omverwerping van de democratische rechtsorde en de vestiging van een islamitische staat. Een islamoloog zal ten behoeve van het strafproces rapporteren over de inhoud van de digitale bestanden.

De zaak tegen Samir A. en de zijnen zal naar verwachting in oktober inhoudelijk worden behandeld. A. werd in een eerdere zaak door de rechter vrijgesproken van het beramen van aanslagen wegens gebrek aan bewijs. Na zijn vrijlating uit de gevangenis in Nieuwegein mishandelde A. een fotograaf van dagblad De Telegraaf. Justitie neemt dit feit mee in de Piranhazaak, aldus Den Hartigh.Printer-friendly version   Email this item to a friend