Home      |      Weblog      |      Articles      |      Satire      |      Links      |      About      |      Contact


Militant Islam Monitor > Articles > Syrian terrorist Al Sirri urges sleeper cells to launch attacks in Europe - specifies Holland "for military presence in Muslim lands"

Syrian terrorist Al Sirri urges sleeper cells to launch attacks in Europe - specifies Holland "for military presence in Muslim lands"

Terrorist with Spanish nationality instructed at training camps in Afghanistan and Pakistan
December 5, 2005

undefined
http://www.volkskrant.nl/binnenland/1133762250820.html

maandag 5 december 2005 uur.
Syrische terrorist roept op tot aanslagen in Nederland
ANP

LEIDSCHENDAM - De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) onderzoekt een oproep van de Syrische terrorist Abu Musab al-Suri aan slapende terreurcellen om aanslagen te plegen in Nederland en andere landen. Dit heeft een woordvoerster van de dienst zaterdag gezegd.

Ze wees erop dat dergelijke oproepen vaker voorkomen, maar dat de AIVD ze altijd serieus neemt. De verklaring van Al-Suri heeft volgens haar ook de aandacht van internationale inlichtingen- en veiligheidsdiensten. De SyriŽr, die ook een Spaans paspoort heeft, gaf les in een trainingskamp van het terroristennetwerk Al Qa'ida in Afghanistan. De AIVD bevestigde dat hij recent in Pakistan is aangehouden.

Al-Suri richt zich tot de islamitische strijders die zich in Europa bevinden. Hij roept hen op in beweging te komen en aanslagen te plegen in Nederland, Groot-BrittanniŽ, Frankrijk, ItaliŽ, Duitsland en Denemarken. Als andere doelwitten noemt hij Rusland, AustraliŽ en Japan. Al-Suri verklaart de oorlog aan onder meer Nederland wegens de Ďvoortdurende militaire aanwezigheid in moslimlanden'.

De coŲrdinator terrorismebestrijding in Nederland verwacht niet dat het huidige dreigingsniveau nog verder omhoog gaat naar aanleiding van de oproep. Bij de hoogste fase moeten er volgens een woordvoerder zeer sterke aanwijzingen zijn dat ergens daadwerkelijk een aanslag zal plaatsvinden. Volgens het kabinet verwijten radicale moslims Nederland dat het actief deelneemt aan de internationale strijd tegen het terrorisme. Half februari begint een landelijke campagne om het publiek te informeren over terrorismebestrijding.


Printer-friendly version   Email this item to a friend