Home      |      Weblog      |      Articles      |      Satire      |      Links      |      About      |      Contact


Militant Islam Monitor > Articles > Muslimah who refuses to testify against Hofstadgroep kept in custody - convert suspected of terror ties sucessfully sues police to stop surveillance

Muslimah who refuses to testify against Hofstadgroep kept in custody - convert suspected of terror ties sucessfully sues police to stop surveillance

December 1, 2005

undefined


donderdag 1 december 2005 uur.
Rechtbank houdt Hofstad-getuige in gijzeling
ANP
http://www.volkskrant.nl/binnenland/1133417073689.html

AMSTERDAM - Op verzoek van de rechtbank zit sinds vorige week een moslimvrouw in gijzeling die volgende week wordt gehoord in de rechtszaak tegen leden van de Hofstadgroep.

Dat heeft een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie donderdag bevestigd.

De rechtszaak tegen dertien leden van het vermeende terreurnetwerk de Hofstadgroep begint maandag met het horen van de vrouw die in gijzeling zit en een andere vrouw.

De vastgehouden vrouw, Gabi, zou een belastende verklaring over het bestaan van de Hofstadgroep tegenover de politie hebben afgelegd, maar zij heeft deze niet willen herhalen bij de onderzoeksrechter.

Tijdens de laatste pro-formazitting in september zei officier van justitie A. van Dam dat het OM over belastende verklaringen van vijf moslimvrouwen beschikt over de terroristische motieven van de Hofstadgroep. Naast Gabi wordt maandag moslima Malika gehoord als getuige. Volgens het OM is haar verklaring belastend voor vier verdachten, onder wie de moordenaar van Theo van Gogh, Mohammed B., en Nouredine El F.

De laatste was lange tijd voortvluchtig en werd in juni met doorgeladen machinepistool aangehouden op station Lelylaan in Amsterdam. Malika heeft volgens het OM het onderzoeksmateriaal bevestigd over de snel toenemende radicalisering binnen de groep in de zomer van 2004.

Ook Saleh B., die door verschillende verdachten is aangeduid als een agent van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), wordt opgeroepen als getuige. De rechtbank beslist maandag of de man ook daadwerkelijk wordt gehoord in de rechtszaal. Tijdens zijn verhoor bij de politie heeft hij niets willen zeggen.

De man zit vast op verdenking van deelname aan terroristische activiteiten van de Hofstadgroep en het bezit en doorleveren van de handgranaat aan Hofstad-verdachten Jason W. en Ismail A. Tijdens de belegering van hun woning in de Antheunisstraat in Den Haag in november vorig jaar zijn een paar agenten door deze handgranaat verwond.

De AIVD ontkent dat B. werkzaam is voor de dienst. Ook het OM heeft daar geen aanwijzingen voor gevonden. De raadkamer van de rechtbank in Rotterdam beslist volgende week vrijdag of zijn voorlopige hechtenis wordt verlengd.

----------------

http://www.volkskrant.nl/binnenland/1133417108570.html

donderdag 1 december 2005 uur.
Politie mag moslima niet meer ‘verstoren'
ANP

AMSTERDAM - De politie in Amsterdam mag een jonge, tot de islam bekeerde vrouw niet meer hinderlijk volgen. Dit is de uitkomst van een kort geding dat de vrouw had aangespannen tegen de gemeente Amsterdam.

De rechter oordeelde donderdag dat ‘de zogeheten verstoringsmaatregelen' een inbreuk zijn 'op de persoonlijke levenssfeer van de vrouw'.

Volgens de politie zou de vrouw radicaliseren. Ze is streng gelovig, draagt traditionele islamitische gewaden en geeft mannen geen hand. Ook zou ze met een man omgaan die banden heeft met de Hofstadgroep. Dit ‘patroon' is reden tot zorg. Op basis van deze indicatoren kreeg de politie toestemming de vrouw te ‘verstoren'. Dit bestaat uit het hinderlijk volgen van de vrouw, het surveilleren in haar straat en het observeren van haar huis.

‘De streng-islamitische geloofsovertuiging kan alleen een bijkomende omstandigheid vormen en mag op zichzelf geen reden tot verstoring zijn', aldus de toelichting op de uitspraak. ‘De belangrijkste redenen waarop het besluit is gebaseerd de vrouw te verstoren, doen zich niet meer voor en er zijn geen concrete aanwijzingen dat dit binnen afzienbare tijd verandert.'

De politie zei cassettebandjes met teksten die oproepen tot de jihad te hebben gevonden in het huis van de vrouw. Aangezien hier geen proces-verbaal van is opgemaakt en aangezien de vrouw ontkent de bandjes te bezitten, oordeelde de rechter dat ook dit geen reden kan zijn om de vrouw te verstoren.

Bij de inval in het huis van de vrouw werden geen explosieven gevonden. Bovendien blijkt uit niets dat de vrouw nog steeds contact zou hebben met een man die banden heeft met de Hofstadgroep, aldus het vonnis. De rechter noemde de verstoring van de vrouw ‘buitenproportioneel en dus onrechtmatig'.

De raadsman van de moslima, mr. S. Jaasma, reageerde verheugd op het vonnis. ‘Verstoren is inbreuk maken op iemands leven en dat mag niet zomaar.' De raadsman hoopt dat zijn cliënte en de buurt wat rust krijgen.

----------------

http://www.elsevier.nl/nieuws/nederland/nieuwsbericht/asp/artnr/57895/

ELSEVIER.NL

NEDERLAND

woensdag 3 augustus 2005 12:55

Nederlandse moslima Van den O. vrijgelaten

De Nederlandse moslima Martine van den O., die contacten zou hebben met terreurnetwerk de Hofstadgroep, is vrijgelaten. Justitie heeft te weinig bewijs om haar nog langer vast te houden. De 26-jarige vrouw werd in juni opgepakt samen met terreurverdachte Nouredine el F. en zijn vrouw Soumaya S.

Volgens het Openbaar Ministerie is Van den O. om 'persoonlijke redenen' vrijgelaten. Ze blijft nog wel verdachte.

Een aantal weken geleden vond justitie een afscheidsbrief van de radicale Van den O., waarin zij een belangrijke gebeurtenis aankondigt (lees Justitie vindt afscheidsbrief terreurverdachte).

Dodenlijst
De voormalige politieagente Van den O. werd op 22 juni gearresteerd bij station Lelylaan in Amsterdam op verdenking van betrokkenheid bij terreurorganisatie de Hofstadgroep. Ze zat in een auto met de 22-jarige Nouredine el F., die wordt beschouwd als één van de kopstukken van de Hofstadgroep. Bij zijn arrestatie had El F. onder meer een geladen pistool bij zich. Volgens schrijver Leon de Winter had El F. ook een dodenlijst in zijn bezit (lees Leon de Winter: 'Nouredine had dodenlijst').

Zowel El F. als zijn 21-jarige vrouw Soumaya S. zitten nog vast (lees ook Vrouw Hofstadgroep zocht adressen politici).

Grote rol
Volgens officier van justitie Koos Plooy kunnen Van den O. en S. een grote rol spelen in het proces rond de Hofstadgroep. Hij zegt dat beide vrouwen verklaringen hebben afgelegd over bijeenkomsten bij verdachten thuis in Den Haag. Deze bijeenkomsten zouden hebben plaatsgehad in oktober 2004.

De 26-jarige Van den O. is afkomstig uit Naaldwijk en werd christelijk opgevoed. Op de middelbare school kwam ze in contact met de islam, via Marokkaanse klasgenoten. Ze bekeerde zich en radicaliseerde daarna snel.

Publicatiedatum: 3 augustus 2005Printer-friendly version   Email this item to a friend