Eerst was Maik R. een fanatiek kickbokser. Hij kon ook volledig opgaan in experimenten met vuurwerk. Na de aanslagen van 11september 2001 kwam daar een fascinatie bij: de ‘zuivere' islam. De autochtone bekeerling radicaliseerde, was actief op internet, tooide daar zijn MSN-profiel met portretten van Samir A. en Mohammed B.
Afgelopen maart –Maik R. was 16 jaar– bedreigde hij het Tweede-Kamerlid Wilders tot twee keer toe per e-mail. Op 11juli werd hij aangehouden in Amsterdam-West. Bij doorzoeking van zijn ouderlijke woning vond de politie een zelfgemaakt explosief.
Het was opmerkelijk nieuws, de arrestatie van de Amsterdamse inmiddels 17-jarige puber. Velen vroegen zich af hoe zo'n autochtone jongen zich zo snel kon ontwikkelen tot een moslimextremist. Radicaliseerde Maik omdat hij een ontwikkelingsstoornis heeft? Of lijkt hij gestoord omdat hij zich obsessief met zijn geloof bezighoudt?
Vandaag zal de rechtbank in Amsterdam, die de zaak achter gesloten deuren behandelt omdat Maik minderjarig is, hierop een antwoord moeten formuleren. De officier van justitie eiste twee weken geleden vijf maanden celstraf en een PIJ-maatregel, een soort jeugd-tbs. Aan de hand van gesprekken en stukken uit strafdossiers heeft de Volkskrant zijn zaak kunnen reconstrueren.
Een jeugdpsychiater en -psycholoog die Maik hebben onderzocht, rapporteerden dat hij verminderd toerekeningsvatbaar is. Hij zou een autistische spectrum stoornis (ASS) hebben en neigen naar monomanie.
Het OM heeft het advies voor jeugd-tbs overgenomen. Maiks advocaat Vogelaar, die inhoudelijk niet op de zaak wil ingaan, wil slechts kwijt dat hij zich daartegen verzet. Want valt radicalisme wel te behandelen? Ingewijden zeggen dat hij zich zeker niet van zijn islamitische geloof zal laten afbrengen.
Maik was 13 toen hij in aanraking kwam met de islam. Hij had vooral Marokkaanse vriendjes op het vmbo, die enthousiast reageerden op 11september. Door die onverwachte reactie raakte hij geďnteresseerd in de islam. Hij zocht naar informatie op internet en kwam al snel terecht bij het radicale islamitische gedachtegoed.
Na de moord op Theo van Gogh zocht hij contact met het Hofstadnetwerk. Hij was zelf ook actief op internet, verspreidde werken van zijn ‘grote leider en leermeester', Mohammed B. Hij gebruikte islamitische geuzennamen als Talib el Ilm (student van kennis), Abdrahiem en Abu Takfir en beheerde radicale MSN-groepen. Hij wilde zo snel mogelijk islamitisch huwen.
Door zijn acties op internet kwam Maik bij de AIVD in beeld. Die zag hem als een takfir, iemand die andersgelovigen verkettert en vindt dat die gedood moeten worden. Maik had het op internet vaak over geweld. Een van de moslima's die volgens Maik van de takfir-weg was afgedwaald, bedreigde hij met de woorden: ‘Geen zwaard is scherp genoeg voor jou.'
Het OM rekent Maik R. niet tot de Hofstadgroep, hoewel hij contacten had met een van de hoofdverdachten, Nouredine el F. Hoe diep hij in het ‘netwerk' zat, is niet helder. Zo werd hij door sommigen omschreven als een wannabe, een meeloper.
Ook lijkt hij niet zo standvastig in het takfir-gedachtegoed. Maik stond op voor de rechter, werkte mee aan het psychiatrisch onderzoek en heeft spijt betuigd voor het bedreigen van Wilders.
Een getuige-deskundige op het terrein van radicalisering die is ingeschakeld door de advocaat, heeft ter zitting ook weersproken dat Maik R. takfir is. Hij verkettert zijn ‘ongelovige' ouders niet en was zelfs bereid zijn baard af te scheren om zijn vader tegemoet te komen.
Zonder jeugd-tbs komt Maik over een maand op vrije voeten. Het OM vindt dat, vanwege zijn obsessie voor vuurwerk en de radicale islam, onverantwoord.
|