Home      |      Weblog      |      Articles      |      Satire      |      Links      |      About      |      Contact


Militant Islam Monitor > Articles > Dutch government buildings closed as seven terrorist suspects are arrested who planned attacks on politicians and parliament

Dutch government buildings closed as seven terrorist suspects are arrested who planned attacks on politicians and parliament

Possibility of attack extremly high -Main terrorist suspect Samir Azzouz was aquitted last year due to lack of evidence
October 14, 2005

Translation MIM:Samir Azzouz was arrested in 2003. Explosive chemicals were found in his apartment but he was aquitted and released. He is now awaiting trial on charges of planning terrorist attacks in Holland. He was arrested in June as a suspect in an armed robbery. Police found plans in his apartment of the airport, the nuclear facility in Borselle and the headquarters of the AIVD (General Security and Intelligence Services) and the Ministry of Defense in Leidschendam . Azzouz is a 19 year old Moroccan with Dutch nationality who played a leading role in the Hofstad network.

Profiel van Samir Azzouz

http://www.planet.nl/planet/show/id=62967/contentid=629200/sc=d73b20

Also see : Terreur in Nederland - De hoofrol spelers -Terror in Holland - the leading figures:

http://www.planet.nl/planet/show/id=62967/contentid=524267/sc=137f01

Dossier Theo van Gogh:

http://www.planet.nl/planet/show/id=62967/contentid=521866/sc=f6c7bb

-------------------------------------------------

Dutch police arrest seven in anti terror raid

http://www.telegraph.co.uk/news/main.jhtml?xml=/news/2005/10/14/uhague.xml&sSheet=/portal/2005/10/14/ixportaltop.html

Gunshots have been heard in The Hague as police arrested seven people on suspicion of plotting attacks against politicians and government buildings.

Dutch anti-terror police
Police arrested two in The Hague last November

It is not yet clear who opened fire and whether anyone was hurt during the anti-terror raids.

Tjibbe Joustra, Holland's national anti-terror coordinator, said people suspected of "terrorist activities" were being held after raids across the country.

He said there was also an increased police presence at a number of government buildings, including the offices of prime minister Jan Peter Balkenende.

All seven are Dutch citizens, a prosecution spokesman added.

"Suspects were arrested in Almere, Amsterdam, and The Hague," he added. "It concerns men aged 18 to 30 and a 24-year-old woman."

The Dutch government had previously said that the country faced a significant threat of a terrorist attack.

27 July 2005: Life for van Gogh killer fails to ease Dutch fears

11 November 2004: Grenade blast as Muslims are arrested

-------------------------------------------------------------------------------------------------

undefined

Members of the Mobile Division (a cross between riot police and SWAT team) completely closed the Dutch seat of government in The Hague known as the 'Binnenhof' (Inner courtyard).

Translation by Beila Rabinowitz director MIM:

Seven suspects arrested by anti terror action.

The Hague:- The police have arrested seven terror suspects in several actions,among them Samir Azzouz. This took place after the investigation of a terrorist organisation according to the Public Ministry. The arrests were made to prevent terrorist attacks.

The suspects were arrested in Almere, Amsterdam, and The Hague. Among them is Samir Azzouz according to a spokeman from the Public Ministry. A was aquitted earlier this year on charges of preparing terrorist attacks. The Department of Justice regards him as the leading suspect in this case.Information from the AIVD (General Intelligence and Security Services) Samir Azzouz was in search of explosives and automatic weapons. The Ministry of Justice suspects that he was planning attacks on government buidings and politicians together with others.

----------------------------------------------------------------------

MIM: Original article

http://www.volkskrant.nl/binnenland/printversie/1129282837855.html

Zeven verdachten opgepakt by anti terreur actie


DEN HAAG - De politie heeft vrijdag bij diverse acties zeven terreurverdachten aangehouden, onder wie ook Samir A. Dat gebeurde in een onderzoek van de nationale recherche naar een terroristische organisatie, zo heeft het landelijk parket van het Openbaar Ministerie laten weten. De arrestaties zijn verricht om terroristische aanslagen te voorkomen.


De verdachten zijn aangehouden in Almere, Amsterdam en Den Haag. Het gaat om zes mannen van achttien tot dertig jaar en een vrouw van 24 jaar. Onder hen is de 19-jarige Samir A., zei een woordvoerder van het OM. A. werd eerder dit jaar door de rechtbank vrijgesproken van het voorbereiden van terreuraanslagen. Justitie beschouwt hem als hoofdverdachte in het onderzoek.

Uit ambtsberichten van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) bleek volgens het OM dat A. op zoek was naar automatische vuurwapens en explosieven. Justitie vermoedt dat hij met anderen aanslagen voorbereidde op een aantal politici en een overheidsgebouw.

Vanwege de risico's rond de aanhoudingen is een snelle interventie-eenheid BBE-SIE ingezet. Minister Donner van Justitie heeft daar toestemming voor gegeven. De Nationale Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) T. Joustra brieft Donner en minister Remkes over de aanhoudingen van terreurverdachten vrijdag. Joustra is daarvoor naar het Binnenhof gekomen. Dat is vrijdag gemeld door bronnen rond het kabinet.

Op de begane grond van een portiekflat aan de Haagse Moerweg is vrijdag zeker een man gearresteerd. De politie wil niet zeggen om wie het gaat. Getuigen hebben gehoord dat daarbij schoten zijn gevallen. Sommigen vermoeden dat lichtkogels zijn afgevuurd.

Volgens de getuigen viel de politie met een speciaal arrestatieteam met kogelvrije vesten rond 11.15 uur de flat van vier verdiepingen binnen. In de ruit van de flat op de begane grond gaapt een groot gat, vermoedelijk van een traangasgranaat die daar naar binnen is geschoten. Mogelijk zijn er meer arrestaties verricht in dit pand, maar bewoners konden er in ieder geval één bevestigen.

In de Van Mierisstraat, eveneens in Den Haag, is ook een inval in een flatwoning geweest. Daaruit zou de politie een vrouw en haar kind hebben meegenomen. Volgens omstanders zou het gaan om de vrouw van Samir A.

De technische recherche van de politie en de douane hebben het pand doorzocht. Zij hebben onder meer dozen met materiaal naar buiten gedragen. Volgens omwonenden is er niet geschoten. Het pand is ook met een hond doorzocht.

Bij het pand zijn tijdens de actie twee geblindeerde auto's met Belgisch kenteken weggereden. Het zou gaan om voertuigen van de Nationale Politie.

De mobiele eenheid van de politie heeft het Binnenhof in Den Haag vrijdagochtend volledig afgesloten. De Tweede Kamer vergadert niet op vrijdag, Kamerleden zijn er dan ook nauwelijks. Van het Tweede-Kamergebouw is één ingang (Lange Poten) gesloten.

Bij de ingang aan het Plein staat ook politie en mobiele eenheid. Ook passerende voertuigen worden daar aangehouden en gecontroleerd. Eveneens worden mensen op het Plein verzocht zich te legitimeren. In de nabijheid van het Binnenhof controleert de politie ook rugzakken.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) heeft vrijdag extra beveiligingsmaatregelen laten nemen naar aanleiding van de arrestatie van enkele terreurverdachten. Zo zijn naast het Binnenhof ook het gebouw van de veiligheidsdienst AIVD in Leidschendam en de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie extra beschermd.

Er is volgens het NCTb geen aanleiding om het algemene dreigingsniveau voor Nederland te verhogen. Die blijft op substantieel. Ook verandert er niets voor vitale sectoren die zijn aangesloten op het alerteringssysteem.


---------------

Translated by Beila Rabinowitz director MIM

Samir Azzouz was watched by the General Intelligence and Security Services for long time

The Hague: Samir Azzouz is one of the radicalised Muslim extremists who was being watched for a long time by the AIVD. According to the General Intelligence and Information Services Azzouz had also planned attacks on vital targets in Holland. The court in Rotterdam aquitted him in April due to lack of evidence.

-----------------------------------------

http://www.volkskrant.nl/binnenland/1129282968411.html

Samir A. al lange tijd in beeld bij AIVD
ANP

DEN HAAG - Samir A. is een van de geradicaliseerde moslimextremisten die bij de AIVD al lange tijd in beeld is. De nu pas 19-jarige man had het volgens de inlichtingen- en veiligheidsdienst vorig jaar ook voorzien op vitale doelen in ons land. De rechtbank in Rotterdam sprak hem hier in april echter van vrij, wegens gebrek aan bewijs.

Officier van justitie R. Lambrichts noemde A. toen nog steeds een gevaar voor de samenleving. De aanklager achtte de kans vrij groot dat Samir A. als hij vrij zou komen, gewoon weer door zou gaan met het voorbereiden van aanslagen.

De politie pakte de terreurverdachte ook op aanwijzing van de AIVD op. Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgde A. vervolgens voor het voorbereiden van verschillende aanslagen in Nederland. De man van Marokkaanse afkomst had volgens justitie vorig jaar onder meer de Tweede Kamer, de kerncentrale in Borssele, Schiphol, het ministerie van Defensie en het gebouw van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in Leidschendam op de korrel.

Nadat de politie bij A. thuis plattegronden van vermoedelijke doelen van terroristische aanslagen had gevonden, sprak het ministerie van Binnenlandse Zaken in de zomer van 2004 van een verhoogde terroristische dreiging. Daarna werden direct speciale veiligheidsmaatregelen genomen.

Volgens de rechtbank bleek uit A.'s eerdere reis naar Tsjetsjenië en uit bij hem thuis aangetroffen videobanden een ‘bovengemiddelde belangstelling voor religieus extremistisch geweld'. Maar dat was nog geen concreet bewijs dat hij aanslagen voorbereidde, concludeerde de rechtbank in Rotterdam eerder dit jaar.

Justitie had meer dan intenties op tafel moeten leggen voor een veroordeling. Samir A. had dicht tegen uitvoering van een aanslag aan moeten zitten. A. had ook niet de juiste spullen in huis om aanslagen voor te bereiden, vond de rechtbank.

Samir A. werd vrijdag opnieuw opgepakt, samen met zes andere terreurverdachten. Uit ambtsberichten van de AIVD bleek volgens het OM dat A. op zoek was naar automatische vuurwapens en explosieven. Justitie vermoedt dat hij met anderen opnieuw aanslagen voorbereidde op een aantal politici en een overheidsgebouw.

------------------

MIM: These headlines are from the NRC Handelsblad the Dutch equivalent of the NY TImes and WSJ.

http://www.nrc.nl/binnenland/artikel/1129266093104.html

Binnenhof government center closed, flash grenades used seven used during arrests of seven terror suspects

by Our editors

The Hague October 14, 2005

Excerpts:

Seven people who were supected of preparing attacks on politicians and government buildings were arrested this morning in Amsterdam, The Hague and Almere.

One of them (19 year old Samir Azzouz), had been arrested earlier but aquitted due to lack of evidence.

Some politicians will be extra security but the AIVD (The General Security and Information Service) would not say who they are.

According to the National Coordinator of Counter Terrorism (NCTB) there is now a substantially high risk of terrorist attack in Holland as had been reported earlier.


Binnenhof dicht, flitsgranaten gebruikt

Zeven arrestaties terreurverdachten


Door een onzer redacteuren

DEN HAAG, 14 OKT. Zeven personen die worden verdacht van het voorbereiden van aanslagen op politici en een overheidsgebouw, zijn vanochtend aangehouden in Amsterdam, Den Haag en Almere.

Links
Website NCTB

Een van hen is de eerder dit jaar van terrorisme vrijgesproken Samir A. Het Binnenhof en het gebouw van de Tweede Kamer werden vanochtend door de politie afgesloten. Ook de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken en het hoofdgebouw van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) worden extra bewaakt. Bovendien krijgen enkele personen extra beveiliging. Wie dat zijn, wil het landelijk parket niet zeggen.

Volgens het landelijk parket is er, ondanks meldingen van ooggetuigen, bij de aanhoudingen niet geschoten. Volgens het openbaar ministerie is gebruik gemaakt van zogeheten flitsgranaten. Uit ambtsberichten van de AIVD bleek dat A. op zoek was naar automatische vuurwapens en explosieven. Volgens de AIVD was hij vermoedelijk bezig een aanslag voor te bereiden. Behalve Samir A. zijn vijf mannen in de leeftijd van achttien tot dertig jaar en een vrouw van 24 jaar aangehouden. Enkele straten in Den Haag werden afgesloten: de Van Mierisstraat en de Moerweg. Ook de Van Ostadeschool werd afgesloten, omdat die zich in de nabijheid van een adres bevindt waar een arrestatie is verricht.

Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) is er ,,op dit moment" een ,,substantieel" niveau van dreiging in Nederland voor een aanslag, zoals ook al eerder bericht was door de coördinator.

De acties zijn uitgevoerd door speciale eenheden van de Nationale Recherche, in samenwerking met enkele regiokorpsen. Er is een interventie-eenheid van de bijzondere bijstandseenheden ingezet. De lokale driehoeken – burgemeester, hoofdofficier van justitie en de korpschef, waren vooraf door het landelijk parket op de hoogte gebracht van de aanhoudingen.

Samir A. werd in 2003 voor het eerst aangehouden na een tip van de AIVD, die vreesde dat hij een aanslag voorbereidde. Op 30 juni werden bij huiszoeking in zijn woning in verband met een roofoverval plattegronden en chemicaliën aangetroffen, die opnieuw het vermoeden deden rijzen dat Samir een terroristische aanval wilde uitvoeren. De rechtbank sprak hem daarvan vrij, maar het openbaar ministerie is tegen de uitspraak in beroep gegaan.

Gisteren werd bekend dat de politie in onder meer Amsterdam en Rotterdam sinds begin dit jaar een aantal terrorisme-verdachten constant in de gaten houdt. Deze personen worden voortdurend door de politie gevolgd, soms aangesproken. Burgemeester Job Cohen van Amsterdam zei in het tv-programma Nova dat het onder meer om mensen gaat die ooit door de rechter zijn vrijgesproken van terroristische activiteiten.


Printer-friendly version   Email this item to a friend