This item is available on the Militant Islam Monitor website, at http://www.militantislammonitor.org/article/id/3121

Foreman of Amsterdam's ill fated Wester Mosque project arrested on money laundering charges - weapons found

August 23, 2007

August 23, 2007

MIM:Uzeyir Kabaktepe the forman foreman of the never built Amsteram Westermoskee has been arrested on charges of missapropriation of funds and money laundering. Weapons which were found in his house were seized...For years Kabaktepe was a board member of the Turkish religious organisation Milli Gorus and was touted together with the spokesman, Haci Karacaer as the "liberal face" of the conservative Muslim organisation. It only became known this year that both were involved in the illegal collection of money for the Aya Sofia mosque of Milli Gorus.

For more on the Wester Mosque see:

A'dam Mayor Cohen "tries to hold it together" works to help ...


www.militantislammonitor.org/article/id/2782 -

One day after launching anti terror campaign Dutch Minister lays ...


www.militantislammonitor.org/article/id/1699 -

Turkish Muslims in Holland radicalising quickly Milli Gorus leader ...


www.militantislammonitor.org/article/id/2453
-------------------------------------------------------------------------

http://www.volkskrant.nl/binnenland/article455064.ece/Voorman_van_niet_gebouwde_Westermoskee_gearresteerd

Voorman van niet gebouwde Westermoskee gearresteerd

Van onze verslaggever Willem Beusekamp

AMSTERDAM - Üzeyir Kabaktepe, voormalig voorman van de nooit gebouwde Amsterdamse Westermoskee, is aangehouden op verdenking van verduistering en witwassen. Bij hem thuis zijn vuurwapens in beslag genomen.

Kabaktepe (40) was net van vakantie uit Turkije teruggekeerd toen hij woensdagochtend door de politie van zijn bed werd gelicht. De arrestatie en de vondst van een aantal vuurwapens werden gistermiddag door het Openbaar Ministerie bekendgemaakt.

Behalve de drie woningen van Kabaktepe werd zijn kantoor doorzocht, waar zich tot voor kort het hoofdkwartier bevond van de Turkse religieuze organisatie Milli Görüs. Kabaktepe was jarenlang, tot vorig jaar, bestuurslid van Milli Görüs en gold samen met de gewezen woordvoerder, Haci Karacaer, als het ‘liberale gezicht' van de conservatieve moslimvereniging.

Pas dit jaar werd bekend dat beiden tot in detail op de hoogte waren van de illegale inzamelingen tot 2002 in onder meer de Amsterdamse Aya Sofia-moskee van Milli Görüs. Kabaktepe wordt door enkele gedupeerden ervan beschuldigd persoonlijk betrokken te zijn geweest bij de fondsenwerving.

Kabaktepe was de vertrouwenspersoon van de gemeente Amsterdam en Het Oosten, de woningcoöperatie annex projectontwikkelaar die voor Milli Görüs de Westermoskee zou bouwen. De moskee is er niet gekomen, als gevolg van interne strijd bij Milli Görüs, en de betrokkenheid bij de zwendel met islamitische beleggingen waarmee vele tienduizenden Turken hun inleg hebben verloren.

In kleine kring verzekerde zakenman Kabaktepe tot voor kort dat de gemeente Amsterdam en Het Oosten onverminderd vertrouwen in hem hadden ondanks het echec met de Westermoskee. Hij liet doorschemeren dat hij samen met de Turkse autoriteiten en Het Oosten bezig was aan een doorstart van de Westermoskee. Het zou gaan om een liberaal islamitisch centrum, los van Milli Görüs. Op het braakliggende bouwterrein in stadsdeel De Baarsjes worden nu trapveldjes voor de jeugd ingericht in afwachting van de processen waarmee Milli Görüs en Het Oosten proberen van elkaar af te komen.

Ook in Ankara – aldus bekenden van Kabaktepe – heeft hij contacten in de hoogste regeringskringen. Ooit stond hij op de loonlijst van Kombassan, een Turks conglomeraat dat eveneens betrokken is bij de fraude met islamitische fondsen. In Nederland exploiteerde hij een chartermaatschappij en een inmiddels failliet reisbureau.

Uit de verklaring van het OM blijkt dat zijn aanhouding een gevolg is van de aangifte die in februari tegen hem is gedaan door functionarissen van Milli Görüs. De organisatie is enig aandeelhouder van de vennootschap Manderen en meent dat Kabaktepe als directeur de zaak heeft geflest.

Advocaat Deniz Köker namens Milli Görüs: ‘Er is aantoonbaar 1,3 miljoen euro verdwenen, dat is overgemaakt naar bedrijven die eigendom zijn van Kabaktepe. Het is vermoedelijk meer, maar hij heeft nog steeds niet de kasboeken overlegd. In maart en april beweerde hij plotseling dat die kasboeken bij hem zouden zijn gestolen. Maar welke dieven hebben interesse in een boekhouding?'.

------------------

MIM: Update 9/7/07 Kabaktepe given 30 more days in jail

Kabaktepe nog zeker dertig dagen in de cel
AMSTERDAM - Het voorarrest van oud-directeur Üzeyir Kabaktepe van de Westermoskee is met dertig dagen verlengd. Ook de komende periode mag hij geen contact met de buitenwereld hebben, behalve met zijn advocaat.Hij werd eind augustus aangehouden op verdenking van verduistering, witwassen en wapenbezit.

http://www.parool.nl/nieuws/extra/amsterdam.html

This item is available on the Militant Islam Monitor website, at http://www.militantislammonitor.org/article/id/3121