This item is available on the Militant Islam Monitor website, at http://www.militantislammonitor.org/article/id/6557

Two Jihadists Arrested In The Hague Planned Attack On European Union Headquarters In Brussels

September 20, 2014

MIM: According to the article the Belgium Minister of Justice requested the Dutch security services to search apartments in the Schilderswijk a predominently Muslim neighborhood of The Hague which houses many ISIS supporters.

For more on this see: Dutch Police Raid Homes In Jihad Investigation In The Hague

http://www.militantislammonitor.org/article/id/6461

"We hebben je in de gaten, jihadist"

zondag 21 sep 2014, 00:57 (Update: 21-09-14, 02:27)

Twee opgepakte jihadisten uit Den Haag hadden plannen om een aanslag te plegen op het kantoor van de Europese Commissie in Brussel, melden bronnen aan de NOS. Een bevestiging van het gevaar van aanslagen in Europa door jihadisten, zegt terrorisme-deskundige Bibi van Ginkel (Instituut Clingendael) in NOS Met Het Oog Op Morgen.

Waarom zou de Europese Commissie doelwit zijn? Dat is toch niet de grootste militaire vijand van Islamitische Staat?

"Iedereen die niet op dezelfde radicale manier gelooft in waar zij in geloven, is een doelwit. Dat zie je in Irak en Syrië. De Europese Commissie is een symbool van Westerse macht; politiek staat de Europese Unie ergens voor. Dat zou maximale exposure geven aan zo'n aanslag."

Waarom wordt het verijdelen van deze aanslag naar buiten gebracht?

"Er zijn afwegingen gemaakt door de autoriteiten. Het maakt inlichtingendiensten kwetsbaar, omdat je iets van inzicht geeft in wat je op het spoor bent. Je legt iets bloot van de wijze waarop je opereert. Aan de andere kant geef je ook een signaal af aan terroristen. Niet één stap verder, we hebben jullie in de gaten."

"Dat zagen we deze zomer ook in Noorwegen, waar het hoogste terreuralarm werd afgegeven. Twee terroristen die mogelijk naar dat land wilden komen, verdwenen snel van de radar toen iedereen opeens op de hoogte was van een dreiging."

In De Tijd zeggen Belgische opsporingsdiensten dat ze het werk nauwelijks aankunnen. Is het dan een klein wonder dat deze aanslag is voorkomen?

"Waarschijnlijk hebben de Belgen goed samengewerkt met buitenlandse opsporings- en veiligheidsdiensten. Op een bepaald moment ook met de Nederlandse, omdat op verzoek van de Belgische justitie woningen in de Haagse Schilderswijk zijn doorzocht. Of die samenwerking tussen inlichtingendiensten een geoliede machine is, is moeilijk te zeggen. In ieder geval is er in Europa meer aandacht voor."

This item is available on the Militant Islam Monitor website, at http://www.militantislammonitor.org/article/id/6557