This item is available on the Militant Islam Monitor website, at http://www.militantislammonitor.org/article/id/6390

Second Robber Who Was Shot Dead In Attempted Jewelery Heist In Holland Was Also Moroccan

April 1, 2014

For more on this story see: "Muslims In Holland Hold Memorial In Mosque For Moroccan Armed Robber Shot Dead By Store Owner"

http://www.militantislammonitor.org/article/id/6388

Identiteit 2e overvaller bekend

Het Openbaar Ministerie heeft de identiteit van de tweede dode bekendgemaakt van de overval in Deurne. Het gaat om een man van 29 uit Marokko.

Uit het onderzoek van het OM blijkt dat de man tijdelijk in Nederland verbleef en niet in de Nederlandse systemen voorkomt. Het is niet bekend waarom de man in Nederland was. Onderzoek moet uitwijzen of hij hier illegaal verbleef. De familie van de man is op de hoogte gesteld van zijn dood.

In vrijheid

Bij de overval in Deurne afgelopen vrijdag werden twee overvallers doodgeschoten. Het OM maakte de dag erna bekend dat een van de doden een man van 20 was met een Marokkaanse achtergrond. De identiteit van het tweede slachtoffer kon toen nog niet worden bevestigd.

Wie de fatale schoten loste, is niet duidelijk. De juwelier en zijn echtgenote mogen het onderzoek in vrijheid afwachten. Wel blijven ze verdachten. Afgelopen weekend demonstreerden boze jongeren tegen de beslissing van het OM.

http://nos.nl/artikel/630757-identiteit-2e-overvaller-bekend.html?npo_cc_skip_wall=1&npo_cc=na&npo_rnd=210901696

MIM: What happened on March 28th by jeweler Goldies in Deurne? A reconstruction of the robbery and the days which followed.

Wat gebeurde er vrijdag 28 maart bij juwelier Goldies in Deurne? Een reconstructie van de overval en de dagen daarna.

Vrijdag 28 maart

17.30 uur

Rond 17.30 uur wordt er aangebeld bij de zaak van juwelier Willy Sanders en zijn vrouw Marina. Ze zijn beiden in de winkel. Via een sluis worden de overvallers binnengelaten in de zaak.

Al snel nadat de overvallers zijn binnengelaten ontstaat een worsteling. Op camerabeelden zou te zien zijn hoe Marina Sanders een schot lost. Het is niet duidelijk of ze een overvaller raakt.

Ook de overvallers zijn gewapend. Eén van hen heeft een vuurwapen. Wat voor wapen de andere overvaller heeft wil het OM nog niet bekendmaken omdat dit 'dadergevoelige informatie' is.

Na het schot van Marina Sanders lukt het haar man het vuurwapen van de overvaller af te pakken.

17.40 uur

De eerste melding van de overval komt binnen bij de politie. Het is de vrouw van de juwelier die de melding doet.

17.49 uur

De politie komt aan bij de juwelierszaak. Er liggen twee dode mannen in de winkel.

De juwelier wordt met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Hij is gewond aan zijn hand. Zijn vrouw gaat mee naar het politiebureau.

De daders

Van een van de daders is snel de identiteit bekend. Het is een 20-jarige man uit Eindhoven: Abdelhak 'Sjakie' H. Hij is een bekende van de politie. Hij heeft eerder een overval gepleegd en stond onder begeleiding van de reclassering.

H. is een Marokkaans-Nederlandse man uit de wijk Hagekamp in Eindhoven. Hij zat op basisschool de Troubadour en voetbalde vaak op het Ireneplein. Later volgde hij een opleiding aan ROC Summa. Volgens mensen die hem kennen had hij financiële problemen. Hij had geen werk, geen uitkering, maar bezat wel een huis.

De identiteit van de andere dader werd aanvankelijk niet bekendgemaakt. Wel zijn er geruchten. Het zou een Marokkaan zijn die hier illegaal is. Het OM komt pas op 1 april met meer bijzonderheden over de tweede dader.

Zaterdag 29 maart

Op een persconferentie meldt de hoofdofficier van justitie dat uit de camerabeelden niet is niet op te maken wie de dodelijke schoten heeft afgevuurd. De beelden werden gemaakt door meerdere camera's die om de paar seconden een foto maken.

Ook wordt bekend dat er twee vuurwapens zijn gevonden in de juwelierswinkel en dat het echtpaar geen wapenvergunning heeft.

Volgens de hoofdofficier lijkt de handelwijze van het juweliersechtpaar op zelfverdediging. De twee zijn daarom vrijgelaten.

's Avonds protesteren in Eindhoven ongeveer 30 mensen tegen de juweliersvrouw uit Deurne. De betogers vinden dat ze ten onrechte als heldin wordt gezien. Ook wordt op sociale media veel over de zaak gepraat.

In Nieuwsuur noemt advocaat Peter Plasman het "zeer opmerkelijk" dat het OM na één dag al spreekt van noodweer. Volgens hem blijkt nergens uit dat die zekerheid er is.

Zondag 30 maart

Ook D66 en het CDA noemen de conclusie van het OM dat bij de overval sprake is geweest van noodweer voorbarig. De Bond van Wetsovertreders kondigt aan naar de rechter te stappen als de vrouw van de juwelier niet wordt vervolgd.

In Deurne demonstreert een groep van 40 tot 45 jongeren, meest van Marokkaanse afkomst, tegen het juweliersechtpaar. De gemeente kondigt in een noodverordening een demonstratieverbod af in de gemeente.

's Avonds wordt het technisch onderzoek bij de juwelier afgerond en is het echtpaar even in de winkel.

Maandag 31 maart

Het lichaam van de 20 jarige H. wordt vrijgegeven. Hij wordt in Marokko begraven.

De hoofdofficier van justitie maakt bekend dat de politie zoekt naar een mogelijke derde of vierde dader. Een getuige zou iemand hebben gezien die zich wat schichtig gedroeg.

Dinsdag 1 april

De politie maakt de identiteit van de tweede dode bekend: het is een man van 29 uit Marokko. Uit het onderzoek van het OM blijkt dat de man tijdelijk in Nederland verbleef en niet in de Nederlandse systemen voorkomt.

http://nos.nl/artikel/630765-deurne-de-feiten-op-een-rij.html?npo_cc_skip_wall=1&npo_cc=na&npo_rnd=51091098

This item is available on the Militant Islam Monitor website, at http://www.militantislammonitor.org/article/id/6390