This item is available on the Militant Islam Monitor website, at http://www.militantislammonitor.org/article/id/6559

Prosecutor: 'Murderer Of Theo Van Gogh Had Help'

September 22, 2014

ma 22 sep 2014, 18:56

'Moordenaar Theo van Gogh kreeg hulp'

Frits van Straelen, de officier van justitie die de moordenaar van Theo van Gogh moest vervolgen, is ervan overtuigd dat Mohammed Bouyeri niet alleen handelde.

Dat zegt hij maandagavond in Dossier EenVandaag over de moord op Theo van Gogh. Van Straelen vindt dat het strafonderzoek 'frustrerend weinig' heeft opgeleverd.

Mohammed Bouyeri kreeg levenslang en was de enige persoon die hiervoor vervolgd werd. Van Straelen: "Er zijn bijvoorbeeld aanwijzingen dat er mensen de route van Theo van Gogh zijn nagegaan en voor het vuurwapen hebben gezorgd." Bouyeri, die lid was van de terroristische Hofstadgroep, is tevens gefinancierd.

Gemiste kans

De toezichthouder van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, de CTIVD, constateert verder dat de AIVD verzuimd heeft informatie over de Hofstadgroep te delen met de regionale politiekorpsen en inlichtingendiensten. "Een gemiste kans," stelt Bé Lutken, oud-korpschef van Rotterdam en oud-onderzoeker van de CTIVD in het tv-programma.

De AIVD luisterde de Hofstadgroep af, maar verstrekte het Openbaar Ministerie alleen de opnames van na de moord, en niet die van de cruciale periode daarvoor. "Veel opnames waren al voor 2 november gewist," zegt de hoofdofficier. Theo werd op die dag, inmiddels bijna tien jaar geleden, vermoord op de Linnaeusstraat in Amsterdam.

Dossier EenVandaag wordt uitgezonden om 21.25 uur op NPO2.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/23111926/___Mohammed_B._kreeg_hulp___.html

This item is available on the Militant Islam Monitor website, at http://www.militantislammonitor.org/article/id/6559