Vandaag debatteert de Tweede Kamer over islamitische radicalisering. Het debat valt samen met de tweede pro-formazitting tegen MohammedB., die daar zelf zal verschijnen om een korte verklaring af te leggen. B.wordt door een groeiend aantal moslimjongeren als een held vereerd. Zijn radicaal-religieuze ideeën worden volop verspreid. Zo circuleert een cd van Mohammed B., in het bezit van de Volkskrant, in radicale kringen.
‘Een floddertje dat geen urgentie uitstraalt', zo noemt PvdA-Kamerlid Dijsselbloem Verdonks nota Weerbaarheid tegen radicalisering van moslimjongeren. Het Kamerlid volgt veel debatten met moslimjongeren. Het valt hem op dat de toon steeds agressiever wordt. ‘Er is heel veel frustratie. Op die debatten komen jongeren af die nog gemotiveerd zijn in gesprek te blijven met de westerse samenleving.' Volgens hem geeft Verdonk niet aan hoe ze in contact denkt te komen met jongeren die vatbaar zijn voor de radicale islam.
Forum-directeur Sadik Harchaoui zegt dat de nota van Verdonk weliswaar doorspekt is van ferme taal, maar dat hij die urgentie niet terugziet in de begroting. ‘Voor terrorismebestrijding is 341miljoen euro uitgetrokken. Maar het bedrag dat voor preventie is gereserveerd, is verwaarloosbaar.'
Forum is gevraagd een strategie te ontwikkelen om ‘tegenkrachten in de directe omgeving' van radicale jongeren te mobiliseren. Gewerkt wordt aan een pool van sleutelfiguren die lokale ontwikkelingen volgen, het Netwerk Veiligheid en Sociale Cohesie. Maar volgens Harchaoui zijn meer inspanningen nodig, zoals een ‘grootschalige ideologische oorlogsvoering'.
Ook VVD-Kamerlid Hirsi Ali denkt in termen van ‘ideologische strijd'. Ze wil moslimjongeren op eenzelfde manier benaderen als Lonsdale-jeugd: met gerichte voorlichting.
Problematisch voor politici en beleidsmakers is dat ideologische oorlogsvoering op een genuanceerde manier moet gebeuren, grotendeels achter de schermen. ‘Zichtbaar antiradicaliseringsbrigades inzetten, werkt averechts', zegt Harchaoui. Dijsselbloem: ‘We zullen heel ongemerkt in de hoofden van de radicale moslimjongeren moeten kruipen.'
--------------
MIM: Ministry of Public Affairs: More indications that B. received help with murder
donderdag 14 april 2005 uur.
|
OM: meer indicaties dat B. hulp kreeg bij moord |
Van onze verslaggeefsters http://www.volkskrant.nl/binnenland/1113454627994.html |
AMSTERDAM - Justitie heeft steeds meer aanwij zingen dat Mohammed B. op 2november bij de moord op Theo van Gogh hulp heeft gehad van derden. Dit blijkt uit vier gesprekken die tussen 3 en 10november door de AIVD zijn afgeluisterd in een pand aan de Haagse Antheunisstraat. |
Een sluitend bewijs voor die hulp ontbreekt vooralsnog. Het onderzoek naar de eventuele handlangers van B. is nog in volle gang. Dit zei officier van justitie Van Straelen woensdag op de tweede pro- formazitting tegen B., die naar de rechtbank was gekomen om zijn broer Hassan vrij te pleiten.
Op de eerste pro-formazitting in januari had de officier gezegd dat B. had geprobeerd een document via zijn broer uit het penitentiaire ziekenhuis te smokkelen. Het beeld van zijn broer als smokkelaar wilde B. ‘ontkrachten.'
De verdachte hulde zich verder in stilzwijgen. Zijn advocaat Plasman vermoedt dat hij bij de inhoudelijke behandeling van zijn zaak wel een verklaring zal afleggen.
De AIVD luisterde gesprekken af in de woning van JasonW. en IsmailA., die volgens justitie deel uitmaken van het terroristische Hofstadnetwerk. Uit die gesprekken zou blijken dat een aantal personen op de hoogte was van de moordplannen en dat op de dag van de moord een Arabier of Marokkaan bij hem was.
Verder ving de AIVD op 8november een gesprek op van de Syriër Abu Khaled, de geestelijk leider van de Hofstadgroep, met een onbekende. De Syriër, die op 2november Nederland is ontvlucht, vraagt wie er allemaal zijn opgepakt en gaat ervan uit dat ten minste twee personen zijn gearresteerd.
Vanaf 1september 2004 werd de Haagse woning afgeluisterd, maar de AIVD heeft laten weten over de periode van voor de moord geen materiaal te kunnen leveren. Uit capaciteitsoverwegingen zijn gesprekken gewist, die na een eerste scan als niet relevant werden beoordeeld. De rest wordt niet vrijgegeven vanwege het ‘afbreukrisico' voor de dienst, die haar bronnen moet beschermen.
Justitie heeft islamdeskundige Ruud Peters van de Universiteit van Amsterdam gevraagd als getuige-deskundige tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak op 11 en 12 juli. Peters moet de in beslag genomen documenten, cd-roms en videobanden analyseren en duiden.
Opmerkelijk is volgens de officier ‘de ongekende hoeveelheid gruwelijke en soms gedetailleerde beelden, vaak met geluid, van executies, onthoofdingen, ophangingen, doorklieven van kelen, amputatie van ledematen en geslachtsdelen, stenigingen en andere vormen van marteling.' Ze geven, zei hij, ‘een helder beeld van de morbide belangstelling van verdachte.'
Op de zitting in juli zal ook een familielid van Van Gogh een verklaring afleggen. |
----------------------------------------------
Minister of Public Affairs: Possible help by murder Van Gogh
http://www.nrc.nl/binnenland/artikel/1113368322822.html
Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 13 APRIL.
Het openbaar ministerie heeft nieuwe aanwijzingen dat Mohammed B., verdacht van de moord op filmer Theo van Gogh, hulp heeft gekregen bij zijn daad op 2 november 2004.
Dat zei officier van justitie F. van Straelen vanmorgen tijdens de tweede zogeheten pro-formazitting van het proces tegen B., die dit keer zelf aanwezig was. ,,Het onderzoek naar een mogelijke helper" is nog steeds in volle gang, aldus de officier. Er is ,,bepaald nog geen sluitend bewijs" voor betrokkenheid van anderen.
Aan het eind van de zitting,in de zwaarbeveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp, kreeg B. op eigen verzoek het woord. Hij reageerde kort op een opmerking die officier Van Straelen had gemaakt tijdens de eerste zitting in januari. Deze vertelde toen hoe B. in de gevangenis geprobeerd had een geschrift mee te geven aan zijn broer Hassan. Hierdoor is het ,,valse beeld ontstaan", zei B., dat zijn jongere broer zich ,,schuldig zou hebben gemaakt aan smokkel". B. riep de officier op ,,zich in het vervolg genuanceerder en professioneel uit te drukken".
B. kwam vanmorgen op krukken de rechtszaal binnen, kennelijk nog niet geheel hersteld van de schotwond die hij opliep bij zijn arrestatie. Hij was gekleed in een grijs gewaad en had een zwart mutsje op. Hij had een volle baard en gedroeg zich ontspannen.
Op de eerste pro-formazitting, op 26 januari, zei Van Straelen al dat het OM ervan uitgaat dat Mohammed B. niet in zijn eentje heeft gehandeld. Het OM baseerde zich daarbij op een drietal afgeluisterde gesprekken tussen twee leden van de zogenoemde Hofstadgroep, waartoe B. ook zou behoren. Het ging om Jason W. en Ismail A., die op 10 november werden aangehouden in de Haagse Antheunisstraat.
Vanmorgen noemde Van Straelen een vierde afgeluisterd gesprek, waarvan de inhoud door de AIVD aan justitie is verstrekt. Daarin ,,is er sprake van dat er mogelijk een Arabier of Marokkaan op 2 november bij de verdachte was", aldus Van Straelen.
Ook noemde de officier een door de AIVD afgeluisterd telefoongesprek, van 8 november, van de man die wordt gezien als de geestelijke leidsman van de 'Hofstadgroep', Redouan Al I. alias 'Abu Khaled' of de Syriër. In dit gesprek vraagt Abu Khaled aan een onbekende wie er allemaal zijn gearresteerd. Daarbij ,,gaat hij ervan uit dat er in elk geval twee personen zijn aangehouden", aldus Van Straelen.
Twaalf leden van de 'Hofstadgroep' zullen later voor de rechtbank in Rotterdam verschijnen voor hun vermeende betrokkenheid bij de moord op Van Gogh en moordplannen op onder meer de Kamerleden Hirsi Ali en Wilders.
-------------------------------
Samir A. arrested again and released
http://www.nrc.nl/binnenland/artikel/1113467331532.html
Samir A. weer aangehouden en vrijgelaten
 Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 14 APRIL. Samir A., die vorige week werd vrijgesproken van het voorbereiden van aanslagen in Nederland, is gisteren aangehouden en enkele uren later weer vrijgelaten in verband met de mishandeling van een fotograaf.
Volgens zijn advocaat, V. Koppe, ging de arrestatie met machtsvertoon gepaard. Samir (18), één van de meest prominente leden van de zogenoemde 'Hofstadgroep', werd vorige week woensdag door de rechtbank in Rotterdam vrijgesproken van het voorbereiden van aanslagen en het medeplegen van een gewapende overval.
Bij zijn vrijlating uit de penitentiaire inrichting in Nieuwegein duwde hij tegen de aanwezige cameralieden, en sloeg hij een fotograaf van De Telegraaf in zijn gezicht. De fotograaf deed de volgende dag aangifte.
Volgens advocaat Koppe werd Samir gistermiddag in de boeien geslagen toen hij een huis van bewaring in Rotterdam verliet, waar hij een gedetineerde had bezocht. Wie dat was, wil Koppe niet zeggen. Mogelijk gaat het om Ismail A., die getineerd is in penitentiaire inrichting De Schie in Rotterdam. Ismail werd samen met Jason W. op 10 november na een urenlange belegering in het Haagse Laakkwartier werd opgepakt.
De agenten die Samir gisteren inrekenden, kwamen met getrokken pistolen op hem af en werkten hem tegen de grond, aldus Koppe. Na de aanhouding is Samir overgebracht naar Nieuwegein, waar hij is verhoord. Om circa half tien 's avonds werd hij vrijgelaten. Volgens persofficier M. Somsen van het Utrechtse parket is de aanhouding zonder problemen verlopen.
Samir is aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging en enkelvoudige mishandeling. Volgens persofficier Somsen gaat het in juridische zin om een eenvoudige zaak. Op enkelvoudige mishandeling staat een maximale gevangenisstraf van twee jaar. Het openbaar ministerie moet nog bezien of het de zaak voor de politierechter brengt, of dat Samir een boete of een werkstraf zal worden aangeboden.
Samir A. werd in 2003 voor het eerst aangehouden na een tip van de AIVD, die vreesde dat hij een aanslag voorbereidde. Op 30 juni werden bij huiszoeking in zijn woning in verband met een roofoverval plattegronden en chemicaliën aangetroffen, die opnieuw het vermoeden deden rijzen dat Samir een terroristische aanval wilde uitvoeren. De rechtbank sprak hem daarvan vrij, maar het openbaar ministerie is tegen de uitspraak in beroep gegaan.
-----------------------------
Terror suspect visited Holland
http://www.volkskrant.nl/binnenland/1114665104183.html
vrijdag 29 april 2005 uur. |
Terreurverdachte bezoekt Nederland |
Van onze verslaggeefsters Janny Groen, Annieke Kranenberg
|
AMSTERDAM - Nouredine el F., prominent lid van de zogenoemde Hofstadgroep die wordt gezocht door politie en justitie, blijkt in maart zijn radicale moslimbroeders in Nederland te hebben bezocht. |
El F. vluchtte op 1 november 2004, de dag voor de moord op Theo van Gogh, naar het buitenland. Uit een afgeluisterd telefoongesprek door de AIVD blijkt dat hij eerder dit jaar in België verbleef. Volgens ingewijden bezocht Samir A. hem daar kort nadat hij op 6 april werd vrijgesproken van het voorbereiden van aanslagen.
Nouredine el F. werkte een paar jaar geleden samen met Samir A. in een belhuis in Schiedam. Ook had hij nauw contact met Mohammed B., die vastzit voor de moord op Van Gogh, en andere leden van het Hofstadnetwerk. Vorig jaar zomer werd El F. aan de vooravond van het EK-voetbal in Portugal aangehouden. Sinds 2 november wordt hij gezocht. Bronnen zeggen dat hij met een vals paspoort naar zijn geboorteland Marokko was gereisd.
Eerder dit jaar keerde hij terug. Op 14 februari telefoneerde hij vanuit Brussel met een bekende in Nederland, aldus een ambtsbericht van de AIVD in het nog vertrouwelijke opsporingsdossier van justitie. Met deze man, Rafet G., voerde hij een ‘heimelijk' gesprek.
Het Openbaar Ministerie verdenkt deze man ervan dat hij heeft geholpen de verondersteld geestelijk leider van de Hofstadgroep, de Syriër Abu Khaled, het land uit te smokkelen. Abu Khaled vloog op de dag van de moord op de filmmaker met het paspoort van G. van Brussel naar Turkije, via Griekenland.
Op 27 oktober werd de reis van Abu Khaled in Zierikzee door een landgenoot geboekt. In radicale islamitische kringen staat deze man bekend als Abu Bilal, een broeder van het ‘groepje uit Zierikzee'.
De regiopolitie Zeeland ziet deze man als de hoofdverdachte in het onderzoek ‘Dolfijn' naar mensenhandel en handel in valse reisdocumenten.
In negen politieverhoren heeft hij uitgebreid verklaard over de Syriër. Hij zegt dat hij bang is voor de geestelijk leider omdat die er niet voor zal terugdeinzen hem en zijn familie te laten vermoorden. Volgens de verdachte heeft de geestelijk leider zo'n honderd volgelingen, die precies doen wat hij zegt omdat ze dan in het paradijs komen. Mohammed B., Samir A. en Nouredine el F. behoren volgens hem tot deze groep.
-------------
Dutch security services has dealt correctly with Mohammed B.
MIM translation: The information service of the General Intelligence and Information Service has found that no mistakes were made in the judgement of Mohammed B. The suspected killer of Theo Van Gogh .In spite of the many indications that Mohammed B. had quickly radicalised the AIVD director Van Hulst finds that in retrospect Mohammed B. does not belong to the hard core of radical Muslims in Holland.
Van Hulst declared in Netwerk that the core of the so called Hofstadgroep (Capital city group), consisted of people who had followed training abroad. Mohamed B. had not done this and therefore he was not on the list of Muslims who had to be closely watched.
The AIVD top man declared that the justice department had asked to open a new investigation into the testimony of a witness who said that he had warned the agency about the murder of Theo van Gogh. This means that we have asked the Ministry of Public Affairs to see if the detention of this man is indeed based on more then just his own declaration", according to Van Hulst.
In their 2004 yearly report the AIVD concluded that a far reaching radicalisation had taken place among Moroccan Muslim youth. New is that ' small Turkish networks' are radicalising.
---------------------------------------- vrijdag 29 april 2005 uur. |
AIVD: juist gehandeld met Mohammed B. |
Van onze verslaggevers
|
AMSTERDAM - De inlichtingendienst AIVD vindt dat er geen fouten zijn gemaakt bij de beoordeling van MohammedB., de vermoedelijke moordenaar van Theo van Gogh. Ondanks de vele aanwijzingen dat MohammedB. snel radicaliseerde, vindt AIVD-topman Van Hulst ook achteraf dat B. niet behoort tot de harde kern van gevaarlijk radicale moslims in Nederland. |
Van Hulst verklaarde in Netwerk dat de kern van de zogenoemde Hofstadgroep bestaat uit mensen die in het buitenland trainingen hebben gevolgd. Dat heeft MohammedB. niet gedaan en daarom stond hij niet op de lijst van moslims die nauwlettend in de gaten worden gehouden.
De AIVD-topman verklaarde verder dat de dienst justitie heeft gevraagd om opnieuw onderzoek te doen naar de verklaring van een getuige die zegt dat hij de dienst heeft gewaarschuwd voor de moord op Theo van Gogh. ‘Dat betekent dus ook dat wij het Openbaar Ministerie (OM) hebben gevraagd om te kijken of de bewering van deze man daadwerkelijk gestaafd is op meer dan een alleen maar een door hem zelf gestelde verklaring', aldus Van Hulst.
De AIVD constateert in haar jaarverslag dat er in 2004 een verdergaande religieuze radicalisering van Marokkaanse moslimjongeren heeft plaatsgevonden. Nieuw is dat ‘kleine Turkse netwerken' radicaliseren. -------------------------------------------- | http://www.nrc.nl/binnenland/artikel/1114664663476.html
| AIVD: verdere radicalisering moslimjongeren
 Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 28 APRIL. Religieuze radicalisering van moslimjongeren in Nederland neemt toe, zowel in de Marokkaanse als de Turkse gemeenschap. Dat schrijft de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in haar jaarverslag dat vanmiddag is gepresenteerd.
In Nederland zijn vertakkingen van internationale terroristische netwerken actief, maar ook lokale cellen, zoals de zogeheten 'Hofstadgroep'. Volgens de AIVD zijn er geen aanwijzingen dat die laatste cellen internationaal worden aangestuurd.
De AIVD wijst op de komst naar Europa van geradicaliseerde moslims die in Irak training en ervaring hebben opgedaan met het plegen van aanslagen. Volgens de AIVD is die trend vergelijkbaar met de rol die veteranen uit Afghanistan in de jaren negentig in Europa hebben gespeeld.
De AIVD wijst verder op de vatbaarheid van jongeren, waaronder zogenaamde 'Lonsdalers', voor extreemrechts radicalisme. Succesvolle rekrutering vindt volgens de inlichtingendienst in de praktijk nog nauwelijks plaats. Gewelddadig links activisme bevindt zich volgens de AIVD ,,in een dal". Ook gewelddadig dierenactivisme manifesteerde zich vorig jaar nauwelijks.
Imams en bestuurders van moskeeën lijken een gematigder koers te varen en erop te letten dat er in de gebedshuizen niet wordt opgeroepen tot gewelddadig extremisme. Die opstelling is volgens de AIVD tot stand gekomen onder druk van de buitenwereld, media, lokale en landelijke politie en gematigde moslimorganisaties. Die gematigde houding heeft nog niet het karakter van een onomkeerbaar en voltooid proces.
Volgens de AIVD leek de Turkse gemeenschap in Nederland gevrijwaard te blijven van radicaliserende invloeden en is dat in belangrijke mate nog steeds het geval. Dat bleek ook uit de afwijzende reactie in die kring na de moord op Theo van Gogh. Desalniettemin is ook in de Turkse gemeenschap in Nederland sprake van radicaal-islamitische netwerken. Die zijn gering in aantal, maar de inlichtingendienst noemt die ontwikkeling ,,toch van belang".
|