This item is available on the Militant Islam Monitor website, at http://www.militantislammonitor.org/article/id/3322

Dutch PM Balkenende calls Wilders' Quran Film.,"cause for severe crisis" says "there is no reason to panic"

January 18, 2008

Dutch PM Balkenende Calls Wilders' Quran Film, "Cause For A Severe Crisis"

By Beila Rabinowitz and William Mayer

January 18, 2008 - San Francisco, CA - PipeLineNews.org – The incipient release of Dutch politician Geert Wilders' film on the Quran is causing a "severe crisis" according to the country's Prime Mininister, Jan Peter Balkenende.

During his Friday press conference he stated, "There have been more crisis in the past, but this is really a strong one," adding that the international attention the film has received, "makes the situation more complicated" according to Balkenende who hastened to add that, "there is no reason for panic."

Balkenende's statement indicated that the Dutch cabinet would "resist" attempts to use the film to "needlessly" hurt "belief...or ethnic" groups, "the cabinet we will resist that always."

The PM also suggested that the Dutch tradition of "respect, tolerance and forebearance," should continue to be honored.

Geert Wilders, the head of the Netherlands' Freedom Party is under 24 hr police guard due to numerous threats on his life made my Islamic fundamentalists. He has come under a withering barrage of criticism recently due to his involvement in a film project that will reportedly take a critical view at the Quran. http://www.pipelinenews.org/index.cfm?page=wilders1.18.08%2Ehtm

--------------------------------------------


http://www.volkskrant.nl/binnenland/article496333.ece/Balkenende_Film_Wilders_zorgt_voor_crisisituatie


Balkenende: 'Film Wilders zorgt voor crisissituatie'

ANP
gepubliceerd op 18 januari 2008 18:01, bijgewerkt op 18 januari 2008 19:40 DEN HAAG - De Koranfilm van Geert Wilders zorgt volgens premier Jan Peter Balkenende voor een stevige crisissituatie. ‘Er zijn meer crises geweest, maar dit is wel een forse', zei hij vrijdag in het televisieprogramma EénVandaag. Dat de film internationale aandacht trekt, maakt de zaak volgens Balkenende extra gecompliceerd. Maar ‘er is geen reden voor paniek'. VergrotingVergroting Minister-president Jan Peter Balkenende . (ANP) Tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad waarschuwde hij dat in de discussie over de Koranfilm van Geert Wilders geen levensovertuigingen en bevolkingsgroepen nodeloos mogen worden gekwetst. ‘Daartegen zullen wij ons als kabinet altijd verzetten', zei Balkenende vrijdag na afloop van de ministerraad. Hij constateerde dat Nederland tradities hoog te houden heeft als het gaat om respect, tolerantie en verdraagzaamheid. Tegelijkertijd wees de minister-president ook op de vrijheid van meningsuiting. PVV-leider Wilders heeft aangekondigd dat de film zijn mening zal verbeelden dat de Koran een fascistisch boek is dat aanzet tot geweld. De Koranfilm is nog niet verschenen, maar volgens Balkenende leven er in binnen- en buitenland grote zorgen dat de inhoud kwetsend kan zijn en risico's kan opleveren voor de veiligheid en economie.

Kwetsend
De publiciteit over de film leidt nu al tot heftige reacties die over en weer als ‘kwetsend en bedreigend' kunnen worden ervaren, zei de premier. De verantwoordelijkheid voor de inhoud van de film ligt volgens hem bij Wilders. ‘Het is de taak van het kabinet om oog te hebben voor de gevolgen die zouden kunnen optreden', zei Balkenende. ‘Als premier moet ik staan voor de vrijheden in dit land. Maar ik heb ook te maken met verdraagzaamheid, tolerantie en verantwoordelijkheid. Het is aan Wilders om te kijken wat hij daarmee doet', zei hij. Een film op voorhand verbieden, kan niet.

Verantwoordelijkheid
De premier maakte duidelijk dat degenen die zich aangesproken voelen door Wilders in hun reactie ook hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Als de ene kwetsende opmerking zou leiden tot een overreactie van de andere kant, is dat ‘een verschraling van de beschaving waarin we leven'. Het kabinet bereidt zich ondertussen voor op de mogelijke gevolgen van de film. Zo worden instellingen en ambassades in binnen- en buitenland voortdurend op de hoogte gehouden. Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) heeft van ambassades en ondernemingen in het buitenland signalen ontvangen dat de film mogelijk heftige reacties zal losmaken, zei de premier.

Geruchten
Het is nog niet bekend wanneer de film uitkomt. Wilders spreekt geruchten tegen dat dat volgende week vrijdag gebeurt. Balkenende zei niet te weten wanneer de film verschijnt.

Aanbevolen door de redactie

Ambassades voorbereid op Wilders-film

This item is available on the Militant Islam Monitor website, at http://www.militantislammonitor.org/article/id/3322