This item is available on the Militant Islam Monitor website, at http://www.militantislammonitor.org/article/id/7465

Dutch Law Enforcement Launches "Internet Referral Unit" To Find And Investigate Jihad Propaganda Online

IRU Tasked With "Finding, Eliminating And Possible Prosecution" Of Jihadi Messages On Social Media
January 16, 2017

Opsporingsdienst voor jihadpropaganda 'officieel van start gegaan'

Internet Referral Unit zoekt jihadberichten op sociale media

"Holland has a group of detectives who search the internet for messages in which jihad is glorified.The 'Internet Referral Unit' was started in March 2016, with the aim uncovering, eliminating and possibly prosecuting jihad propaganda on social media."

"...Jihadis attempt among other things to recruit members and support for the terror organisation ISIS. If in the process they incite or call for armed struggle the boundaries of freedom of expression are crossed and they are legally punishable in Holland. In the past years the handling of such jihad propaganda was broken up between different local police agencies. In addition there is an internet - department from Interpol which yearly eliminates thousands of jihad messages glorifying violence on sociale media such as Facebook and Twitter."

Nederland krijgt een groep van rechercheurs die het internet afspeurt naar berichten waarin de jihad wordt aangeprezen. In maart 2016 is de 'Internet Referral Unit' opgericht, die jihadpropaganda via sociale media moet opsporen, verwijderen en mogelijk vervolgen. De politie bevestigt het bericht daarover in NRC.

Door: Tjerk GualthÚrie Van Weezel

Afgelopen maanden heeft de dienst met een klein team van vier man onderzocht wat de juridische grenzen zijn voor de dienst en wat er praktisch nodig is om die taak goed uit te voeren. Inmiddels is de 'IRU' 'officieel van start gegaan' en is de dienst op zoek naar nog eens vijf 'hooggeschoolde' medewerkers.

Via internet proberen jihadisten van onder meer de terreurorganisatie IS steun en mankracht te werven. Zodra zij daarbij opruien of oproepen tot de gewapende strijd worden de grenzen van de vrijheid van meningsuiting overschreden en zijn ze in Nederland strafbaar. De laatste jaren was de aanpak van dergelijke jihadpropaganda verbrokkeld over verschillende lokale politiediensten. Daarnaast is er een internet-afdeling van Interpol die jaarlijks duizenden geweld verheerlijkende jihadberichten op onder meer Facebook en Twitter laat verwijderen.

Als onderdeel van het 'Actieprogramma Integrale Aanpak Jihadisme' besloot het kabinet in 2014 al dat er ook in Nederland een gespecialiseerde landelijke afdeling moest komen. Er kwam zaterdagochtend de nodige kritiek dat het zo lang heeft geduurd voordat die eenheid er daadwerkelijk was. Volgens de politiewoordvoerder was er enige tijd nodig om in samenwerking met het Openbaar Ministerie en de Nationaal Co÷rdinator Terrorismebestrijding vast te stellen wanneer berichten 'dusdanig ernstig' zijn dat ze ook strafrechtelijk vervolgd moesten worden.

De laatste jaren was de aanpak van jihadpropaganda verbrokkeld over verschillende lokale politiediensten

Gemakkelijk is de bestrijding van jihadpropaganda op het web niet. Veel jihad-aanhangers kennen inmiddels het klappen van de zweep. Via Facebook, Google en Twitter komen zij met berichten die nog net binnen de vrijheid van meningsuiting vallen. Vervolgens worden ge´nteresseerden uitgenodigd om via versleutelde websites strafbare berichten te ontvangen.

Zo wist NRC via berichtendienst Telegram toegang te krijgen tot een 'ware jihad-bibliotheek' met Nederlandse teksten waarin bijvoorbeeld de oprichting van het kalifaat wordt betoogd. 'Persoonlijke islamitische oppeppers', zo wordt de Telegram-dienst op Facebook genoemd. Telegram zou niet ingaan op verwijderingsverzoeken van politiediensten.

Het zal vermoedelijk inderdaad niet altijd mogelijk zijn om toegang te krijgen tot de bron van opruiende berichten, vermoedt ook de politiewoordvoerder. 'We hebben niet de illusie dat je alle content kunt laten verwijderen. Maar we zetten nu wel een eerste stap.' Naar verwachting zal de internet-eenheid over een paar maanden operationeel zijn. 'We zullen dan na enige tijd evalueren of zij succesvol zijn.'

http://www.volkskrant.nl/tech/opsporingsdienst-voor-jihadpropaganda-officieel-van-start-gegaan~a4448508/

This item is available on the Militant Islam Monitor website, at http://www.militantislammonitor.org/article/id/7465