This item is available on the Militant Islam Monitor website, at http://www.militantislammonitor.org/article/id/7403

Father Of Muslim Who Joined ISIS Whines That Government Not Helping Son Return To Holland - "He Means No Harm"

Dutch Born Muslim Son Complained About Life "Being Too Hard" Under Terror Group's Rules
October 13, 2016

Vader Van Nederlandse Oud ISIS Strijder Blij Zoon Weer Te Zien

"He can return to Holland on the condition that the Dutch government will take him back" That hasn't yet happened. "And I'm very angry about that" "They have been playing games for months"

De vader van de Nederlandse oud-IS-strijder die vastzit in een heropvoedingskamp in SyriŽ zegt 'erg opgelucht' te zijn dat hij zijn zoon weer heeft gezien, ook al was het maar op een video.

Vanmiddag verscheen er op de website van de BBC een filmpje met de 22-jarige oud-IS-strijder, waarin hij vertelt dat hij graag wil terugkeren naar Nederland. Het filmpje kwam voor zijn vader als een verrassing. Hij wist niet dat het eraan zat te komen, zegt hij tegen RTL Nieuws.

Leiden

De voormalige IS-strijder die zich Abu Sumail al-Hollandi noemde, woonde in Leiden voordat hij naar SyriŽ vertrok. Zijn vader wil graag dat hij terugkomt naar Nederland, maar de Nederlandse overheid wil daar volgens hem niet aan meewerken.

Zijn vader weet zeker dat hij geen kwaad in de zin heeft. "Als hij kwade plannen met Nederland had waren er talloze andere manieren om hier naartoe te reizen. Ik heb hem de afgelopen weken al vaker gesproken en weet zeker dat hij geen kwaad in de zin heeft."

Kwaad

Dat Al-Hollandi in een heropvoedingskamp zit, is voor de man geen nieuws. "Hij zit er niet echt vast", zegt hij. "Hij mag terugkeren naar Nederland, op voorwaarde dat de Nederlandse overheid aangeeft dat ze hem terug wil nemen." Dat gebeurt echter niet. "En daar ben ik erg kwaad om", zegt de man. "Ze spelen nu al maanden spelletjes. Mijn zoon weet dat hij hier de gevangenis in moet. Hij weet dat hij straf verdient. Daar is hij dus ook echt bereid toe."

De vader heeft de afgelopen maanden overwogen naar SyriŽ af te reizen om zijn zoon op te halen. De Nederlandse autoriteiten hebben hem dat met klem afgeraden.


'Nederlandse ex-IS'er in heropvoedingskamp geen verrassing'

http://www.rtlnieuws.nl/nederland/vader-van-nederlandse-oud-is-strijder-blij-om-zoon-weer-te-zien?google_editors_picks=true

"Its certainly not our lifestyle: You are used to all kinds of things and then you come there and they immediately get tough with you"

Nederlander in kamp vol ex-IS'ers: 'IS gebruikt je als menselijk vlees'

In een Syrisch heropvoedingskamp voor ex-leden van de terreurbeweging IS zitten ook Nederlanders opgesloten. Iemand die zichzelf Abu Sumail al-Hollandi noemt, zegt in een tv-reportage van de BBC dat hij uit Nederland komt.

In het kamp zouden zo'n 300 voormalige strijders van IS verblijven, afkomstig uit onder meer Frankrijk, Polen, Noord-Afrika en AziŽ. Het kamp, opgericht door de Syrische opstandelingengroep Jaysh al-Tahrir, zou zich bevinden in de noord-Syrische provincie Idlib, niet ver van de Turkse grens.

'Party guy'

Sumail zegt tegen de BBC dat hij in 2014 via BelgiŽ en Turkije naar SyriŽ is gegaan. Om uit de handen van de veiligheidsdiensten te blijven, deed hij zich voor als toerist die op zoek was naar vertier ('party guy').

Hij klaagt over de behandeling die hem bij IS ten deel viel. "Ze behandelen ons heel slecht, vooral de mensen uit het buitenland. Het is vreselijk moeilijk voor ons om daar te zijn. Het is niet bepaald onze levensstijl: je bent gewend aan van alles en nog wat, en dan kom je daar, en dan pakken ze je meteen flink aan."

Sumail zegt dat IS 'mensen afmaakt alsof het niets is'. "Als je niet wilt vechten, behandelen ze je heel slecht. Als menselijk vlees."

'Iedereen wil terug'

Buitenlanders in dienst van IS 'willen allemaal terug', zegt Sumail, 'maar ze laten ze niet gaan'. Veel mensen 'wilden al vanaf het begin weg, maar als je wordt gepakt, ga je de gevangenis in en krijg je de waarschuwing: als je dat nog een keer probeert, maken we je af'.

"Daarom wilde ik weg", zegt hij tegen de BBC. "Ik wil terug naar mijn land. Ik weet dat ik in de problemen kom, maar ik heb hiervoor gekozen en ik zal de prijs betalen. Ik hoop dat ik er snel uitkom en mijn leven weer kan oppakken."

Op het rechte spoor

De commandant van het kamp, Mohammed al-Ghabi, zegt dat hij probeert de gevangenen weer op het rechte spoor te krijgen 'en hun manier van denken te veranderen'. Ook zegt hij dat wordt meegewerkt met mensen die hun terugkeer proberen te regelen. "Ze mogen hun ambassade bellen en via ons overleg plegen."

http://www.rtlnieuws.nl/nederland/nederlander-in-kamp-vol-ex-isers-is-gebruikt-je-als-menselijk-vlees

This item is available on the Militant Islam Monitor website, at http://www.militantislammonitor.org/article/id/7403