This item is available on the Militant Islam Monitor website, at http://www.militantislammonitor.org/article/id/7260

AlFitrah Mosque In Utrecht Tied To Funding From Al Qaeda

January 7, 2016

Dubieus geld voor alFitrah-moskee in Utrecht

De salafistische alFitrah-moskee in Utrecht onderhoudt banden met een liefdadigheidsinstelling uit Koeweit, die door de Amerikaanse overheid tot voor kort in verband werd gebracht met Al-Qaida. Ook is er een betalingsopdracht van 136.000 euro van een andere liefdadigheidsinstelling uit dat land aan de moskee.

De Nationaal CoŲrdinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) waarschuwt al geruime tijd voor invloed uit het Midden-Oosten in Nederlandse moskeeŽn. Deze krant is in het bezit van aanbevelingsbrieven van hoge geestelijken binnen de liefdadigsheidsintelling Revival of Islamic Heritage Society (RIHS) uit Koeweit, waarin zij alFitrah uit Utrecht omschrijven als 'een deugdelijke organisatie' en melden dat de moskee geld nodig heeft.

RIHS werd in juni 2008 door het Amerikaanse ministerie van FinanciŽn op de sanctielijst gezet, omdat het financiŽle en materiŽle steun zou hebben geleverd aan onder meer Al Qaida. In juli 2015 werd de Koeweitse afdeling van RIHS weer van de lijst gehaald. Onduidelijk is waarom. De Afghaanse en Pakistaanse afdelingen staan nog wel op die sanctielijst, ook in Europa.

De Utrechtse moskee heeft onder meer geld nodig voor de huur en gewenste aankoop van haar pand. ,,Wij verzoeken jullie hen te steunen en te faciliteren," schrijven de RIHS-geestelijken. De meest opmerkelijke brief is geschreven door Nayef al-Ajmi, de voormalige minister van Justitie en Islamitische Zaken van Koeweit. Al-Ajmi werd in 2014 door de Amerikaanse onderminister van FinanciŽn beschuldigd van financiŽle steun aan Al-Qaida. Hij ontkende, maar trad wel af.

Sponsors
Ook heeft deze krant de beschikking over een betalingsopdracht uit Koeweit. Daaruit valt op te maken dat de Utrechtse moskee 136.000 euro zou krijgen van een tweede organisatie uit dat land: de International Islamic Charity Organization. Het is de grootste liefdadigheidsinstelling uit Koeweit. Op haar website zegt de organisatie ook samen te werken met RIHS.

Het is al de tweede keer in korte tijd dat de alFitrah-moskee in opspraak raakt. In december schreef NRC Handelsblad dat de moskee kinderen opvoedt vanuit een afkeer van de Nederlandse samenleving. alFitrah zou ook onverdraagzaamheid prediken. Onlangs nam de Tweede Kamer een motie aan waarin ze het kabinet vraagt te onderzoeken of salafistische organisaties, zoals alFitrah, verboden kunnen worden. De gemeente Utrecht zegt te weten van donaties uit Koeweit aan Al Fitrah.

De Nationaal CoŲrdinator Terrorismebestrijding en Veiligheid stelt dat dergelijke constructies niet thuis horen in Nederland. ,,Het is onwenselijk dat dit soort organisaties ook moskeeŽn in Nederland financieren." Er zijn meer moskeeŽn in Nederland die financiŽle steun ontvangen vanuit het Midden-Oosten. Ook rond de bouw van de Blauwe Moskee in Amsterdam speelde het.

Fundamentalistische opvattingen
Overheidsinstellingen vrezen dat daardoor de vaak fundamentalistische islamitische opvattingen uit die landen voet aan de grond krijgen in Nederland. De nauwe samenwerking tussen AlFitrah en de Koeweitse liefdadigheidsorganisatie RIHS wordt bevestigd door de vastgoedondernemer die het pand waarin de moskee is gevestigd, verhuurt.

De pandeigenaar werd door de imam van de moskee in augustus 2014 voorgesteld aan Shkeikh Dr. Khaled Al Otaibi. Hij is gelieerd aan de Koeweitse organisatie en staat op de website van alFitrah ook vermeld als lid van de raad van toezicht. De pandeigenaar kende de man voor de ontmoeting nog niet. ,,Hij stelde zich aan mij voor als de financier van de moskee. Hij zou nog meer fondsen werven om het pand van mij te kopen." Al Otaibi roept via Twitter ook actief op om geld over te maken aan alFitrah. Diverse andere geestelijken die betrokken zijn bij RIHS delen regelmatig video's en tweets om alFitrah te ondersteunen.

Terreurdeskundige Bibi van Ginkel van instituut Clingendael noemt de banden tussen alFitrah en RIHS ongelukkig. ,,Als het zo is dat zij steun ontvingen toen die organisatie nog op de sanctielijst stonden is dat bijzonder ongelukkig. Dat roept vragen op. Heeft de moskee daar zelf voldoende vraagtekens bij gezet?" Van Ginkel wijst er wel op dat de Amerikaanse overheid verdachte organisaties relatief snel op een verboden lijst zet.

De Utrechtse moskee ontkent rechtstreeks geld te hebben ontvangen van RIHS, maar zegt wel internationale steun te krijgen. ,,Wij krijgen steun uit de moslimgemeenschap. Zowel nationaal als internationaal. Al onze inkomsten worden gecheckt door de instellingen in dit land, zoals de Belastingdienst en de AIVD," wil imam Suhayb Salam slechts kwijt.

http://www.ad.nl/ad/nl/1039/Utrecht/article/detail/4220473/2016/01/07/Dubieus-geld-voor-alFitrah-moskee-in-Utrecht.dhtml

This item is available on the Militant Islam Monitor website, at http://www.militantislammonitor.org/article/id/7260