This item is available on the Militant Islam Monitor website, at http://www.militantislammonitor.org/article/id/7183

Only 10 "Asylum Seekers" Taken In By Private Citizens In Holland Despite Efforts By Several 'Welcome' Organisations

November 8, 2015

'Slechts 10 asielzoekers door particulieren in huis genomen'

Nov 8 2015

Er staan nog maar tien asielzoekers geregistreerd die door Nederlandse particulieren in huis zijn genomen. Dat blijkt uit cijfers die het AD opvroeg bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Zelfs van de tien personen die geregistreerd staan bij het CAO staat niet vast dat ze daadwerkelijk door een particulier in huis zijn genomen, schrijft het AD. 'Het kan ook gaan om asielzoekers die op eigen initiatief ergens op commerciŽle basis een kamer hebben gehuurd.'

Duizenden Nederlanders boden een paar maanden geleden aan om een vluchteling in huis te nemen, maar in de praktijk gebeurt dat dus nog niet zo veel.

Veel initiatieven - zoals de site gastgezinvoorvluchteling.nl, waar 7000 mensen zich hadden aangemeld - zijn nog steeds aan het opstarten.


De website VluchtelingenWelkom heeft nog geen 'match' gemaakt. Ook het Amsterdamse initiatief takecarebnb.com niet. 'We hebben ruim honderd aanmeldingen van vluchtelingen met verblijfsvergunning en Amsterdammers binnen. We moeten nog zaken uitzoeken over verzekeringen voordat we kunnen gaan koppelen,' zegt initiatiefnemer Reinout de Kraker tegen de krant.

http://www.parool.nl/parool/nl/224/BINNENLAND/article/detail/4179624/2015/11/06/Slechts-10-asielzoekers

---------------------------------------------------------------------------------

"Maybe we should go back to our own country and die"

Refugees In The Hague Sleep On The Street In Protest (Due To Dissatisfaction With Their Accomodations)

Vluchtelingen in Den Haag slapen uit protest op straat

Tientallen vluchtelingen in Den Haag hebben in de nacht van woensdag op donderdag op straat geslapen, vlakbij station Laan van NOI. Dat deden ze uit protest, omdat ze niet tevreden zijn over de opvang in het Bezuidenhout.

De protesterende vluchtelingen vinden de omstandigheden in de noodopvang in het voormalige ministerie van Sociale Zaken slecht.

Aan RTL Nieuws lieten vluchtelingen weten het eten in de opvang niet goed te vinden. Ze mogen bovendien niet zelf koken. Ook heerst er boosheid over het feit dat ze geen geld krijgen voor een telefoonkaart, zodat ze met familie in hun thuisland kunnen bellen.

Geen privacy

"Misschien moeten we maar teruggaan naar ons eigen land en daar doodgaan", zegt een van de demonstranten tegen Omroep West. "Dit is geen leven, als je binnenkomt in een kamer zonder tv, met alleen een bed, en zelfs geen koelkast. Er zit geen slot op de deur, dus je hebt ook geen privacy."

Een andere vluchteling klaagt over de loze beloftes die er gemaakt worden. "Er wordt beloofd dat ons leven beter wordt, maar er gebeurt niets." Weer een ander vindt het ongehoord dat ze het moeten doen met "slechts twaalf euro per week".

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers is donderdagmiddag het gesprek aangegaan met de vluchtelingen. Het aantal demonstranten breidde zich 's ochtends steeds verder uit.

Fatsoenlijke opvang

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (asielzaken) zegt niet veel te kunnen doen aan de klachten die asielzoekers hebben over de noodopvang. Hij wees er donderdag in de Tweede Kamer op dat mensen sobere maar fatsoenlijke opvang krijgen. Door de hoge asielinstroom kan dat volgens hem niet anders.

Dijkhoff zei dat het gros van de asielzoekers niet klaagt. Hij vermoedt dat er bij de klagers ook andere frustraties zitten die niet direct met de opvang te maken hebben.

http://www.nu.nl/den-haag/4163550/vluchtelingen-in-haag-slapen-protest-straat.html

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

"People complain that they have no televisions in their rooms"

Dijkhoff kan niets met klachten asielzoekers

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) kan niet veel doen aan klachten die asielzoekers hebben over de noodopvang, onder meer over het eten.

Hij wees er donderdag in de Tweede Kamer op dat mensen sobere maar fatsoenlijke opvang krijgen. Door de hoge asielinstroom kan dat volgens hem niet anders.

Dijkhoff zei dat het gros van de asielzoekers niet klaagt. Hij vermoedt dat er bij de klagers ook andere frustraties zitten die niet direct met de opvang te maken hebben. Het gaat er volgens hem om dat mensen in veiligheid zijn en opgevangen kunnen worden.

Mensen klagen dat ze geen tv op de kamer hebben, "maar ze hebben wel een kamer", zei Dijkhoff. Het zou volgens hem helpen als de asielzoekers snel duidelijkheid krijgen over de opvang en hoe de procedure eruitziet.

Crisisopvang

De noodopvang verschilt per locatie. Veel nieuwe asielzoekers worden eerst opgevangen in crisisopvang, vaak in sporthallen, die gemeenten regelen voor zeker 72 uur. Daarna komen ze terecht in noodopvang van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), waar ze langer kunnen blijven.

Eigenlijk moeten ze in reguliere asielzoekerscentra zitten, maar die zitten overvol. Dat komt omdat mensen die al een verblijfsvergunning hebben, niet snel genoeg kunnen doorstromen naar huisvesting in gemeenten.

De uitstroom gaat wel iets beter, maar het is nog niet genoeg, zei Dijkhoff. In oktober zijn er 2.720 statushouders naar gemeenten gegaan, het hoogste aantal in een maand tot nu toe. Maar de instroom stijgt nog harder, aldus Dijkhoff.

http://www.nu.nl/politiek/4163516/dijkhoff-kan-niets-met-klachten-asielzoekers.html

This item is available on the Militant Islam Monitor website, at http://www.militantislammonitor.org/article/id/7183