This item is available on the Militant Islam Monitor website, at http://www.militantislammonitor.org/article/id/6962

Muslim Returnee To Holland From Syria Planned Attack On Geert Wilders And Robbery To Finance Fellow Jihadists

May 19, 2015

Teruggekeerde Syriëganger besprak aanslag op Geert Wilders

De 22-jarige Mohamed A. sprak na zijn terugkeer uit Syrië over het plegen van een aanslag, met als mogelijk doelwit Geert Wilders. Tijdens het begin van de rechtszaak over A. wilde hij er niets over zeggen. 'Ik beroep me op mijn zwijgrecht.'

A. zit al meer dan een jaar vast omdat hij een overval zou willen plegen om zo de jihad te betalen. Ook staat hij terecht voor verboden vuurwapenbezit.

Vluchtelingen

Mohamed A., een Delftenaar van Somalische afkomst, zegt zelf dat hij in Syrië niet heeft deelgenomen aan de gewapende strijd. Hij zou in het door oorlog verscheurde land humanitaire hulp hebben verleend in een vluchtelingenkamp.

IS is pas ontstaan toen hij in de gevangenis in Nederland zat, zegt Mohamed A. "Ik hoorde van ze op zelfde moment als iedereen." #jihadzaak

— Saskia Belleman (@SaskiaBelleman) 19 mei 2015

A. werd opgepakt toen justitie via afluisterapparatuur hoorde van de plannen om een overval te plegen. Miljonair Wim Zegwaard zou een potentieel doelwit zijn geweest. A. besprak dat hij hem samen met anderen achter in een bus zou gooien. 'Ik heb nog een stroomstootwapen, dat steken we in zijn mond,' is te horen.

Ook besprak A. hoe hij het geld bij 'de broeders' zou kunnen krijgen. In een van de afgeluisterde gesprekken wordt de naam van Wilders genoemd.

Mohamed A. sprak over een mogelijke aanslag op PVV-voorman Wilders en over zijn aanbod zelfmoordaanslag te plegen. #jihadzaak

— Saskia Belleman (@SaskiaBelleman) 19 mei 2015

sizcache09477824638676432="7.0.68">Hoewel A. daar nu niet op in wilde gaan, zei hij eerder wel dat de gesprekken die hij in de auto van zijn moeder voerde 'stoere praat' waren en 'James Bond-verhalen', meldt de NOS. In de auto was afluisterapparatuur geplaatst.

Undercover

Inlichtingendienst AIVD tipte de politie over de gesprekken die A. voerde over een mogelijke aanslag. Na een undercoveractie werd de man vorig jaar aangehouden. A. kocht op verzoek van een undercoveragent drie wapens om de overval mee te plegen.

De officier van justitie zegt hier dinsdag over dat Mohamed A. weliswaar is 'misleid', maar niet is uitgelokt. 'Hij nam bij het uitgooien van het eerste aas, meteen het initiatief.'

Mohamed A. ontkent niet alleen dat hij zich heeft aangesloten bij terroristische organisaties, ook ontkent A. dat hij in Syrië is geweest. 'Ik ben een half jaar in Turkije geweest en ik ben elf, twaalf keer in het grensgebied tussen Turkije en Syrië geweest. Ik heb daar arme mensen geholpen.'

Mohamed A.: "Ik heb gewoon 6 maanden gechilld in Turkije. Toen mijn geld op was ben ik teruggegaan." #jihadzaak

— Saskia Belleman (@SaskiaBelleman) 19 mei 2015

De Vlaamse Syriëganger Jejoen Bontinck, die door zijn vader werd teruggehaald, heeft A. herkend op een foto en zegt dat de twee samen een dag in een cel van IS hebben gezeten. A. zou een bevel diverse keren niet hebben opgevolgd.

http://www.elsevier.nl/Nederland/achtergrond/2015/5/Teruggekeerde-Syrieganger-besprak-aanslag-op-Geert-Wilders-1763858W/?masterpageid=158493

-------------------------------------------------------------------------------------

MIM: Mohamed A was given a four year jail sentence with one year conditional.

Vier Jaar Voor Syrie Ganger Mohamed A.

De 22-jarige Mohamed A. uit Delft is maandag veroordeeld tot vier jaar celstraf. Hij zou met de buit van overvallen de jihadistische strijd in Syrië hebben willen steunen, aldus de rechtbank in Rotterdam.

Tegen A. was vier jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk, geëist. A. is volgens de rechtbank ook in Syrië geweest voor de strijd.

Undercoveroperatie
De aanhouding was het resultaat van een maandenlange, al in 2013 begonnen, undercoveroperatie. Een team van politie en infiltranten zat de uit Syrië teruggekeerde A. op de huid, hij werd ook afgeluisterd.

De Delftenaar vertelt de infiltranten dat hij best vervangende wapens kan regelen voor een klus. Hij wil zelfs een hele overval in Scheveningen wel voor zijn rekening nemen, zo tekent de politie op. Net zoals ze vastleggen wat gezegd wordt in de VW Golf, waarin A. met zijn vrienden rondscheurt. Daar wordt gepraat over een aanslag, mogelijk op politicus Geert Wilders. Over het martelaarschap. Uiteindelijk regelt A., onder toeziend oog van de politie, ook wapens.

Aangehouden
Hij werd aangehouden terwijl hij op weg zou zijn om de gewapende overval te plegen in de haven van Scheveningen. In de auto vond de politie drie vuurwapens en munitie, waaronder een revolver. Met de buit had hij de 'broeders' in Syrië willen financieren. http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/4062769/2015/06/08/Vier-jaar-voor-Syrieganger-Mohamed-A.dhtml

This item is available on the Militant Islam Monitor website, at http://www.militantislammonitor.org/article/id/6962