This item is available on the Militant Islam Monitor website, at http://www.militantislammonitor.org/article/id/6932

Mayor Of Maastricht Wants Investigation Into Jihad Network After Chechen Mother Takes 2 Children To Join ISIS Leaving 2 Behind

March 16, 2015

Hoes: Onderzoek Naar Jihad Netwerk Maastricht

Politie en justitie onderzoeken of er in Maastricht een netwerk bestaat dat mensen ronselt voor de jihad en ze helpt naar het kalifaat te reizen. Dat zei burgemeester Onno Hoes van Maastricht naar aanleiding van de ontvoering van twee schoolkinderen, die door hun moeder zijn meegenomen naar SyriŽ.

Maastrich duikt opvallend vaak op als het gaat over mensen die voor de jihad naar SyriŽ of Irak gaan. Hoes weet niet of sprake is van een netwerk van jihadisten in de Limburgse hoofdstad. ,,Dat zal uit het onderzoek door het Openbaar Ministerie (OM) moeten blijken", aldus de burgemeester. Het OM laat de uitspraken voor rekening van de burgemeester. ,,Over lopende onderzoeken doen we nooit uitspraken."

Het vertrek van de moeder en haar twee kinderen Luca en Aysha (beiden acht jaar) naar het kalifaat van IS is het derde incident binnen korte tijd in Maastricht. In november vorig jaar pleegde een jihadstrijder uit Maastricht, Sultan Berzel, vermoedelijk een zelfmoordaanslag in de Iraakse hoofdstad Bagdad. In dezelfde maand kwam ook de negentienjarige Maastrichtse SyriŽgangster AÔcha in het nieuws. Ze zou door haar moeder uit dat land zijn gehaald.

Voorkomen
De gemeente Maastricht, hulpinstanties en de politie hebben er volgens Hoes alles aan gedaan om te voorkomen dat een Maastrichtse moeder twee van haar kinderen naar het kalifaat van IS ontvoerde. De vrouw van Tsjetsjeense afkomst nam haar kinderen eind oktober vorig jaar mee.

De vrouw loog volgens Hoes iedereen voor. Dat maakte het onmogelijk om uitreizen te voorkomen, ook al werden gemeente en andere instanties door de school van de kinderen goed op de hoogte gehouden. ,,We hebben er bovenop gezeten", zei Hoes. ,,Maar als ze iedereen voorliegt, is het heel moeilijk erachter te komen wat ze van plan is."

Terugkeer
Bij de Kinderbescherming was het gezin niet bekend. Deze dienst doet er alles aan om via kennissen en vriendinnen de moeder ertoe te bewegen de kinderen terug te laten keren.

De moeder heeft nog twee kinderen. Kinderbescherming heeft zich over deze achtergelaten kinderen ontfermd en ze op een veilig adres ondergebracht. Jeugdzorg begeleidt de kinderen en hun nieuwe gezin. ,,Deze kinderen missen hun moeder", aldus de woordvoerder.

Lees ook:

Moeder ontvoerde kinderen loog iedereen voor

http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3908113/2015/03/16/Hoes-onderzoek-naar-jihadnetwerk-Maastricht.dhtml

Chechen national, 32, took children from home in Maastricht, Netherlands

Later updated her Facebook page to say trio had arrived in city of Raqqa

Woman's estranged husband had been concerned about her intentions and had reported her to the police last Autumn

But she managed to convince officers she had no plans to travel to Syria

Shortly after she fled the country with her children using fake passports

Read more: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2997221/A-father-s-worst-nightmare-Dutch-mother-snatches-son-daughter-aged-seven-eight-takes-join-ISIS-

Also see: Reconstruction: Father Hopes For Sign Of Life To Come Out Of The Kaliphate

RECONSTRUCTIE Vader hoopt op levensteken uit het kalifaat

color1">Umm*), een Tsjetsjeense moslima (32) uit Maastricht, ontvoert eind oktober 2014 twee van haar vier kinderen en vertrekt richting SyriŽ. De politie slaat groot alarm.
Er wordt een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd. Toch weet Umm na lange omzwervingen twee maanden later in het kalifaat te arriveren. Haar eerste levensteken is een in de Syrische grensplaats Tell Abyad gemaakte foto die ze op Facebook zet. Ze belt nog een keer met haar moeder in Maastricht. Daarna wordt het stil. Reconstructie van een drama.
Het nieuws over deze zaak leest u op 1Limburg.nl.

Door Johan van de Beek en Claire van Dyck

http://www.limburger.nl/article/20150316/REGIONIEUWS01/150319638/1056#RECONSTRUCTIE_Vader_hoopt_op_levensteken_uit_het_kalifaat_

This item is available on the Militant Islam Monitor website, at http://www.militantislammonitor.org/article/id/6932