This item is available on the Militant Islam Monitor website, at http://www.militantislammonitor.org/article/id/6516

Crisis In Dutch Village Of Huizen After Two Families Who Planned To Join ISIS Are Arrested

September 4, 2014

MIM: One of the families was headed by a Moroccan Muslim man with a convert wife and five children while the other jihadi wannabe family were all converts. All the children were put into foster care. Three of the four were released and the Mayor held a meeting in a "full to overflowing" council room to address residents fears about radical Muslims living in their midst and answer questions regarding the situation.

Gesprek kinderrechter met jihadverdachten door Chris Ververs

HUIZEN -

In een bomvolle raadszaal moest burgemeester Fons Hertog van Huizen donderdagavond uitleggen wat er met de drie van de vier vrijgekomen jihadgangers uit Huizen gaat gebeuren. ,,Waar ze heen gaan en wanneer de kinderen naar huis mogen wordt met Raad voor Kinderbescherming en de betrokken advocaten besproken", aldus de burgemeester.

Alleen de 34-jarige Mourad M. uit Huizen blijft nog veertien dagen vastzitten. Volgens de onderzoeksrechter in Utrecht zijn er voldoende aanwijzingen dat hij van plan was om deel te gaan nemen aan terroristische activiteiten in SyriŽ.

Het voorarrest van drie andere potentiŽle SyriŽgangers uit het Gooise dorp werd donderdag niet verlengd. Dit leidde tot veel politieke vragen. Fractievoorzitter Carel Bikkers van de lokale VVD eiste gisteren opheldering van burgemeester Fons Hertog tijdens een extra ingelaste raadsvergadering. Hij wilde onder meer weten hoe de eerste burger het aan de inwoners van Huizen gaat uitleggen dat ze straks weer naast geradicaliseerde moslims wonen. ,,Want dat deze drie uiteindelijk weer naar hun woningen terugkeren, lijkt me logisch."

Bekeerling

Van twee gezinnen werden vorige week vrijdag paspoorten ingenomen door de Nationaal CoŲrdinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en de gemeente Huizen. De Marokkaanse Mourad M. en zijn bekeerde vrouw Engelina en hun vijf zonen in de leeftijd van 1 tot 9 jaar hadden plannen om zich op korte termijn zich te vestigen in het kalifaat van de Islamitische Staat (ISIS). Ook een Europees gezin dat zich bekeerde tot de Islam, had plannen naar SyriŽ af te reizen en daar de wapenen op te pakken voor de heilige oorlog.

Justitie verdenkt de vier verdachten ervan dat zij voorbereidingen hebben getroffen om deel te gaan nemen aan terroristische activiteiten. Bij drie verdachten, een man van 31 en twee vrouwen van 30 en 32 jaar oordeelde de rechter-commissaris dat hiervoor onvoldoende aanwijzingen zijn. Zij zouden allemaal op het punt hebben gestaan om met hun kinderen af te reizen naar het kalifaat van Islamitische Staat (IS), zo stelt het Openbaar Ministerie.

Keukenmonteur

Mourad M. was tot voor kort nog keukenmonteur. Hij nam recent ontslag om zich voor te kunnen bereiden op de reis naar het Midden-Oosten. Zijn bekeerde vrouw Engelina en hun vijf zonen zouden meegaan.

Waarom de vordering voor verlenging van het voorarrest door de onderzoeksrechter werd afgewezen, is volgens het OM niet duidelijk. Dat wordt mogelijk vrijdag bekendgemaakt. Pas dan kan justitie besluiten om in beroep te gaan tegen de vordering.

De totaal zes kinderen zijn momenteel ondergebracht bij pleeggezinnen waar zij in eerste instantie drie maanden blijven. Of de kinderen nu ook eerder naar huis mogen, is niet bekend. http://www.telegraaf.nl/feed/23044987/__Gesprek_met_jihadverdachten__.html

Gerelateerde artikelen 04-09: 'Jihadgangers' Huizen weer vrij
03-09: 'Huizen telt meer radicalen'
02-09: Raad Huizen bijeen
--------------------------------------------------------------------------------------------

Nieuwe Bewijzen Tegen Jihad Verdacten Huizen

New Evidence Against Jihad Suspects In Huizen

http://www.blikopnieuws.nl/2014/nieuwe-bewijzen-tegen-jihad-verdachten-huizen

Utrecht/Huizen

Bij de in augustus jl. opgepakte 33-jarige jihad-verdachte uit Huizen zijn bij huiszoekingen omschrijvingen van explosieven, uitleg over het gebruik van wapens, constructietekeningen van ontstekingsmechanismen en een tekstbestand over een zelfmoordaanslag aangetroffen. Dit meldt de rechtbank Utrecht woensdag.

De officier van justitie heeft woensdag in hoger beroep de inbewaringstelling gevorderd van de 31-jarige Huizer en de opheffing van de invrijheidstelling van de 33-jarige Huizer voor de raadkamer van de rechtbank Midden-Nederland. Beide mannen werden eind augustus aangehouden. De verdenking bestaat uit het voorbereiden van het ondersteunen van de gewapende strijd van de terroristische organisatie IS.

AIVD
Na binnengekomen informatie van de AIVD op 29 augustus jl. is direct een strafrechtelijk onderzoek gestart. Op basis daarvan zijn in eerste instantie de 31-jarige verdachte en zijn echtgenote aangehouden. Enkele uren daarna werden, ook op basis van AIVD-informatie, de 33-jarige verdachte en zijn echtgenote aangehouden. De rechter-commissaris heeft bij allen tijdens de toetsing op 1 september jl. de aanhouding en de inverzekeringstelling rechtmatig bevonden.

Doorzoekingen
​Tevens hebben op deze dagen onder leiding van de rechter-commissaris doorzoekingen plaatsgevonden in de woningen van de verdachten. Hierbij zijn diverse goederen in beslag genomen. Bij de doorzoeking in de woning van de 31-jarige verdachte en zijn gezin rees het vermoeden dat zij op het punt stonden af te reizen. Voorts bleek uit het onderzoek dat deze verdachte contact had met de 33-jarige verdachte.

De rechter-commissaris van de rechtbank Midden-Nederland heeft op 5 september jl. besloten tot de invrijheidsstelling van beide vrouwen en de 31-jarige man en op 11 september jl. van de 33-jarige man. De officier van justitie is niet in beroep gegaan tegen de vrijlating van beide vrouwen. Zij blijven wel verdachten.

Bij onderzoek van de in beslag genomen gegevensdragers zijn afbeeldingen, documenten, propagandamateriaal en berichten aangetroffen, die de verdenking van steun aan de gewapende strijd van de IS, concretiseert en bevestigt.

De 31-jarige verdachte heeft verklaard naar SyriŽ te willen reizen om hulpgoederen te geven aan een familielid. Deze goederen zijn in de woning van de verdachte aangetroffen. In de visie van het Openbaar Ministerie verricht dit familielid gevechtshandelingen en ondersteunende activiteiten ten behoeve van de terroristische organisatie IS.

In het kader van het onderzoek naar de 31-jarige verdachte is op 4 september jl. een doorzoeking gedaan bij de Stichting Educatief Instituut Arabische Taal en Cultuur in Hilversum. Ook bij deze zoeking zijn goederen in beslag genomen. De rol van deze stichting wordt meegenomen in het onderzoek.

Naar aanleiding van dit hoger beroep van de officier van justitie zal de raadkamer van de rechtbank Midden-Nederland later beslissen.

----------------------------------------------------

Dutch Jihad Goer Had Information On Suicide Attacks In House

Nederlandse jihadganger had informatie zelfmoordaanslag thuis

De 33-jarige vermeende jihadganger uit het Nederlandse Huizen had thuis een tekstbestand over een zelfmoordaanslag. Ook bezat hij omschrijvingen van explosieven, constructietekeningen van ontstekingsmechanismen en uitleg over het gebruik van wapens. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Utrecht woensdag gezegd tijdens een zitting van de raadkamer van de rechtbank. Het OM wil dat de raadkamer beveelt dat deze man en een 31-jarige verdachte uit Huizen opnieuw in de cel worden gezet.

De onderzoeksrechter liet beide mannen vorige week vrij, omdat er onvoldoende verdenking tegen hen was. Hun vrouwen, die eind augustus ook opgepakt werden, kwamen al eerder op vrije voeten. De vier zijn nog wel verdacht. Het OM verdenkt de mannen van het voorbereiden van ondersteunen van de gewapende strijd van de terroristische organisatie Islamitische Staat (IS). Volgens Justitie hadden beide mannen contact met elkaar.

Politie en OM hebben ook een doorzoeking gedaan bij de stichting Educatief Instituut Arabische Taal en Cultuur in Hilversum. Daar zijn ook spullen in beslag genomen. Die stichting stond onder leiding van Jermaine W. uit Amersfoort, die onlangs met zijn gezin naar SyriŽ is vertrokken. Deze Amersfoorter, broer van de veroordeelde Jason W. van de Hofstadgroep, werd als jihadist al langer in de gaten gehouden door de veiligheidsdiensten. Het OM onderzoekt de rol van de onderwijsinstelling.

Het OM kwam bij de school terecht in het onderzoek naar de 31-jarige verdachte uit Huizen. Deze man heeft volgens het OM verklaard dat hij hulpgoederen naar een familielid in SyriŽ wilde brengen. Die spullen zijn in zijn huis gevonden. Het OM stelt dat het familielid meevecht met IS en dat zou de Huizer ook verdacht maken. Opmerkelijk is dat de man bij een rechter heeft gezegd dat hij helemaal geen plannen had om naar SyriŽ te reizen.

De raadkamer van de rechtbank beslist woensdagavond of donderdagmorgen of de mannen op vrije voeten blijven of terug moeten naar de cel.

http://www.demorgen.be/dm/nl/990/Buitenland/article/detail/2053554/2014/09/17/Nederlandse-jihadganger-had-informatie-zelfmoordaanslag-thuis.dhtml

This item is available on the Militant Islam Monitor website, at http://www.militantislammonitor.org/article/id/6516