This item is available on the Militant Islam Monitor website, at http://www.militantislammonitor.org/article/id/6430

Group Of Moroccans Involved In Executions And Violent Robberies In Holland And Belgium Larger Than First Estimated

July 31, 2014

"According to Amsterdam investigators the group of Moroccan-Dutch youth who have been involved in at least six executions in Holland and Antwerp and by a series of extremely violent robberies is much larger than first was estimated..."

'Groep Marokkanen betrokken bij liquidaties en gewelddadige overvallen'

Amsterdam

Volgens de Amsterdamse recherche is de groep Marokkaans-Nederlandse jongeren, die betrokken zijn geweest bij minstens zes liquidaties in Nederland en Antwerpen en bij een reeks extreem gewelddadige overvallen, veel groter dan eerst werd aangenomen. Dit meldt de Volkskrant donderdag.

Uit het politieonderzoek van de Amsterdamse recherche zou blijken dat het om 'honderden' jongeren in zowel Nederland als Marokko gaat. De groep jongeren bestaat uit drugshandelaren, schutters, uitvoerders en faciliteerders die in een netwerk met elkaar verbonden zijn. Het politieonderzoek startte al in 2012 toen de liquidatiegolf begon. De jongeren plegen in Nederland zware misdrijven en vluchten dan naar Marokko waar zij zich onschendbaar wanen. Dit komt omdat Marokko geen onderdanen uitlevert. Het met de misdaden verdiende geld wordt in Marokko in onder andere vastgoed geïnvesteerd. Volgens de recherche wordt naar schatting 30% nieuwbouw in Tanger op deze manier gefinancierd.

Een delegatie van Openbaar Ministerie (OM) Amsterdam en de nationale politie eenheid Amsterdam reisde in mei af naar Marokko om het strafdossier van Hamza B. officieel over te dragen aan de Marokkaanse autoriteiten. De 26-jarige B. wordt onder meer verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie op twee mannen en een poging op een derde man op 29 december 2012 in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam. De 26-jarige man is in juni 2013 door de Marokkaanse politie aangehouden op het vliegveld van Tanger op grond van een Amsterdams opsporingsonderzoek. Marokko levert geen onderdanen uit. Omdat B. naast de Nederlandse ook de Marokkaanse nationaliteit heeft, levert Marokko hem niet uit. Het OM in Amsterdam heeft daarom de strafvervolging overgedragen op basis van het Verdrag betreffende de wederzijdse rechtshulp in strafzaken tussen het Koninkrijk der Nederlanden en het Koninkrijk Marokko dat op 1 december 2012 in werking is getreden.

Internationale samenwerking
De overdracht is tot stand gekomen door nauwe samenwerking tussen de afdelingen Internationale Rechtshulp in strafzaken van het Ministerie van Veiligheid en Justitie in Nederland en Marokko. Daarnaast is er zeer goed samengewerkt tussen het Amsterdamse OM, de nationale politie eenheid Amsterdam en de rechter-commissaris en politie in Tanger. Deze samenwerking laat zien dat vluchten vanuit Nederland naar Marokko niet loont. Afgelopen week stond Hamza B. (26) als eerste terecht onder dit nieuwe samenwerkingsverband tussen Nederland en Marokko.

Automatische vuurwapens
De 26-jarige verdachte wordt verweten, samen met anderen, op 29 december 2012 met zware automatische vuurwapens te hebben geschoten op een range Rover met daarin drie mannen. Twee van de drie zijn aan hun verwondingen overleden. Vanuit een mogelijke vluchtwagen is er ook geschoten op twee motoragenten van de politie Amsterdam. Beide motoragenten hebben zich in reflex verscholen achter hun motoren en zijn hierdoor ongedeerd gebleven. In januari 2011 heeft het OM in Arnhem een andere strafzaak, de ‘Mientjeszaak', overgedragen aan de Marokkaanse autoriteiten. De rechtbank in Marokko heeft de verdachte in deze strafzaak in november 2011 veroordeeld. Het gerechtshof bekrachtigde een jaar later het vonnis van de rechtbank. De zaak loopt nu in cassatie. Het OM in Amsterdam wordt hierdoor gesterkt, ook gezien de solide samenwerking, in zijn vertrouwen in een goede behandeling van deze zaak in Marokko.

http://www.blikopnieuws.nl/2014/groep-marokkanen-betrokken-bij-liquidaties-en-gewelddadige-overvallen

This item is available on the Militant Islam Monitor website, at http://www.militantislammonitor.org/article/id/6430