This item is available on the Militant Islam Monitor website, at http://www.militantislammonitor.org/article/id/3690

Small Gathering In Holland Commemorates 4th Anniversary of Van Gogh Assassination

November 2, 2008

Small Gathering In Holland Commemorates 4th Anniversary Of Van Gogh Assassination

By BEILA RABINOWITZ and WILLIAM MAYER

November 2, 2008 - San Francisco, CA- PipeLineNews.org - A small group of people gathered today at the Linnaeusstraat in Amsterdam, the location where film maker Theo van Gogh was murdered four years ago the Islamic terrorist Mohammed Bouyeri [see, http://binnenland.nieuws.nl/533267/theo_van_gogh_herdacht_in_amsterdam]. The commemoration was organized by the Friends of Pim Fortuyn Foundation. Fortuyn was gunned in a similar incident in 2002, assassinated by an animal rights extremist, who was also angered by Fortuyn's perceived anti-Muslim statements.

Bouyeri, a Dutch born Muslim Moroccan, shot, stabbed and nearly decapitated van Gogh in the ritualized killing.

Afterward the observance, group moved to "The Scream" a sculpture which was meant to memorialize van Gogh. It is located in the park across from where van Gogh was slaughtered. The organizers of the memorial urged that people safeguard their freedom of speech.

According to the 'Remembering Theo van Gogh" website, "Theo was our spokesman and release valve and dared to say what we thought. He was killed for that." [source, http://www.herdenktheovangogh.nl]

After four years of silence, Lieuwe van Gogh, Theo's 17 year old son, made an appearance on TV to talk about his father and the murder, recounting that "the shots echoed through the school" which he attended close by." [see, http://www.telegraaf.nl/binnenland/2340435/___Ik_hoorde_de_schoten_op_Theo___.html?p=30,1]

http://www.pipelinenews.org/index.cfm?page=vangoghid=11.2.08%2Ehtm

---------------------------------------------------------------------------------------------------

MIM: An interview with Theo van Gogh's son Lieuwe.

"I heard the shooting ofTheo"

Lieuwe van Gogh openhartig 'Ik hoorde de schoten op Theo' Lieuwe, de zoon van Theo van Gogh, heeft tijdens zijn eerste tv-optreden in EénVandaag openhartig gesproken over zijn schilderijen, zijn onvrede over het monoment 'de Schreeuw' en over die gruwelijke 2 november 2004 waarop hij zijn vader verloor. "Ik wil er geen drama van maken."

Voor het eerst sinds de moord op zijn vader Theo is Lieuwe van Gogh in de openbaarheid getreden. Aan EénVandaag vertelde de 17-jarige kunstenaar hoe hij de dood van zijn vader probeert te verwerken.

"Ik leef voor de toekomst, ik wil niet in het verleden blijven hangen", zegt Van Gogh, die de afgelopen jaren bewust buiten beeld bleef. Het herdenkingsmonument 'De Schreeuw' van Jeroen Henneman in het Amsterdamse Oosterpark doet hem helemaal niets. "Het zegt niks over mijn vader", schokschoudert Lieuwe. "Hadden ze het maar aan mij gevraagd, dan had hier een écht monument gestaan."

Lieuwe van Gogh maakte voor zijn vader zijn eigen monument. Later, als hij 'groot' is, zal hij zich helemaal op de kunst gaan richten. "Ik hoop emoties los te krijgen met mijn schilderijen. Die clichéwereld moet kapot. Ik vind het boeiend om te zien wat er met mensen gebeurt als ze naar mijn schilderijen kijken."

Zijn grootste wens is om later 'een rijk, dik, vervelend, arrogant mannetje' te worden. Hoewel de jonge schilder het liefst vooruit wil kijken, zijn er dingen uit het verleden die hem nu eenmaal achtervolgen. "Kranten en televisie rakelen elke keer weer de moord op mijn vader op. Ik denk dan 'fok op', maar ik heb er nu wel mee leren omgaan. Ik wil er geen drama van maken. Alleen als ik iets op tv zie over de moord zap ik snel door naar Spongebob. In het begin zag ik die kankerkop van Mohammed B. steeds."

Terugdenkend aan zijn vader: "Theo was een echte uitslover. Ik zag 'm maar twee dagen per week, maar het was altijd leuk. Ik wil mijn kinderen later ook zo opvoeden. Het waren 13 goeie jaren, die zal ik nooit vergeten."

De jonge Van Gogh-telg woont in Amsterdam, maar mijdt sinds die gruwelijke 2e november 2004 de Linnaeusstraat, waar zijn vader werd vermoord. "Ik zat gewoon op school. Nog geen 200 meter daarvandaan hebben ze mijn vader vermoord. De schoten echoden door de school."

Vier jaar na de moord op Van Gogh zendt HUMAN morgenavond opnieuw zijn speelfilm Interview uit.

This item is available on the Militant Islam Monitor website, at http://www.militantislammonitor.org/article/id/3690