Home      |      Weblog      |      Articles      |      Satire      |      Links      |      About      |      Contact


Militant Islam Monitor > Articles > Group Wilders becomes the Party for Freedom - Politician under siege by Islamists revolutionises Dutch politics

Group Wilders becomes the Party for Freedom - Politician under siege by Islamists revolutionises Dutch politics

February 23, 2006

MIM: Geert Wilders presented a new political party and platform aimed a revolutionising Dutch politics and safeguarding the the country with a 'political polder.' After the murder of Theo van Gogh and threats to his own life, Wilders went into hiding for a short time. He left his old party the VVD (Volk Vrijheid and Democratie) and announced the formation of 'Groep Wilders'. The new party was hindered because security had made Wilders nearly inaccessible, but Wilders did issue a "Declaration of Dutch Independence' and set up a website explaining his party's policies.

For background documentation click on the links at the bottom of the page.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Group Wilders becomes The Party for Freedom.

For background documentation on Geert Wilders and his party see the links below.

-----------------------------------------------------------------

Groep Wilders wordt Partij voor de Vrijheid

Politicus Geert Wilders doet volgend jaar mee aan de Kamerverkiezingen onder de naam Groep Wilders/Partij voor de Vrijheid. Daarna gaat hij verder als PvV. Volgens Wilders is deze naam een 'knipoog' naar de VVD, de partij die hij anderhalf jaar geleden verliet na een conflict.

Na de Tweede Wereldoorlog was er al een Partij van de Vrijheid. Die ging uiteindelijk op in de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie, de VVD. 'Ik wil die oude liberale beginselen doen herleven,' zegt Wilders.

Partij voor de Vrijheid
'Knipoog' naar de VVD

Immigratiestop
Het programma van de partij van Wilders bestaat uit tien punten, die volgens hem 'niet ter discussie staan'. De drie belangrijkste punten in het puntenplan, dat 'Klare Wijn' wordt genoemd, zijn lagere belastingen, betere scholen en een immigratiestop die vijf jaar zou moeten duren.

Volgende maand presenteert Wilders de tien punten van zijn partijprogramma. De drie belangrijkste punten worden ook de verkiezingsslogan waarmee Wilders de komende anderhalf jaar het land in gaat.

Onafhankelijkheidsverklaring
In mei vorig jaar presenteerde Wilders al zijn plannen voor de hervorming van Nederland. Hij noemde het een 'onafhankelijkheidsverklaring' (pdf), met vrijheid als thema. Hij zei toen onafhankelijk te willen zijn van de politieke elite van Nederland, die hij 'grijze muizen die niet durven te kiezen' noemde.

In de verklaring van Wilders stonden ook concrete voorstellen. Hij wil onder meer een halvering van het aantal regels en ambtenaren in Nederland. Verder hij dat de belastingen drastisch omlaag kunnen en wil hij de ontwikkelingshulp afschaffen.

Afschaffen
Hij bepleit een beperking van de kinderbijslag en het afschaffen van het minimumloon. Iemand die drie keer een geweldsdelict heeft begaan moet volgens Wilders een levenslange gevangenisstraf krijgen.

Verder wil hij islamitische scholen afschaffen en een tijdelijk verbod instellen op huwelijken met niet-westerse partners. En hij wil het toelaten van asielzoekers stoppen. De Nederlandse Antillen moeten uit het Koninkrijk (lees Wilders: Politieke elite gijzelt Nederland)

Ruimte
Wilders stapte in september 2004 uit de VVD, omdat hij vond dat hij binnen die partij niet voldoende ruimte kreeg om zijn ideeën uit te dragen. Hij ging door als onafhankelijk kamerlid. Dat Wilders zijn kamerzetel, die hij niet op persoonlijke titel maar als VVD'er zou hebben gekregen, behield, leverde hem veel kritiek vanuit de VVD op.

Door Ingrid van der Chijs

Publicatiedatum: 23 februari 2006

--------------------------------

http://www.volkskrant.nl/den_haag/article228343.ece

undefined

donderdag 23 februari 2006 uur.

Wilders kiest naam: Partij voor de Vrijheid
Van onze verslaggever Raoul du Pré

DEN HAAG - De Groep Wilders gaat met ingang van de verkiezingen van 2007 verder onder de naam Partij voor de Vrijheid (PVV). Wilders heeft die naam woensdag ingeschreven bij de Kiesraad. Tot de verkiezingen blijft hij gebruikmaken van de naam Groep Wilders, omdat de parlementaire regels dat voorschrijven en de naam een grote bekendheid heeft.

De nieuwe naam verwijst naar de vroegere Partij van de Vrijheid, volgens Wilders de laatste ware liberale partij, tot zij in 1948 opging in de VVD, ‘die feitelijk een sociaal-liberale koers ging varen'.

Met de inschrijving van zijn nieuwe partijnaam maakt Wilders duidelijk dat hij niet werkt aan een fusie met mensen als Marco Pastors (Leefbaar Rotterdam) of Joost Eerdmans (LPF). Daarover werd het afgelopen jaar in Den Haag veelvuldig gespeculeerd. ‘Het zijn ook goede mensen', aldus Wilders, ‘maar het moet duidelijk zijn: ik begin niets met iets dat riekt naar een tweede LPF. Ik ben niet met hen in gesprek. Ik ben hier nu mee bezig en ik ga hier mee door.'

Wilders werkt aan een lijst met tien programmapunten waarover hij na de verkiezingen onder geen beding concessies zal doen. Behalve voor een volledige immigratiestop voor niet-westerse allochtonen, pleit hij onder meer voor lagere belastingen en betere scholen (geschiedenisonderwijs).

In de peilingen krijgt Wilders tussen de twee (Interview/NSS) en acht zetels (Maurice de Hond).

---------------------------------

http://www.trouw.nl/novumnieuws/laatstenieuws/article228355.ece/Partij+voor+de+Vrijheid+nieuwe+naam+Groep+Wilders

Laatste nieuws (Novum) | laatste nieuws | 23-02-2006 05:16

Partij voor de Vrijheid nieuwe naam Groep Wilders | © Trouw

Partij voor de Vrijheid nieuwe naam Groep Wilders

(Novum) - De Groep Wilders verandert in mei volgend jaar haar naam in Partij voor de Vrijheid. Tot de landelijke verkiezingen luidt de officiële naam van de partij Groep Wilders/Partij voor de Vrijheid. Met de nieuwe naam zegt Geert Wilders een punt te willen maken 'van vrijheid in den brede'. "In onder andere normen en waarden, financiën en integratie willen we in Nederland vrijheid. Dat moet de nieuwe partijnaam weergeven."

Daarnaast bestaat de partij niet uit één persoon, zegt Wilders. "Het is een volwassen brede partij geworden. De nieuwe naam moet aantonen dat de partij meer is dan Geert Wilders." Toen Wilders in september 2004 uit de VVD stapte, was hij wettelijk verplicht tot de volgende verkiezingen de naam Groep Wilders te voeren.

De nieuwe naam is ook een kleine knipoog naar zijn oude partij, de VVD, zegt Wilders. Na de Tweede Wereldoorlog ontstond de Partij van de Vrijheid, als voortzetting van de Liberale Staatspartij. "Deze partij is in 1948 samen met de partij Comité-Oud gefuseerd tot de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie, de VVD."

Wilders presenteert volgende maand tien punten die volgens hem 'niet ter discussie staan'. "Ik vind, en hoor dat ook van burgers in het land, dat door partijen heel vaak water bij de wijn gedaan wordt om mee te kunnen regeren. Dat wil ik niet."

De drie belangrijkste punten die volgens Wilders in het puntenplan 'Klare wijn' worden genoemd, zijn lagere belastingen, betere scholen en een immigratiestop die vijf jaar zou moeten duren. De drie punten worden ook de verkiezingsslogan waarmee Wilders de komende anderhalf jaar het land in gaat.

------------------


Geert Wilders defies Islamist threats - Forms new political ...

1 (UPI) -- Geert Wilders is a marked man. Ever since the slaying of Dutch ... Wilders : "I can't just run on the platform of Islam" says Geert Wilders ...
www.militantislammonitor.org/article/id/377 - 28k - Cached - Similar pages

Holland under siege -Geert Wilders says he is being hindered in ...

Dutch cabinet member Geert Wilders:"The threat is growing every day if we do not ... Former VVD cabinet member Geert Wilders feels that he is being severely ...
www.militantislammonitor.org/article/id/340 - 44k - Cached - Similar pages

Geert Wilders returns from US and writes Dutch 'Declaration of ...

AMSTERDAM — Independent right-wing MP Geert Wilders has unveiled an ... Geert Wilders says in his declaration of independence that the way that Dutch ...
www.militantislammonitor.org/article/id/500 - 65k - Cached - Similar pages

Dutch fear killings over ban on burqas - arrests meant to preempt ...

The arrests came just days after renewed threats were made against the MPs Ayaan Hirsi Ali and Geert Wilders, both critics of Islamic extremism. ...
www.militantislammonitor.org/article/id/1159 - 16k - Cached - Similar pages

Hollandistan Follies: Dutch politicians threatened by terrorists ...

Last week it was revealed that politician Geert Wilders,who received death ... Lower House member Geert Wilders who was threatened with death has been ...
www.militantislammonitor.org/article/id/448 - 50k - Cached - Similar pages

English translation - letter left on Theo Van Gogh's body by the ...

MIM: " Open letter and death threat to Geert Wilders Dutch cabinet member ... One of these was a death threat to the Dutch cabinet membr Geert Wilders. ...
www.militantislammonitor.org/article/id/312 - 54k - Cached - Similar pages

Theo van Gogh's film Submission withdrawn from festival for ...

Geert Wilders Broeder Abdul-Jabbar van de Ven heeft vandaag in een verklaring ... Op de vraag van de presentator of hij Geert Wilders dood wenste antwoordde ...
www.militantislammonitor.org/article/id/411 - 51k - Cached - Similar pages

Muslim Student Petition in NL - Open Letter to the Dear Friends of ...

A second letter was found with the killer, and was a death threat directed at Geert Wilders, a VVD politican who is starting his own political party- with a ...
www.militantislammonitor.org/article/id/358 - 30k - Cached - Similar pages

Most Dutch see Muslims as a threat - Government to present ...

Zelfs Geert Wilders durft niet hardop te zeggen dat hij het socialisme afwijst. ... Niemand, zelfs Geert Wilders niet, durft het woord sociaal uit zijn ...
www.militantislammonitor.org/article/id/407 - 36k - Cached - Similar pages

Emerson Vermaat: Trial of Terror - Hofstadgroep trial to determine ...

In jail for issuing Internet death threats against Geert Wilders, a Dutch member of ... Still others overheard Lamrani musing about killing Geert Wilders. ...
www.militantislammonitor.org/article/id/1563 - 17k - Cached - Similar pages

Letter which was found on the body of Theo van Gogh links killer ...

A similiar letter was written to cabinet minister Geert Wilders and can be ... The open letter on Hirsi Ali an Geert Wilders is signed by 'Saifu Deen al ...
www.militantislammonitor.org/article/id/320 - 62k - Cached - Similar pages

Recent arrests in Holland highlight presence of terrorists ready ...

AMSTERDAM — Geert Wilders is on the run. He can't go home. He doesn't show his face in public. Six police officers track his every step. ...
www.militantislammonitor.org/article/id/1165 - 32k - Cached - Similar pages

Radical Islam in the Netherlands- A case study in failed European ...

Ali's fellow WWD party member Geert Wilders, who is attempting to set up A new political party called 'Groep Wilders' with A platform designed to stem ...
www.militantislammonitor.org/article/id/367 - 113k - Supplemental Result - Cached - Similar pages

Europe Wakes Up - WSJ article is optimistic - Interview with ...

... to begin Monday in Rotterdam,are also suspected of having prepared an assassination attempt against the politicians Ayaan Hirsi Ali and Geert Wilders. ...
www.militantislammonitor.org/article/id/417 - 50k - Cached - Similar pages

Hofstadgroep trial chronology and update: Member's profiles ...

... been charged with attempted murder, illegal possession of weapons and planning to assassinate two Dutch politicians, Ayaan Hirsi Ali and Geert Wilders. ...
www.militantislammonitor.org/article/id/1471 - 30k - Cached - Similar pages

Dutch government announces proposals for new anti terrorism ...

Ali's meeting with fellow VVD'er Geert Wilders also included Theo van Gogh's ... Kamerlid Geert Wilders, die net als Hirsi Ali, Cohen en Aboutaleb ook wordt ...
www.militantislammonitor.org/article/id/400 - 61k - Cached - Similar pages

Final Cut : After a filmmakers murder, the Dutch creed of ...

Another politician, Geert Wilders, started a party of his own, the Groep Wilders, ... Geert Wilders, the current promoter of anti-immigrant populism, ...
www.militantislammonitor.org/article/id/356 - 40k - Cached - Similar pages

Dutch convert to Islam who made bombs and threatened politicians ...

The Ministry of Public Affairs was convinced of this because he had sent threatening emails to Lower House members Hirsi Ali and Geert Wilders. ...
www.militantislammonitor.org/article/id/1237 - 19k - Cached - Similar pages

Dutch Report :News from Holland you may have missed -man killed ...

Socialist (PvdA) and conservative Geert Wilders (independent) are going to ask the minister (CDA) questions. Wilders: "The use of out flag can not be ...
www.militantislammonitor.org/article/id/1333 - 13k - Cached - Similar pages

' Imam' Theo Van Gogh : "The right to give (women) a disiplinary ...

VVD parliamentarian Geert Wilders has called for the emergency debate next week. Another MP, Mirjam Sterk of the Christian Democrat CDA, said imams (Islamic ...
www.militantislammonitor.org/article/id/64 - 50k - Cached - Similar pages



Printer-friendly version   Email this item to a friend